Kezdőoldal » Otthon » Albérlet » Mit tegyek, hogy a szomszéd...

Mit tegyek, hogy a szomszéd kikapcsolja a légkondit?

Figyelt kérdés

Augusztus végén lettem figyelmes egy monoton és pulzáló búgásra a lakásomban (társasház). A szomszédok klímái általában kiadnak egy jellegzetes hangot, ami nyitott ablaknál sem zavart egész nyáron, de ez, amit most hallok berezonál a vezetékekkel. Lementem megkérni őket, hogy legalább éjszakára kapcsolják le, hogy tudjak pihenni, mert nappal úgysem vagyok itthon. Azt mondták, hogy 5 éve nem volt bekapcsolva, a szerelő augusztus végén jött megjavítani/kitisztítani nekik. Akkor valóban meleg volt, megegyeztünk kompromisszummal, hogy megértem, de akkor legalább éjszakára kapcsolják le. Viszont most megbetegedtem, itthon kell lennem egész hétvégén, 23 fok van és úgy gondolom, elég lennie kinyitniuk az ablakot, ha le akarják hűteni a lakást, mert egyáltalán nincs kint meleg. Én pedig megőrülök ettől a rezonáló búgástól, ami pulzál is. Megértem, ha bekapcsolják, amikor 30-35+ fok van kint, de egész héten a maximális hőfok 27 lesz. Ilyenkor épeszű ember nem kapcsolja be a klímát, attól függetlenül, hogy kegyetlen sok áramot esz. Ha egész júliusban kibírták, akkor már a szeptemberi hideg napokban miért nem? Néha nem értem az embereket, de tényleg.

Már kellemetlen szólni, de attól félek, hogy azért sem fogják kikapcsolni. Ilyenkor a közös képviselő tehet vmit, hogy pl rávegye őket arra, vagy megjavítják, vagy kikapcsolják? Érthető érveim vannak szerintem, mert ha 35 fok lenne, nem szólnék, de így, konkrétan meg kell fagyni.

2019. szept. 6. 11:34
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
66%
Te hogyan fogadnád, ha a több százezerért felszerelt klímádnál elő akarná írni valamelyik lakó, hogy melyik napszakban használhatod?!
2019. szept. 6. 11:51
 2/11 A kérdező kommentje:
Az összes szomszéd napi 2-3x kapcsolta be 30 fok felett, ugyanis ez a NORMÁLIS. Ez pedig egész nap megy 1 perces szünetekkel. De nem bánom, felőlem arra költik feleslegesen a pénzt, amire akarják, csak akkor megjavítják, mert zavaró! Sztem logikus érveim vannak, amikor ki tudják nyitni az ablakot és 2 perc alatt lehűl a lakásuk, miért kellene bekapcsolni a légkondit?
2019. szept. 6. 11:59
 3/11 anonim ***** válasza:
65%
Imádom az olyan embereket, mint te. A szomszéd ne használja a saját lakásában a légkondit, a mosógépet, ne nézzen tévét, ne cigizzen, ne is járkáljon. Ha zavar, költözz el. De szólok, hogy kertvárosban meg nyírják a füvet, láncfűrésszel aprítják a fát, szerelik a motort az udvaron.
2019. szept. 6. 12:16
 4/11 anonim ***** válasza:
43%

Közös képviselő nem rendőr, hogy intézkedjen csendháborítás esetén, bár egy bekapcsolt légkondi nehezen nevezhető csendháborításnak. A szomszédodnak meg minden tiszteletem, én pofánvágtalak volna hogyha megakarod szabni hogy mikor használjam a légkondit és mikor jó nekem.

Lakógyűlésen felvetheted a "problémát" de csak kiröhögnek.

Imádom az ilyen embereket mikor jobban tudják hogy a másiknak mi a jó..

2019. szept. 6. 12:20
 5/11 A kérdező kommentje:
Tehát ha elviselhetetlen a zúgása, mert berezonál és nem lehet pihenni, akkor legyek csendben? Megnézném, Ti hogyan állnátok ki magatokért
2019. szept. 6. 12:21
 6/11 anonim ***** válasza:
61%
Jaj, Kérdező, tudhatnád, hogy Magyarországon vagy, itt minden második ember pofán akarna vágni (persze csak így anonim), meg le se szarja a másikat. Persze a valóság az, hogy ha ilyen házban van lakásod, akkor kompromisszumot szokás kötni. Menj le nyugodtan újra, beszéld meg velük a problémát, mondd el, hogy máskülönben nem zavarna, de a rezonálással kellene kezdeni valamit. Arról nem kell nyilatkozni, szerinted mi a normális, mások az emberek, lehet, hogy ők 18 fokban érzik jól magukat, ahhoz pedig a kinti 27 túl sok. Nagynénim 20 fok felett kb hőgutát akar kapni, télen meg 2-3 fokban egy szál pólóban szaladgál kint, teszi a dolgát. Egyébként nálunk is tegnap 27 fok volt, de mivel déli fekvésű a lakásunk és a 4.en lakunk, ezért nálunk bent 29 fok volt. Ha lenne klímánk, bekapcsoltam volna. Jövőre meg lesz is, hiába dekkeltem ki ezt a nyarat nélküle. Ebbe neked nincs beleszólásod, de abba igen, hogy javítsák meg rendesen.
2019. szept. 6. 13:26
 7/11 A kérdező kommentje:
Igen, ez elég korrekt. Különben ahhoz sem lenne közöm, ha télen nyomatnák, de ami zavaró, az zavaró. Csak az a baj, hogy FOLYAMATOSAN megy, és ha van 1 perc szünet az sok.
2019. szept. 6. 13:37
 8/11 anonim ***** válasza:
79%
Valószínű valami ezeréves on-off klíma csapágyas ventilátorral,kikeményedett gumibakokkal,és tucatnyi helyen föllazult csavarokkal.Amennyiben valóban megnézte egy szerelő kizárt,hogy ez nem tünt föl neki....
2019. szept. 6. 14:14
 9/11 A kérdező kommentje:
Igen, elég parán néz ki
2019. szept. 6. 14:33
 10/11 anonim ***** válasza:
83%
Ne dőlj be az okoskodóknak. Van zajrendelet, ami szabályozza a megengedett zajszintet, ami elég szigorú. Az 5m-re lévő ablaknál mért zajszint nem haladhatja meg az 50 dB értéket. Még bírságolhatnak is keményen ha eldurvul a helyzet, és a slusszpoén, ahány ablaknál zajtúllépés van, annyi szoros a bírság. A bírság összege jóval meghaladhatja egy teljesen új csendes klíma árát, és ha a szomszéd határidő belül nem szünteti meg a zajkibocsájtást, utána emelt bírság következik. A jegyzőnél kell birtokvédelmet kérni, onnantól hatósági az ügy. Persze ez a végső megoldás, jobban jársz ha a szomszédot finoman felvilágosítod a szabályokról, és önmagától jobb belátásra bírod. Cseréltesse le a fos ezeréves klímáját, javítani úgy sem érdemes. Ne legyen bűntudatod hogy te vagy az a lakó akinek semmi sem tetszik, nehogy már még te érezd magad kényelmetlenül ha a lakótársad rendszeresen a lábtörlődre xarik és szóvá teszed. Ő szeretne kényelmesen lakni, kánikulában hűvös lakásban sütkérezni, de a szomszédok viseljék el hogy egy traktor kelepel ezért az udvaron. Persze őt ez nem zavarja, mert ki az a hülye aki nyitott ablaknál klímázik, a többiek pedig akiknek csak a nyitott ablak marad, azok meg így jártak.
2019. szept. 6. 15:10
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!