Az enyhítő körülmény valóban enyhít?!
Szoktam látni különböző bírósági tudósításokban, hogy "a bíróság enyhítő körülménynek tekintette" ezt vagy azt a dolgot, de ez mit jelent a gyakorlatban?!
Egyáltalán, tetten érhető az bárhol is, hogy az enyhítő körülmény tényleg enyhített bármennyit is a büntetésen?!
A bíróknak az szabályozva van, hogy mennyit enyhíthetnek vagy mennyit súlyosbíthatnak vagy ebben minden bíró a saját megítélése szerint dönthet?!
Létezhet olyan, hogy egy ügyben nincs egyik vagy másik (vagy akár mindkettő) az ítélet kapcsán?!
Volt egy ismerõsöm, aki drogterjesztésért lecsuktak. Éppen csak betöltötte a 18-at, ezt a bírónõ enyhítõ körülménynek tekintette. 4év letöltendõt kapott. Alapesetben a büntetési tétel ezen bǔncselekmény esetén 5-10év.
De az is lehet enyhítõ körülmény, ha pl nagycsaládos az illetõ és õ a családfenntartó.
Vagy ha tartósan beteg.
Hogy ezek mértékére van-e vmi szabályozás, azt sajnos nem tudom.
Na igen, ez is érdekes, hogy ezen körülmények mértékét, hogyan határozzák meg vagy, hogyan mérik?!
Ha van egy enyhítő és egy súlyosbító körülmény, akkor mi van?! Kölcsönösen kioltják egymást vagy melyik az erősebb, melyik a döntőbb?!
Az az érdekes, kérdező, hogy ez nem szokás kérdése, hanem kőkeményen jog.
AKKOR VISZONT miért nem a JOG kategóriába raktad?
Nem akarsz hiteles, normális, pontos választ olvasni?
Oda akartam, de én nem találtam JOG kategóriát.
Segíts, hol találom?!
A politika alatt... de most már ne írj oda, azt nem szabad.
Megpróbálom áttetetni.
Mi köze a Politikának a Joghoz?!
Épp az a baja ennek az országnak, hogy semmi...
A bíró szabadon mérlegel a büntetés kiszabásánál. Sajnos elég tág határok között, hiszen a büntetési tételek így néznek ki:
0-2 év,
1-5 év,
2-8 év,
5-10 vagy 15 év, stb.
Ma már úgy van meghatározva, hogy ha sem enyhítő, sem súlyosbító körülmény nem játszik (tehát a bcs alapesete), akkor a középmérték az alap, azaz, 2-8 évig terjedőnél az 5 év a kötelező és ettől lehet eltáncolni jobbra v. balra.
Az enyhítő és a súlyosbító körülmények abszolút mérlegelés tárgya, tehát a bíró belátására van bízva adott ügyben, hogy neki mennyit ér egy fiatal felnőtt kor, vagy egy több gyermek eltartásáról gondoskodó személy, feltáró jellegű beismerő vallomás, vagy a tevékeny megbánás, stb.
Az biztos, hogy a tevékeny megbánást általában erősen díjazzák a bírák, tehát ha valaki lopott, de később a sértettet kártalanítja legalább részben az első fokú eljárás befejezéséig, plusz megbánást tanusít, akkor az meg fog látszani az itéletén is.
Azonban a többi, a rajta kívülálló okok (pl. több gyermek apja, vagy fiatal kor) már nem egészen.
"Mi köze a Politikának a Joghoz?!"
Hogy a törvényeket az Országgyűlés fogadja el, azután kerülnek a BTK-ba, PTK-ba, MTK-ba.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!