Származhat belőle jogi problémám, ha erőszakkal kiteszem a nem fizető bérlőimet?
Egy 30 körüli párról van szó, fél évig rendesen fizettek. Márciusban egy havi haladékot kértek, amit meg is kaptak, mivel a férfinek bizonytalan ideig felfüggesztették a felszolgálói állását. A nő tud otthonról dolgozni. Ennek ellenére az áprilisit sem fizették ki, már a telefont sem veszik fel, ha kopogok, csak a tv halkul el odabenn. A kaucióból nem futja többre. Küldtem írásbeli felszólítást ajánlott levélben. A szerződést közjegyző nem hitelesítette sajnos.
Vannak kapcsolataim és lehetőségem arra, hogy erőszakkal kitegyék őket, cuccaikat az alagsorban el tudjuk helyezni, vagy lefoglalni. Valamelyik mindig a lakásban van, ezért nehezebb. Kérdésem:
1. Ha rendőrt hívnak, és mi letagadjuk, hogy egyáltalán ismerjük őket, akkor kötelességem-e visszaengedni?
2. Ha mi azonnal beköltözünk, akkor ugyanúgy elküldhetnek-e minket?
3. Hosszabb távon milyen büntetés járhat ezért?
Nagyjából tisztában vagyok a lehetőségekkel, de érdekelne, hátha van valakinek személyes tapasztalata itt az ilyen rémálomról.
Milyen jogi problémád lehetne?
Nem fognak bebörtönözni, vagy kivégezni. Nem lesz priuszod, kaphatsz egy figyelmeztetést és szevasz.
#2 vagyok
Sajnálom hogy ezek szerint nem tudtam hasznos infót írni, amint látom. Csak gondoltam felhívom erre is a figyelmed.
Albérletre is érvényes a kilakoltatási moratórium, ami azt jelenti, hogy a végrehajtó el fogja halasztani az ingatlan kiürítését a moratórium lejárta utánra.
De te még nem tartasz itt, hiszen törvényes eljárás helyett inkább önhatalommal szeretnéd megoldani a problémádat. Erről mindenképpen lebeszélnélek.
A rossz hír az, hogy tulajdonképpen bármit teszel önhatalommal, büntethetővé teszed magad. Innentől kezdve csak a bérlőn múlik, hogy meg leszel-e büntetve.
A szolgáltatások kikapcsoltatása például magánlaksértés (Btk.), de az is, ha kizárod a lakásból, vagy ha erőszakkal bemész (csak súlyosabb eset). A bérlő birtokvédelmet fog kapni, ha ilyesmivel próbálkozol. Ha a jegyzői birtokvédelemmel járó időveszteség a birtok visszaszerzését meghiúsítaná, mert például sebtében valaki mást költöztetnél a helyére, akkor a bérlő akár önhatalommal is elháríthatja a birtokát (a kiadott lakást) ért támadást anélkül, hogy büntethetővé tenné magát.
Nem drukkolok senkinek, csak felvázoltam a kockázatokat, amiket futsz, ha erőszakosan próbálod megoldani a helyzetet.
14:
Köszi, de ha ez így van, akkor mi a megoldás? Marad az évekig való pereskedés, mialatt ingyen laknak nálam a paraziták, aztán a hiábavaló reménykedés, hogy visszakapom az elmaradt bérleti díjat, az ügyvédi költséget, a belefektetett időt és stresszt?
Eldöntöd magadnak, hogy mit vállalsz be:
- esetleg évekig tartó pereskedést, miközben a jogos követelésed az esetek 99%-ában behajthatatlan marad és még ezen felül is kifizetsz egy halom pénzt ügyvédre/közjegyzőre/perköltségre és magadnak meg a stressz miatt gyártod a rákos sejteket, vagy cukorbeteg leszel idegalapon. Közben a lakásfoglalód (mert ez nem bérlő) gyártja neked akármilliósnagyságrendben a rezsihátralékot és pusztítja le az ingatlanodat.
- vagy megoldod saját hatáskörben a problémát - lehetőleg nem okozva 8 napon túl gyógyuló sérülést senkinek - miközben vállalod az esetleges ódiumát, hogy szabálysértésért el leszel marasztalva.
A döntés a te kezedben van!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!