Kezdőoldal » Otthon » Albérlet » Főbérlő megtilthatja, hogy...

Főbérlő megtilthatja, hogy barátnőm ott aludjon a lakásban heti x napot?

Figyelt kérdés

Sziasztok,

Szerintetek az reális, hogy a főbérlő beleszól, hogy pl. barátnőm heti 2 napot ott alszik az albérletben?

2019. aug. 15. 07:16
1 2 3 4
 21/37 anonim ***** válasza:
61%

Fura dolgok az emberek felében a hierarchia, hogy egyes szituációkban ki diktál.

Ha bemész az étterembe, ott hagysz párezer forintot, akkor elvárod, hogy kinyalják a valagadat. Ha pár fokkal hidegebb a kajád, mint amire számítottál, már hisztizni lehet és hívni a fogyasztóvédelmet.

Ha bemész egy fürdőbe, fizetsz pár ezret a belépőért, akkor te leszel ott a kiskirály. (Diákmunkán anno tapasztaltam, hogy az emberek ilyenkor milyen gőgösen tudnak viselkedni)

Ha eladsz valamit, akkor úgy táncolsz, ahohy a vásárló fütyül.

De ha én bérlek valakitől éves szinten milliós összegekért egy lakást, akkor ő bele tud abba szólni, hogy mikor vegyek levegőt. Én például bármilyen jó is egy lakás ár-érték arányban, ha egy tulajdonos kiköti, hogy csak egyedülálló mehet az albérletbe, eleve szóba sem állok vele, abba is hagyom a hirdetés olvasását. Kardinális kérdés, hogy hozhatok-e vendégeket. Ha tulajdonos nem kezeli lazán ezt a dolgot és elkezdi játszani a minidiktátort, illedelmesen elköszönök, mert aki képes ilyen szinten szabályozni a másikat, miközben az nem kevés pénzt kifizet neki, az szerintem nem normális.

Ember vagyok, igenis szeretném fogadni néha a barátaimat vendégségbe, ha kint nagy vihar van, akkor aludjanak nálam, a vidéki rokonaimat meg nem fogom hotelbe küldeni, ha feljönnek meglátogani. És igenis szeretnék párkapcsolatban élni, aminek része az intimitás és ezért sem fogok kibérelni egy hotelszobát. Nem értem, hogy miért undorodnak egyesek a szextől, ha ennyire zavarják a testnedvek, akkor mit szól ahhoz, hogy izzadt lábbal állok a zuhanyzójában, vagy a seggemet dörgölöm a kádhoz, mikor fürdök, a WC-ről meg már nem is beszélve. Állat, dohányzás részét megértem a dolgoknak, de azért nem fogok plusz pénzt fizetni csak azért, mert egy normális, szociális emberi életet éljek.

Lehet lepontozni, lehet nem egyetérteni, de az összes albérlő társamat arra biztatom, hogy bármilyen ilyen ajánlattal szembesülnek, forduljanak sarkon azonnal. Lehet dobálózni a joggal meg a bérleti szerződéssel, de én akkor a jog másik oldaláról meg úgy közelíteném meg, hogy ez az emberi méltóság megsértése.

Lehet jönni, hogy a tulajok mennyi pénzt belefektettek a lakásba, de a fent említett étterem, fürdő dolog még drágább, még nagyobb károkat lehet ott csinálni, nem mellesleg szerintem ez a kijelentés tök tiszteletlen a bérlőkkel, mert ők is ugyanolyan áldozatokat hoznak, Budapesten lassan egyesek fizujának 60-70%-át viszi egy garzon.

Szerencsére én mindig olyan tulajokkal találkoztam, akik tökéletesen kompromisszumkészek voltak, egy rossz szót nem tudnék róluk írni.

2019. aug. 16. 12:30
 22/37 anonim ***** válasza:
86%

Mondjuk értelmes ember úgy adja ki a lakást, hogy elfogadja azt a tényt, hogy az emberek nagy részének vannak kapcsolatai, barátai, párja aki időnként ott lesz.

Az albérlet nem börtön, hogy csak bejelentkezéssel, előre megadott időpontban lehet látogatásod. Másrészt nem a bérlőnek kellene felajánlani plusz összeget, hogy ugyan már hagy fogadhasson vendéget, hanem normális tulajdonos bele kalkulálja, hogy nem egy cölibátust fogadott papnak adja ki a lakást.

Én is futottam már bele olyan tulajdonosba aki szerződéskötés napján kijelentette, hogy "ja és vendég fogadás heti 2 alkalommal". Abban a pillanatban mondtam, hogy viszont látásra.

Az megint más téma, ha valaki életvitelszerűen ott tartózkodik, oda költözik, ott jogos, ha ezért többlet költséget akar elszámolni a tulajdonos.

2019. aug. 16. 13:22
 23/37 anonim ***** válasza:
67%

# 17

Nem véletlen, hogy az öregek jelentős része nem szeretne öregek otthonába beköltözni, mert úgy érzi, hogy az egy börtön. Ebből is látszik, hogy tényleg az.

Az, hogy többe van neki, mint egy "albérlet", semmit nem jelent, egész más szolgáltatásról beszélünk, ott nem csak lakhatást fizet, hanem minden rezsit, élelmiszert, ápolókat, stb.

Szóval az összehasonlítás egyáltalán nem helyénvaló. Én is tudok hasonlót: pl. egy szállodában alsó hangon éjszakánként 10-15 ezer forintért lehet megszállni. Ez havonta 300+ ezer forint, aztán mégsem alhatnak ott a vendégeim. Pedig többe van, mint egy albérlet, mik vannak!

2019. aug. 16. 13:31
 24/37 anonim ***** válasza:
81%

Más a véleményem, ha vannak lakótársak és akkor is, ha te bérled egyedül a lakást.

Lakótársaknál: közös megegyezés kérdése. Nyilván zavaró az, ha állandóan ott alszik valakinek a barátja, barátnője. Itt át kell beszélni, hogy mi az ideális mindenkinek.

Egyedül bérelt lakásnál: a lakás rendeltetésszerű használatába teljességgel beletartozik a vendégek fogadása, meg az is ha a párod ott alszik. Nem arról van szó, amit pár fura elképzelésekkel bíró válaszoló írt: nem költöztet oda 15 embert. Hanem ha úgy van, akkor ott tartózkodik a lakásban néha még egy ember, és teszem azt, leül, meg használja a wc-t.

Aki egy ilyen kiadáson nekiáll számolgatni, hogy "hát így a wc csésze nem 56 év alatt kopik el, hanem 34", az inkább ne adjon ki se lakást, se semmit.

Plusz azt sem igazán tudom, hogy ellenőrizné egy ilyen korlátozás betartását a főbérlő. Havi 1x kukkanthat be a lakásba, nem állhat őrséget mindig az ajtónál.

Én még csak egyedül béreltem lakást, de soha, még csak futólag sem merült fel annak a lehetősége, hogy majd bárki is megmondja, hogy egy évben hány napot aludhat ott nálam valaki :D

2019. aug. 16. 13:40
 25/37 anonim ***** válasza:
60%

#21 vagyok, egyetértek a #24-el.

Természetesen ha van társbérlő, akkor vele kell megbeszélni, hogy mennyire zavarja más jelenléte, neki szerintem nagyobb beleszólása kellene lennie, mint a tulajdonosnak.

Az pedig teljesen hülyeség, hogy a tulajnak számolnia kell azzal, hogy dupla ember= kétszer olyan gyorsabb amortizáció. Én ismerek olyan embert, aki egymaga többet amortizál, mint öt másik egyszerre, és vannak párok, akik szinte alig vannak otthon.

2019. aug. 16. 16:08
 26/37 anonim ***** válasza:
79%

Általában 15%-kkal több a bérleti díj, ha egy fővel több lakó van, de lehet olyan pici a lakás, ami egy fős, és ezért zavarja.

Szóval kérhet érte plusz bérleti díjat.

2019. aug. 16. 16:34
 27/37 anonim ***** válasza:
72%

"Szóval kérhet érte plusz bérleti díjat."

De mire fel? Még mindig nem értem. Nagyon-nagyon extrém kisméretű garzonoknál van olyan, hogy a lakás alapból egy emberre tervezett, de más esetben miért kérjen azért plusz díjat? De most komolyan. Én van hogy egy nap 3x is lezuhanyzok. Mi az ami ettől károsodni tud? Esetleg nem 5 évig bírja a zuhanycső, hanem 3 évig. Marha nagy ügy, ezt úgyis én veszem meg, nem a tulaj.

Na, akkor mi van még. Mikró. Nem napi 2 percet fog járni, hanem napi hármat. Váó.

Többet fog égni esetleg a villany. Nagyszerű, az égő úgyis fogyóeszköz, én cserélem ki, ha kiég.

No, meg akkor ott van ugye az ajtó meg a zár! 2x annyi kulcs fog elfordulni benne! Lehet, hogy 15 év múlva be kell fújni zárolajjal, vagy wd-40-el! Aj-aj!!!

Valaki képes volt felhozni azt, hogy ha szexelnek egy matracon, akkor hamarabb tönkre megy. No, ezt inkább nem is kommentálom. :)

Egyszerűen nem fér a fejembe, hogy a filléres kopó-fogyó eszközökön túl, mi az ami károsodni tud attól, ha egy helyett "másfél" ember lakik egy lakásban.

Jó tudod mit, akkor én meg majd a bérleti díj csak felét fogom fizetni, mert nem töltök 24 órát a lakásban. Ugye milyen hülyén hangzik? Na, hát kb. ennél még 5x nagyobb baromság kikötni, hogy hányszor jöhet fel vendég :DDD

Még mindig azt mondom, mint az előbb: aki ennyire nem képes reálisan mérlegelni és nem milliós, hanem filléres dolgokon akar spórolni, az miért akar kiadni lakást? Egy 30-40-50-60 milliós ingatlant bíz másra és azon képes aggódni, hogy matracot kell majd cserélni fél évvel hamarabb, mint szerinte illene? :D Az ilyen adja el a lakását és tartsa értékpapírban a felesleges pénzét.

2019. aug. 16. 18:15
 28/37 anonim ***** válasza:
22%

És akkor most mi van, hogy itt jól kiháborogtátok magatokat?

Ezentúl a tulaj meg fogja engedni a Kérdezőnek, hogy ott aludjon a csaja, mert a Gyakorin 8-an azt mondják?

Nem fogja.

Keressen másik albit, ahol megengedik és a probléma megoldva. Vagy ha egyébként valamiért megéri neki így is maradni, akkor aludjanak a csajnál!

2019. aug. 16. 19:52
 29/37 anonim ***** válasza:
73%

# 28

Tök mindegy, nem kell mindenbe beavatni a tulajdonost, így megoldódik a probléma.

2019. aug. 16. 19:55
 30/37 A kérdező kommentje:

Már találtam másik lakást és az ottani főbérlőnek pl. egyáltalán nem okoz problémát (már átbeszéltük.). :D Pedig már majdnem másfél éve itt laktam de ez annyira betette nálam a kaput hogy azonnal elkezdtem nézelődni.

Ennyit erről, úgy tűnik hogy kicsinyesség kérdése.

2019. aug. 16. 22:26
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!