Ti a havi kb.150 ezer forintotokból kifizetnétek ennyit?
Kérdező, nagyon sok magyar ember nemhogy suli mellett, hanem a "való életben" sem keres ennél többet, és nem 50k-t fizetnek albérletre, hanem 100 felett. Nyilván egyedül ezt nem tudnák megtenni, szóval ha ketten vannak és feleződik a költség, akkor is fejenként minimum 50k úgy is elmegy albira. Szóval nem lógsz ki a sorból, bár szerintem diákként kitűnő fizetésed van.
A kérdésre válaszolva, szerintem simán megoldható megfelelő tudatossággal és hozzáállással. 80k Ft sok mindenre elég, ha magadnak főzöl (és nem is gagyi kajákat, meg konzerveket eszel), akkor 40-50-ből simán kijön a kaja része, plusz-mínusz pár ezer a takarítószerekre és tisztálkodásra. Marad mondjuk 30 ezred. Ebből tudsz továbbra is kajára költeni, bár szerintem nincs rá szükség, valamint ebből kell megvenned minden mást, egyetemhez cuccokat, ruhát, cipőt magadnak, bérletet, esetleg 1-2 olcsóbb kajáldában étkezést, bulizásokat stb. Az viszont szinte borítékolható, hogy megtakarításod nem lesz, csak ha ez utóbbiakról rendszeresen lemondasz, legalább részben.
Én más életutat jártam be (otthon -> OKJ koli -> otthon -> egyetemi koli -> külföld -> páromék háza), nem kellett ilyen döntést meghoznom. Viszont sokat segített a kollégium, szerintem nagyon jó átmenetet képez az otthon élés és a saját háztartás között. Nincsenek ott a szüleid, hogy mindent megcsináljanak helyetted is, magadra kell főznöd, mosnod, takarítanod, stb., véges a pénzed, de mégsem az van, hogy a lakhatás díja elviszi a jövedelmed akár bő felét. Ha módod van rá, próbálj meg ősztől kolit kérni.
A többi csak azon múlik, mennyire ég a talpad alatt a talaj, mennyire menekülnél otthonról. Ha bírod még, akkor próbáld meg a kolit, ha nagyon mennél, akkor szerintem vállalható az is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!