Az albréleti szerződésemben ez a marhaság áll. Ezt így valóban megítélheti egy bíróság, ha odáig jutna a dolog?
Sajnos nem voltam kellően figyelmes szerződés aláíráskor. Most, ebbena járvány helyzetben szeretném felmondani az albérletem, ami ez év végéig szól, és egy ponton ez áll benne:
"Ha előbb kiköltözik a bérlő, mint a bérleti szerződés lejárta, akkor a hátralévő díjat köteles kifizetni, illetve ha a kaució elég rá, abból levonásra kerül."
Engem a "hátralévő díj" fogalomköre zavar - ez értelmezhető akár úgy is, hogy ez év végéig szól, tehát fizessek ki neki 9 hónap bérleti díjat?.. Ezt megítélheti így egy bíróság? Kérem, hogy találgatók, hozzá nem értők, ítélkezők ne írjanak.
"Van más pontja is a szerződésnek amúgy, ami kicsit ellentmond az előzőnek: az hogy 2 hónapos határidővel a szerződés felmodható bármely fél részéről"
Gondolom az 1 év lejáratot követően.
Az alapkérdésre válaszolva: igen, amennyiben aláírtál olyan szerződést, melyben benne van az a mondat amit írtál a kérdésedben, akkor igen, fizetned kell 9 hónapnyi albérletet (2 hónapnyi kauciót levonják, maradék 7-et fizeted).
Ezért nem érdemes felmondani azért, mert pár hónapra hazaköltözöl, teljesen jogos, hogy nem 3 hónapra akarja a bérbeadó bérbeadni a lakását.
Én nem vagyok bérbeadó, te viszont egy hülye vagy!
Hosszú ideig bérlő voltam, de nem az idióta fajtából.
Kérdeztél, én válaszoltam a szó amit keresel a KÖSZÖNÖM!
De azt csinálsz amit akarsz, engem tovább nem érdekel, edd meg amit főztél!
Azért ezt nem eszik olyan forrón.
Még hosszú távra kötött állami szerződéseket is felmondanak.
A tulaj a kauciúót biztos nem adja oda,de a többi,ha már ki költöztél tisztességtelen haszon lenne a számára .
Az országban most krizis helyzet van.Teljesen mások az elbirálások,munka helyek dőltek be .
Nem jó kedvedből mondtad fel a szerződést.
Lehet bíróségra járni, de a kérdezőnek nincs semmi a kezében. Aláírta, beköltözött. Ennyi.
Ha felmondja a szerződést de nem fizet, akkor csak annyit ér el, hogy 1 év múlva a perköltséget is a nyakába akasztják.
Legközelebb figyelj oda, mert egy szerződés komoly dolog.
határozott idejű szerződés alapvetően nem felmondható. Ha te szerződésszegő módon előbb kiköltözöl, akkor meg kell térítened a tulaj kárát, azaz fizetned tovább. Ugyanakkor a tulajnak kárenyhítési kötelezettsége van, azaz meg kell próbálnia kiadni másnak. Ha sikerül, akkor a tényleges kára csak az üresjárat, az egyéb költségek (pl. ingatlanközvetítő), illetve ha olcsóbban tudja kiadni (ami most könnyen lehetséges), akkor a különbözet.
Ugyanakkor a te esetedben ki van kötve felmondási idő (hiába határozott idejű a szerződés). Ha most felmondod, 2 hónap múlva lejár a szerződés, tehát csak addig kell fizetned.
A határozott idejű szerződést alapvetően nem lehet felmondani, tehát a lejártáig jár a bérleti díj. Ha azonban a tulajdonos a határozott idő lejárta előtt beköltöztet valaki mást, akkor kvázi belement a szerződés megszüntetésébe megegyezéssel (azt mindig lehet), tehát onnantól nem jár a bérleti díj (egy bérleményért egyébként sem lehet két bérleti díjat szedni).
A határozott idejű szerződést viszont fel lehet mondani, ha a szerződés ezt kiköti. Az ilyen esetben "bukott" kaució (tkp. kötbér) nyilván úgy értendő, hogy ha a tulajdonos mond fel, akkor ő bukja a kauciónak megfelelő összeget, vagyis a nála lévő kaució kétszeresét köteles visszafizetni. Ha ezzel ellenkező megállapodás van a szerződésben, például a bérlő elveszti a kauciót, ha felmond, a tulaj viszont nem köteles duplán visszafizetni, ha ő mondana fel, azt vitás esetben érdemes megtámadni a bíróságon feltűnő aránytalanság miatt.
"16: én is így gondolom. Kissé ellentmond ugye a másik pontnak, de mégis benne van."
De pontosan mi van benne? Tényleg határozott idejű a szerződés, vagy határozatlan DE minimum 1 év?
A felmondási idő tényleg 2 hónap vagy 2 hónap DE nem szólhat korábbra mint az 1. év vége?
Az a baj, hogy félinformációkat osztasz meg velünk és rébuszokban beszélsz, így nem tudunk segíteni. Az meg hab a tortán, hogy korábban aláírsz egy szerződést, és most, a felmondás után találod ki, hogy "marhaság" áll benne.
Ha annyira marhaság akkor nem kellett volna aláírnod.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!