Kezdőoldal » Otthon » Albérlet » Mihez van joga a tulajnak, ha...

Mihez van joga a tulajnak, ha el akarja adni a lakást, amit bérlünk?

Figyelt kérdés

Nem belemenve a részletekbe, a tulajunk el akarja adni a lakást, de ragaszkodik a 2 hónapos felmondáshoz, holott már július elsejével el tudtunk volna költözni, hogy velünk, és a cuccainkkal ne legyen gondja. Mivel ebbe nem egyezett bele, és ragaszkodott a felmondási időhöz (amihez természetesen joga van, viszont ezzel buktuk az új helyet), nekünk milyen időközönként kell alkalmat biztosítanunk arra, hogy a leendő potenciális vevők megtekinthessék a lakást? Jelenleg abban egyeztünk meg, hogy az utolsó hónapban minden héten biztosítunk erre alkalmat, viszont folyamatosan erősködik, hogy engedjünk oda idegeneket, miközben bent vannak a cuccaink (többek között párom milliós nagyságrendű számítógépe, illetve nekem is vannak hasonló értékben felszereléseim, amik kellenek a munkámhoz), úgy, hogy mi nem vagyunk ott. Érthető módon ebbe nem megyünk bele. Dolgozunk mindketten, soha nem késtünk semmivel, nem okoztunk semmiféle kárt a lakásban (eltekintve pár zsírnyomtól a falon a galéria lépcsője mellett, amihez akarva akaratlanul is hozzáértünk néha), hetente többször is takarítottunk, mert igényesek, tiszták vagyunk.

Próbáltam jobban utánaolvasni a témának, de konkrétumot sehol sem találtam, csak hogy ő ne zavarjon minket az ésszerűség határán túl, mi pedig ugyanúgy ésszerűen biztosítsunk lehetőséget. Ez pedig kissé tágan értelmezhető.

2020. jún. 23. 15:01
 1/3 anonim ***** válasza:
100%

Én bérbeadóként mindenképp kompromisszumra törekednék, bár még nem kerültem hasonló helyzetbe. Mindenesetre én nem ragaszkodtam volna a felmondási időhöz ha a bérlőimnek lett volna lehetőségük elköltözni előbb, egy általuk megfelelőnek talált bérleménybe. Ha úgyis eladja akkor nem hiszem hogy az a plusz egy-két havi bérleti díj hiányozna a kasszából, főleg hogy ti is rendesen viselkedtetek, pontosan fizettetek. Ez ugyan csak egy üzleti kapcsolat, de nem kell mindenképp rossz szájízzel elválni.

Szerintem heti egy alkalom elégnek kell lenni a tulajnak amikor vevőjelölteket hoz, és az is csak a ti jelenlétetekben, veletek előre egyeztetve. Egyébként ha nem ragaszkodott volna a felmondási időhöz akkor bármikor vihetné most a vevőit, ezt a helyzetet ő idézte elő, legyen belátással.

2020. jún. 23. 15:16
 2/3 anonim ***** válasza:
88%
Vedd úgy, hogy ugyanazt írtam mint az 1-es.
2020. jún. 23. 18:07
 3/3 A kérdező kommentje:

Köszönöm. Igazából az utolsó hónapon van a kérdés. Mivel júliusban biztosan nem költözünk sehova, van egy kis szabadságunk, amit kivehetnénk, szeretnénk abban az egy hónapban pihenni, esetleg egy belföldi kis wellnessbe elmenni. Vagyis nem szeretnénk az ő üzleti ügyei miatt a mi pihenésünket beáldozni, se azt, hogy idegeneket vigyen be, amíg mi nem vagyunk ott (nincs pótkulcsa, szóval ha nem adunk, nem tud bemenni a tudtunk nélkül szerencsére).

Utolsó hónapban már úgy is kell ezzel foglalkoznunk, akkor nekünk sem gond, ha hetente egyszer bejönnek, meg akkor kicsit kipihentebbek is leszünk, végre.

Szerencsére úgy néz ki, találtunk olyan korrekt, megértő tulajt, aki félretenné nekünk szeptemberig a lakást, mi pedig lehet tudunk ajánlani egy kedves ismerőst arra a 2 hónapra, aki most egyébként is rövid távra keresne bérleményt, így mindenki jól járna igazából.

Alapvetően amúgy ellenségeskedni sem akarunk, eddig nem is volt ilyesmiről szó (egy kis nézeteltérést leszámítva), de a mostani tulaj egyre inkább kezd tenni érte, hogy ne legyen békés az elválás. Reméljük a kauciót gond nélkül visszakapjuk, és akkor végre békén hagyhatnánk egymást.

2020. jún. 23. 19:25

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!