A tulaj mikor teheti meg, hogy nem adja vissza a kauciót?
3 éve lakunk albérletben, nem sokára költözünk majd saját lakásba. Fizettünk 2 havi kauciót amikor ide költöztünk. Mikor mondhatja azt a tulaj, hogy "nem adom vissza!"?
Kárt nem csináltunk a lakásban, de azért a 3 év alatt kicsit le laktuk. Pl itt-ott egy kis festés nem árthat, valamint a konyhában elkezdett a plafonról (a gáztűzhely felett) leválni a vakolat. (Nincsen páraelszívó, és gondolom a főzés miatt keletkezett pára miatt kezdett leválni) valamint szintén a konyhában, az ablak mellett 2 oldalt elkezdett kicsit penészedni a fal, nem tudom miért.
De mint leírtam, ezek nem szándékos "károkozások" hanem egyszerűen az emberi tevékenység "mellékhatása".
Nem tehetünk ezekről, ilyenkor mi szokott történni? Elnézi a tulajdonos, mert nem szándékos, vagy pontosan ezek miatt nem adja majd vissza a 2 havi kauciót a tulaj?
Az igaz, hogy a lakást úgy kell visszaadni, ahogy átvetted, kivéve a rendeltetés szerű használatból eredő "károkat". Tulajodonsként ezekből egyedül a penész eltávolítását várnám el, de azzal is inkább úgy lennék, hogy inkább én megcsinálom, mert különben nem biztos, hogy az jó lesz. Én nem szoktam kifestetni a lakóval. Szerintem ez aljasság. A fal kopása reneltetés szerű használatból eredő "pusztulás", (a kérdező leírása alapján annak tűnik) és mint ilyen, szerződésbe is foglalom, hogy ezt nem hajthatom be a bérlőn. Ennek egyébként minden szerződésben alapból benne kell lennie. Szerintem két lakó között tulajdonosként az én dolgom kifestetni, ha szükséges. Ennyit minimum illik befektetni abba, amiből hasznom van.
A vakolatleválás a tűzhely felett szintén a tulajdonos sara. A főzés rendeltetésszerű tevékenység. A tulaj dolga a gépesítés, hogy ezzel a lakás állagát megóvja.
Tudom, hogy általában nem korrektek a bérbeadók, de hátha más is úgy gondolkozik, mint én.
Bérbeadóként én is így gondolkozom.
3 év után a festés, vagy a ledőlő mennyezet nem a ti dolgotok, ezt tulajdonosként mondom.
Ha félévig laktál benne és lehánytad vörösborral a falat, akkor igen, azt levonnám a kauciódból, de hosszú távú bérbeadás után mindig kifestetek, nálam ez az alap.
Minél hosszabb ideje bérli valaki a lakást, annál nagyobb fokú az amortizáció, aminek a költsége a tulajdonosra hárul. És ez igazságos is, hiszen a bérlő 3 évig fizette a bérleti díjat, amíg a tulajdonos valószínűleg semmit nem költött a lakásra, miközben ha évente cserélődtek volna a bérlők, akkor a tulajdonos jó eséllyel többet költ rá, ráadásul még valamennyi kieső idő is lett volna.
Aki szerint a lakást olyan állapotban kell átadni, amilyenben kivetted, az kifordítva gondolkozik. Ezzel leveszel minden felelősséget a tulajdonosról, és a bérlőre hárítod a lakásod amortizációját, ami jogellenes és igazságtalan is. Ha ezzel a logikával élünk, akkor szélsőséges esetben egy idő után kötelezhetnéd a bérlőt, hogy vegyen neked egy új lakást.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!