Ki lehet költözni az albérletből kijárási korlátozás idején? És be kell engednem érdeklődőket?
Budapesten belül lenne a költözködés.
A tulaj pedig újra kiadná a lakást, hogy ne álljon üresen, mutogatná érdeklődőknek. Én viszont nem szívesen engednék be idegeneket járvány idején. Erőltetheti, és bukhatom a kauciót, ha nem hagyom?
“ De az sincs leírva, hogy nem teheti”
De le van írva: a lakás használati joga a bérleti időre az enyém, senki nem mászkálhat be, még a tulajdonos sem.
Akkor mi a gondod?
Egyébként biztos nem így van leírva, hanem úgy, hogy "előzetes megbeszélés/egyeztetés nélkül" nem mehet/nek be az ingatlanba.
Ezt a következőképpen oldom meg. Bejelentem május 4én, május16án kiköltözök, utána azt hoz az üres, kitakarított lakásba ( igaz, hogy nekem kellett kitakarítani, amikor ide jöttünk, de kitakarítva adom át) akit akar, a májusi bérleti díjat kifizetem, mert 30 napos a felmondási időm. Én sem örülnék neki, ha bárkit hozna, mert
-kisgyerek van
-terhes vagyok
-minden bútor a mienk.
Szerintem megbeszélés kérdése. Vannak normálisabbak, meg kevésbé azok
Általában a szerződésekbe le van írva, hogy a tulaj ellenőrzés céljából előre egyeztetett időpontban beléphet a lakásba.
Ennek értelmében az albérlet mutogatását akkor kell megoldani, amikor az előző bérlő már átadta a lakást. Az épp ott lévő bérlőnek nem kötelessége idegeneket beengednie. A tulaj addig meg mutogasson fényképeket.
“Általában a szerződésekbe le van írva, hogy a tulaj ellenőrzés céljából előre egyeztetett időpontban beléphet a lakásba.”
Oda nincs leírva, de törvény szerint évente egyszer. Valóban, ez csak a tulajdonos és nem érdeklődők beengedésére vonatkozik.
Nem évente egyszer! Ezt honnan veszed?
Ha a tulajdonos akarja, akkor eleinte akár hetente, vagy havonta. Ha egy évben egyszer megy, akkor egy olyan bérlő mellett lehet már romhalmaz a lakása és a bérlő disznót nevel a fürdőben.
Nálam ötödik éve lakik ugyanaz a bérlő, már évek óta eszembe nem jut ellenőrizgetni, mert ismerem, de egy újra eleinte jobban figyelnék.
Egyébként sem vagy köteles senkit beengedni, nem csak járvány idején.
Sok bérbeadó abban a hitben él, hogy neki joga van átjáróházat csinálni, mert neki új bérlő kell vagy esetleg eladja az ingatlant, miközben élő bérleti szerződése van, amiért ugyanúgy szedi a pénzt. Ez nincs így, a bérlőnek nem kötelessége ezt engedni, és mivel gazdasági érdeke sem fűződik hozzá, nem látok okot sem rá, hogy engedni kéne.
Aki munkaszerződéshez hasonlítja a helyzetet, meg tolja itt a süketelést arról, hogy a bérbeadó mennyi pénzt veszít ezzel, az nagyon el van tévedve. Nehogy már még a bérlő érezze magát kellemetlenül, mert a saját birtokába nem enged be minden jöttmentet.
Majd ha kapsz valami kedvezményt a bérleti díjból, vagy más ellentételezést, akkor érdemes elgondolkozni rajta, kiket engedsz be. De járvány idején én nem gondolkoznék ezen, meg igazából az erőszakoskodó bérbeadót is elküldeném a sunyiba, ha azt találná ki.
Az utolsó szó mindig azé, aki birtokban van. Ha nem engeded be, akkor nem lesz beengedve.
Ugyanakkor, a tulajdonos mutogathatja a lakást a lakó szükségtelen háborítása nélkül. Hogy mi a szükségtelen háborítás, az mérlegelés kérdése, és adott esetben az arra hivatott bíró fogja mérlegelni. Naponta odavinni lakásturistákat mindenképpen szükségtelen. Ha azonban a mutogatástól teljesen elzárkózol, lehet, hogy megalapozol egy kártérítési igényt. Ugyanakkor járvány idején még az is lehet, hogy minden látogatás szükségtelen háborításnak minősül.
# 19
"Ugyanakkor, a tulajdonos mutogathatja a lakást a lakó szükségtelen háborítása nélkül."
Ez hova van leírva? Az ingatlan állapotát ellenőrizheti, ő maga, előre egyeztetett időpontban, szükségtelen háborítás nélkül. Érdeklődőket beengedni az már nem ez. Kártérítési igényt milyen alapon, ki ellen támasztana a bérbeadó? Ő adta ki a lakást, így csak ő tehet róla, hogy nincs bejárása oda.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!