Kezdőoldal » Otthon » Albérlet » Kinek milyen tapasztalata van...

Kinek milyen tapasztalata van albérlettel kapcsolatban?

Figyelt kérdés
Milyen ott lakni, megéri-e, milyen lakótársaitok voltak/vannak, mik az együttélés pozitív és negatív hozadéka, hosszútávon megéri-e pl anyagilag, egyedül lakást vagy együttlakást preferálják stb?

2020. márc. 28. 02:45
1 2 3
 21/23 anonim ***** válasza:
100%
Az nem lenne megoldás, ha olyan helyre költöznél, ahol csak egy lakótárs lenne?
2020. máj. 9. 23:15
 22/23 anonim ***** válasza:
100%

Szia, természetesen albérletben nem éri meg lakni, de a hozzám hasonlóaknak nincs más választása.

24 évesen találtam melót, otthon is be kellett segíteni anyagilag, a jelenlegi fizetésemmel röpke 25 év alatt lehet egy olyan lakásom amit SZERETNÉK is venni.

A családom egész életemben omladozó szarokat vásárolt "majd megjavítjuk" felkiáltással. Spoiler alert: nem csináltattuk meg a költségek miatt, ezért minden esetben jelentős értékcsökkenéssel adtuk el a házat. Ennek hozomány az lett, hogy mikor albérletbe költöztem, nem tudnak adni a szüleim pénzt, és nincs olyan ingatlan a rokonságban amire hitelt lehetne felvenni. 0 Ft megtakarításom van, nem tudok felnőttként egyedül élni. Ez az évszazadunk szomorú valósága.

Nem számít a személyes tapasztalatom, de jelenleg nincs olyan ismerősöm aki kb 10 év alatt egyedül tudott volna a magyarországon kapott fizetéséből egy központi városban élhető ingatlant vasárolni. Vagy állami támogatas, vagy hitel, vagy házasság, ez a 3 opciód van ha nem akarsz létminimumon élni.

Úgy írom ezeket a sorokat, hogy a fővárosban élek, kicsivel átlag fölötti fizetéssel.

Mindegy milyen albérletben élni, ha a társadalmi létra alján vagy, mert nem megfelelő a szociális halód, és én azt sem nevezném elégsegesnek, hogy kötelező 2 átlagos családnak összedobni a pénzt, csak azért hogy 2 ember elkezdhesse a saját életét.

2020. máj. 25. 05:02
 23/23 anonim ***** válasza:
100%

05:02-es #22- es válaszoló vagyok, még írhatok egy kis segítséget

Saját ház

Előny:

- Kevés rezsi

- Értékálló ha karban van tartva

- Kiadható

- Nagyobb szabadság érzetet ad (olyan állatot tartasz amilyet akarsz, akárhány gyerekkel, nem kell lakótárs, stb.)

- Te rendelkezel a felújításokról

- Saját kerted vagy parkolód lehet

- Ízlésed szerint őrzött (pl. kamerázható)

Hátrány:

- bizonyos mértékben helyhez köt

- gyorsan romolhat az értéke ha az ember nem tartja karban

Szürkeövezet:

- Mindent a tulaj intéz (jó mert szabaddá tesz, rossz mert óriási a felelősség)

Saját lakás

Olyan mint a ház, csak:

- kert helyett max közös belső udvar vagy erkély (parkoló nem minden esetben van és fizetős is lehet)

- mindent a lakóközösséged szabályoz (felújítástól kezdve a biztonságig)

- nehezebb hatékonyan hangszigetelni

Bérlés:

Ingatlan típusától függenek az előnyök de általánosságban érvényes, hogy:

- időszakosan köt helyhez

- általában hosszútávú a megállapodás

- minden a bérlődtől és a kötött szerződésedtől függ (van ahol lyukat se engednek falba fúrni, van ahol kb. minden mindegy- de utóbbi a ritkább)

- kissebb kezdőtőke kell mint a sajat ingatlanhoz, de hosszútávon magasabbak a kiadásaid (normális lakást átlagos multis fizetésből nem lehet egyedül bérelni)

- egy jogi zsákutca, szívás bérelni és bérbeadni, mert a rossz bérlőt is védi a jog, de egy szemét főbérlő is azt tehet amit akar következmények nélkül, emiatt jó ha van félretéve pénz perköltségre, vagy sikerdíjas ügyvedet kell keresni

- gyakoribb a csalás (nem adózik a kedves főbérlő, a kedves bérlő tartozással és a felszedett laminált parkettával költözik ki stb.)

Az együtt/egyedüllakasról nehéz nyilatkozni mert rokonnal lakok, így azért más. Mivel introvertált vagyok ezért nagyon szeretnék egyedül lakni, az előző válaszomban viszont levezettem mi lenne azzal a gond. De hallottam már olyanról is akinek az egyedülélés nyomasztó mert maganyos, és összeköltözne akár a kukásemberrel is, mert nem bír mit kezdeni magával.

2020. máj. 25. 05:55
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!