Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Elfogadható érvek, hogy...

Elfogadható érvek, hogy valaki ezzel magyarázza Isten nemlétezését?

Figyelt kérdés

Egyik 18 éves fiú osztálytársam ezeket mondta szó szerint hittanon, szerinte ezért nem létezik Isten:

- ha létezne nem lenne ilyen el b @ szott hely a föld, nem lenne éhínség, csóróság.

- ha már csóróság, az egész egyház folyton adományokat gyűjt minden hülyeségre, de a templomokban meg a vatikánban arany kelyhek, szobrok meg minden idiótaság van.

- az összes csóró nyugdíjas még a maradék pénzét is a templomba hordja, mert "jó célra megy - meg a nagy f@ s zt"

- ha van Isten akkor mi a francért nem segített ha kértem tőle valamit, bármit is.

Utána azt mondta nem is Istennel van baja, nem létezik. Hanem az egyház, na az a nagy átb@ sz ás.

A biblia egy mesekönyv, pl Noé az összes állatot felvitte egy bárkára, persze mindegyik állat tudta hogy párban kell felmenni, pontosan mikor, meg állítólag 7 hónapig voltak a bárkán, mégis mi a fszt ettek, kihalt az emberiség nagyrésze is, aztán Noé meg valami nő biztos újra benépesítette a földet...

Ezt mind úgy mondta, hogy ő kiskorában járt templomba meg minden. A hittan tanár meg nagyon ilyen fanatikus féle, ragaszkodik ahhoz hogy aki nem hisz az a pokolra jut stb stb... A hittan meg kötelező nálunk, vagyis már tantárgy (etika) nincs, szóval ide kell járni mindenkinek. Ő meg a tanár elég gyakran veszekednek ilyen dolgokon, egyszer talán osztályfőnökit kis kapott mert annyira felcseszte a tanár hogy elkülde őt a büdös csába.

2019. jún. 11. 18:43
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
68%

35%-os:

Nem létezik olyan, hogy "nem liberális bibliatudomány" A tisztességes neve annak az irányzatnak, amiről te beszélsz: fundamentalizmus.

Ezt képviselik a pünkösdi-karizmatikusok, Jehova tanúi, meg egyéb "értelmes" felekezetek.

Az elbeszélésnek pedig semmi köze nincs a történetíráshoz. Kb. a Noé story-jának lejegyzésének idején írt Hérodorosz is. Az ő műve történetírás, irodalmi jelleggel, a zsidó szerzőké pedig mitológia.

2019. jún. 12. 11:39
 12/17 anonim ***** válasza:
80%
Egyébként 35%-os, még csak értelmezni sem tudtad, amit írtam. A modern bibliatudomány a Szentírást, magyarázza tudományos eszközökkel. Az általad linkelt cikknek pedig nincs köze a bibliatudományhoz, vagyis a teológiai irányzathoz. Az kreacionizmus, amely kőkemény áltudomány, és a természettudományokat gyalázza.
2019. jún. 12. 11:43
 13/17 anonim ***** válasza:
77%

Komolyan inkább hiszel ilyen hasraütéssel kitalált meséknek, mintsem a konkrét megfigyeléseken és tényeken alapuló tudományos eredményeknek? Miért?

Rákerestem az általad is ajánlott 13. fejezetre, ahol is elsőre a baktériumokról szóló rész jött szembe, és a belőlük eredő ellentmondásokat az író ennyivel megpróbálja elsumákolni:

"A baktériumok akkoriban valószínűleg ellenállóképesebbek voltak, és talán csak nemrégen veszítették el azt a képességüket, hogy különböző gazdákban vagy gazdák nélkül képesek legyenek a túlélésre."

Lefordítva: Semmi nem utal erre és semmi nem támasztja alá hogy ennek bármi valóságalapja lenne, de ha azt mondom hogy ez valószínűleg úgy volt, amaz meg talán emígy, akkor ezt még bele tudom passzírozni a hitembe.

Nem is tudom melyik a gázabb. Aki leír ilyesmit, vagy aki képes komolyan venni ilyesmit...

2019. jún. 12. 11:47
 14/17 anonim ***** válasza:
67%
Ez utóbbit a 35%-os nem fogja tudni kimagyarázni. Majd azt csinálja, amit mindig is szokott: sértődötten elmegy és egy máik topikba felbukkan.
2019. jún. 12. 12:08
 15/17 anonim ***** válasza:
55%

Az a baj ezekkel az érvekkel, hogy maximum egyféle istenképet gyaláz (ami megjegyzem nem az az Istenkép, amit a kereszténység tanít).

Viszont ha már szociálisan ennyire érzékeny ez a bájos kis kritikus, akkor el is kezdheti a jótékonykodást és nem kell nagy anyagi dolgokra gondolni. Nem az Egyházra kell mutogatni, hanem mondjuk dolgozzon ő maga. értékelem a lelkességét és szeretettel várjuk a Teréz anya nővéreinél a hajléktalanoknak tartó ételosztáson: lehet takarítani, szendvicset kenni, mosogatni, minden segítő kéz jól jön. :))

2019. jún. 12. 15:46
 16/17 anonim ***** válasza:
0%

négyes vagyok

Sajnálom, h nem kaptam választ a kérdésemre.

Szép napot!

2019. jún. 14. 05:53
 17/17 anonim ***** válasza:

Isten biztosra való létezését és nem létezését ezt senki sem tudja bebizonyítani.

Amivel fölös is foglalkozni, vagyis filozófálni, mert ha az ember megfeszül, akkor se tud rájönni, hogy van Isten, vagy nincs Isten.

Még Jézust és a Szűz anyát sem tudni még, nemhogy Isten létét is kitalálni.

2023. júl. 6. 02:15
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!