Albérlet, Wifi jelszó a tulajnak?
Sziasztok!
Albérletben lakok jelenleg és a tulaj el szeretné kérni a Wifi jelszót. A netet én köttettem be és én is fizetem, a routert is én vásároltam. A szomszédban van egy másik lakása, ahova havonta 1-2 hétvégére jönnek le.
Szerintetek jogos a kérése? Vagy kérjem, hogy akkor szálljon be a költségekbe?
Köszi!
Nem kéri "jogosan", mert semmi köze hozzá.
Inkább azért érdekes hagyni hagy használja havi 3-4x, amikor ott vannak, mert kb 0 többlet költséget jelent és egy jó gesztus, amit majd nyílván számításba vesz amikor ti kértek tőle valamit, amit nem lenne kötelessége elvégezni.
Az ellenkezője, meg elég rossz szájízt hagy és emiatt lehet nem nektek megfelelően fog hozzáállni a lakás kiadásában vállalt szerepéhez.
Szóval ne kérjetek tőle pénzt ha havonta párszor akarja használni kicsit a wifit.
Igazság szerint semmi köze hozzá. Olyan mintha a szomszédomtól kérnék ilyesmit. Viszont a jelszót bármikor átírhatod. Vagy csak a legelső eszközét engedélyezed a hálózaton.
Próbáld kikerülni a választ. Persze egy jó gesztus is. De ha ennyi lakásom volna, nem hinném, hogy ilyen gondjai volnának; van mobil net is. Valamint hozzáférhet a saját berendezéseidhez, valamint a neteden csinál azt amit akar. Remélhetőleg nem tiltott dolgot.
Ha a router -edben van vendéghálózat opció, akkor állíts be vendéghálózatot jelszóval és annak a jelszavát add meg, ami persze ne ugyan az legyen, mint amit Te is használsz.
Így még az sem fordulhat elő, hogy monitorozni fogja a csatlakozott eszközöket, vagy esetleg megpróbálja a router -t átállítani/adatokat kiolvasni belőle/lehallgatni az adatforgalmad... És így az elsődleges hálózat teljesen biztonságos marad.
Ha nincs vendég mód a router -ben akkor mindez csak bizalmi alapon mehet. Ugyanis (bármily meglepő) vannak lehetőségek a visszaélésre...
Ha pl nekem adnád meg a jelszót, annak ellenére, hogy nem vagyok hacker látnám egy telefonnal is (ami mégcsak root -olva sincs), hogy mikor milyen eszközökkel vagy fent a hálózaton, sőt akár a net működését is tudnám blokkolni (a router IP címére statikusan beállított eszközzel (ami IP cím ütközést okoz, ami miatt az internetelérés erősen ellehetetlenűl), a router konfig felületének elérése nélkül is, ha azt jelszó védi). De ha egy laptopot használnék, még több dologra lennék képes. Illetve ha a router konfig felületét elérem, mert pl az alapértelmezett felhasználónév/jelszó páros nincs megváltoztatva, akkor a router -en is azt állíthatnék át, amit csak akarok...
Szóval javaslom a vendéghálózatot, ha a router támogatja.
Jut eszembe:
Ha valami illegális dolgot művel a Te hálózatodra csatlakozva (még vendéghálózat esetén is), akkor amiatt téged vesz majd elő a hatóság a publikus IP miatt, aztán bizonygathatod, hogy a vendéghálózaton lévő eszköz volt a ludas, nem te... Már ha tudod bizonyítani...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!