Kezdőoldal » Otthon » Albérlet » Penesz miatt bukom a kauciot?...

Penesz miatt bukom a kauciot? Mi van ebben a helyzetben?

Figyelt kérdés

Több, mint egy éve lakok az albérletben és a minap vettem észre egy kitüremkedést a tapétán. Gombának néz ki. Átnéztem a lakást és 4 helyen is találtam ilyet. Ebből csak egy van feltűnő helyen. 2-3cm hosszú kitüremkedések és körülöttük szabályos körökben kifelé van nyomódva a tapéta.

A szerződés szerint a kaució vissza jár természetes elhasználódásból származó károk esetén.

A kérdés, hogy ez annak számit-e?

A lakás rendesen volt fűtve, szellőztetve. Sehol nincs penész még a wc-ben sem, ahol nincs fűtés és nem is szellőzik rendesen. Csak ezek a tapéta alól kitüremkedő dolgok vannak. Mire számitsak? Hétvégén jön megnézni, addig nem nyúlok semmihez. Az én felelősségem, hogy ha a fal nem lélegzik rendesen az általuk felrakott tapéta alatt? Illetve, ha a fal penészes volt alapból a tapéta alatt azt sem láthattam. Ha a költözés mellett döntök akkor a kauciót megtarthatja? Ezen kivül semmi baja nincs a lakásnak.

2020. máj. 19. 13:32
 1/5 anonim ***** válasza:
100%

Hát egyrészt a világ legröhejesebb dolga lenne ezért benyelni a gondolom 2-3 havi kauciódat. Másrészt elég bajosan bizonyítaná, hogy nem rendeltetés szerű használat miatt lett ott penész (nem is biztos hogy az), szóval én elvilekben nulla százalék esélyt látok arra, hogy bármit is vissza tartson emiatt. Szerintem korábban is volt ott hasonló probléma, csak szimplán nem említette meg neked...

És ugye ilyenkor ütközik ki az megint, hogy nincs egyértelmű szabályozás és nem tudod mit csinálj.

Most két dolgot tehetsz:

1. Bízol benne, hogy nem veszi észre amikor átnézi a lakást. Ha te se vetted eddig észre, akkor valószínűleg ő se fogja. Csak nem nyomkodja végig a tapétát mindenhol...

2. Megpróbálod valami trükkel elrejteni. Nem látom a pontos helyzetet, szóval nem tudom hogy lehetne orvosolni.

(+1 lehetőség: bízol benne hogy normális a tulaj és megmutatod neki, hogy te ezt most vetted észre, nem érzed úgy hogy ez a te hibád lenne, de azért jobb ha tud róla, hogy van egy ilyen "hibája" a lakásnak.)

2020. máj. 19. 14:15
 2/5 A kérdező kommentje:

Hát a terv igazából az lenne, hogy megmutatom neki és megmondom, hogy kezdjen vele valamit. Szeretek itt lakni és maradnék. Viszont ha nem csinál vele semmit akkor költöznék. Nem hiszem, hogy az én felelősségem lenne szakembert hivni és esetleg leszedetni a tapétát és megoldani a problémát.

Szóval ha úgy dönt, hogy nem csinál vele semmit és költözök akkor szerinted nincs joga visszatartani a kauciót.

2020. máj. 19. 14:34
 3/5 anonim ***** válasza:
Ez egyáltalán nem biztos, hogy penész. Leírtak alapján bármi lehet. Lehet, hogy csak a ragasztó engedett el. Lehet, hogy rosszul tettek fel a tapétát, és eddig is ott volt a kitüremkedés, csak te nem vetted észre. Szóval ez bármi lehet. Emiatt nem tarthatja vissza a kauciót. Más miatt igen, hiszen a szerződésedet nem ismerjük.
2020. máj. 19. 16:05
 4/5 anonim ***** válasza:
100%
Én sem hiszem, hogy penész lenne. A penész a tapéta felületére is kijön, és a szoba hideg pontjain jelentkezik, ahol lecsapódik a pára. Ilyen helyek az ablak feletti betonáthidalók, vagy a betonkoszorú. Ha így itt-ott egy púp, az inkább a gyenge tapétaragasztás eredménye.
2020. máj. 19. 19:38
 5/5 anonim ***** válasza:
100%

Ha penész lenne akkor az a tapéta felületén is látszódna. Penészre télen van

és akkor esély, ha magas a lakás levegőjének a páratartalma.

2020. máj. 20. 08:19

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!