Hogy lehet megoldani a lakhatást egyetemistaként Budapesten a horribilis albérletárak mellett?
Jelentkeztem egyetemre és fel is vettek,Budapestre.
De nincs pénzem és otthonról sem tudnak támogatni,csak 1 kereső van a családban is,anya rokkantnyugdíjas.Kollégiumot nem valószínű,hogy adni fognak oda csak kevesen kerülnek be.A pontszámom nem lett túl magas éppen csak átcsusszantam,annyi lett a pontom amennyi a ponthatár lett,szóval nekem lett a legkevesebb tanulmányi pontom az egész egyetemen.
Albérletet sehogy sem tudnám kifizetni,szoval talán be se célszerű így iratkozni ha nem kapok kolit
"Tanulj ki valami életképes szakmát, amihez nem kell bp-i albérlet és keresd utána gennyesre magad, ha jól választottál és tudsz tisztességgel dolgozni!"
Miből gondolod, hogy amit most tanulna az nem "életképes" szakma? Mellesleg a Diákhiteltől sem kéne így félni, ahogy sokan teszik a max összeg havi 70.000Ft!
Először is ne hidd azt, hogy Te vagy az egyetlen, aki épp hogy bejutott a kívánt szakra, biztos hogy még sokan kerülnek be ennyi ponttal. Igenis erőltesd az egyetemet, mert ez is nagyon szép eredmény, gratulálok a sikeres felvételidhez!
Na parázz az anyagiak miatt, mert ha rokkant nyugdíjból tart el édesanyád, szociális alapon biztos, hogy kapsz kollégiumi férőhelyet, sőt, szociális ösztöndíjat is kapsz, ami akár 30-40 ezer Ft/hó is lehet. Figyeld az egyetem kiírását, és add be a kérvényt szeptember elején. Ha jól tanulsz, tanulmány ösztöndíjat is kapsz januártól, azzal együtt több, mint 50 ezret is kaphatsz havonta. A fiam is ennyit kap.
De ha minden kötél szakad, még akkor is vehetsz fel szabad felhasználású diákhitelt, amit megélhetésre, lakhatásra költhetsz, amíg tanulsz.
Szóval fej a fejjel, arccal az egyetem felé, sok sikert!
Szerintem örülj, hogy bejutották oda ahova szerettél volna, teljesen mindegy, hogy pont annyi pontod van vagy sem.
Kollégiumba mindenképp felvételizz, szociális alapon van.
Szoc.támot is kérhetsz, bár azt nem tudom megkapod-e. Dolgozni is lehet egyetem mellett, rengeteg lehetőség van. Most nyári munkával is alapozhatsz kicsit. Ösztöndíjat kaphatsz, dolgozhatsz a HÖK-ben. Sok sikert!
Szociális támogatás, mindenféle ösztöndíj (Bursa pl.), hétvégi vagy üresebb napokon diákmeló ne adj isten kis mennyiségű diákhitel. Aztán ha tényleg odateszed magad akkor tanulmányi ösztöndíjat is kaphatsz (egyeteme válogatja hol mennyi.)
Meg lehet ezt oldani csak okosan kell csinálni a dolgokat.
Elsődlegesen szociális alapon jelentkezz a kollégiumba! Ez azért fontos, mert első félévben a kollégiumi férőhelyek 80%-át szociális alapon határozzák meg. Rossz anyagi háttér, messzi lakóhely esetén nagy esélyed van a bekerülésre.
Másrészt, nem tudom milyen messze van a lakóhelyed Budapestről, ha 1-1,5 óra utazás, akkor kényszerhelyzetben az ingázás is megoldható, bár fárasztó. (Volt ismerősöm, aki annakidején Kecskemétről ingázott napi szinten Budapestre).
Végső soron pedig lehet igényelni diákhitelt, de ezt azért nagyon be kell tudni osztani, és jól gazdálkodni vele. Az első félév lesz csak ilyen drasztikus, utána majd kialakulnak a dolgok.
Szociális alapon teljesen jó esélyeid vannak bejutni a kollégiumba, mindenképpen jelentkezz. Közben azért nézelődj albérletek után is, nagyon sokan vannak ám a helyzetedben. Egy két szobás lakást lehet bérelni 4-en, 5-en is, teljesen koli feeling és így azért jelentősen eloszlanak a költségek. Nem lehet koli költség szintjére levinni, de viselhető.
A sulira (tankönyvek, jegyzetek, esetleg egyéb eszközök szaktól függően) mindenképpen kell költened, tömegközlekedésre, kajára is, minimális szórakozás is biztosan lesz legalább.
Próbálhatsz dolgozni is mellette heti pár napot, vagy végső esetben tényleg ott van a diákhitel.
Az sem rossz megoldás, ha halasztasz, pénzt gyűjtesz (akár külföldön) és utána kezded el a sulit, de akkor már nehezebb lesz visszarázódni.
Minden azon múlik mennyire fontos neked, hogy elvégezd ezt a sulit. Ha csak úgy megjelölted, hogy legyen valami, akkor nem biztos hogy érdemes ekkora energiákat belefektetned. Ha ez a gyerekkori álmod és minden vágyad, hogy az adott szakmában dolgozhass, akkor pedig kapaszkodj két kézzel az álmodba és küzdj!!!
Ha csinos vagy és fiatal lány Neked sokkal egyszerűbb.
Tudom ez nem túl jó de..
Sose lehet tudni.
Én adtam ki lakást kedvező áron:-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!