Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Elfogadható érvek, hogy...

Elfogadható érvek, hogy valaki ezzel magyarázza Isten nemlétezését?

Figyelt kérdés

Egyik 18 éves fiú osztálytársam ezeket mondta szó szerint hittanon, szerinte ezért nem létezik Isten:

- ha létezne nem lenne ilyen el b @ szott hely a föld, nem lenne éhínség, csóróság.

- ha már csóróság, az egész egyház folyton adományokat gyűjt minden hülyeségre, de a templomokban meg a vatikánban arany kelyhek, szobrok meg minden idiótaság van.

- az összes csóró nyugdíjas még a maradék pénzét is a templomba hordja, mert "jó célra megy - meg a nagy f@ s zt"

- ha van Isten akkor mi a francért nem segített ha kértem tőle valamit, bármit is.

Utána azt mondta nem is Istennel van baja, nem létezik. Hanem az egyház, na az a nagy átb@ sz ás.

A biblia egy mesekönyv, pl Noé az összes állatot felvitte egy bárkára, persze mindegyik állat tudta hogy párban kell felmenni, pontosan mikor, meg állítólag 7 hónapig voltak a bárkán, mégis mi a fszt ettek, kihalt az emberiség nagyrésze is, aztán Noé meg valami nő biztos újra benépesítette a földet...

Ezt mind úgy mondta, hogy ő kiskorában járt templomba meg minden. A hittan tanár meg nagyon ilyen fanatikus féle, ragaszkodik ahhoz hogy aki nem hisz az a pokolra jut stb stb... A hittan meg kötelező nálunk, vagyis már tantárgy (etika) nincs, szóval ide kell járni mindenkinek. Ő meg a tanár elég gyakran veszekednek ilyen dolgokon, egyszer talán osztályfőnökit kis kapott mert annyira felcseszte a tanár hogy elkülde őt a büdös csába.

2019. jún. 11. 18:43
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:
30%

Akár elfogadható is lehet. Isten létét nem tudjuk megfigyelni, de azért lenne ezekre néhány reakcióm:

"- ha létezne nem lenne ilyen el b @ szott hely a föld, nem lenne éhínség, csóróság."

->Az a baj, hogy ez önmagában feltételezi azt, hogy ha van Isten, akkor neki segítenie KELL. Éppenséggel nem kell. Istennek megvan a döntése ahhoz, hogy ha úgy látja jónak, akkor engedi az éhséget, szegénységet.

"- ha már csóróság, az egész egyház folyton adományokat gyűjt minden hülyeségre, de a templomokban meg a vatikánban arany kelyhek, szobrok meg minden idiótaság van.

->Ez teljesen jogos. Az Egyház bűnei, képmutatása azonban nem befolyásolja azt, hogy van-e Isten, vagy nincs, hanem ez egy attól független kérdés.

"- az összes csóró nyugdíjas még a maradék pénzét is a templomba hordja, mert "jó célra megy - meg a nagy f@ s zt""

->Nem Isten tehet arról, hogy a bizonyos nyugdíjasok ilyen megvezethetőek.

"- ha van Isten akkor mi a francért nem segített ha kértem tőle valamit, bármit is."

->Ez már egy összetettebb kérdés. Amennyire én látom, Isten időnként azzal segít, hogy nem segít. A jellem ugyanis a nehézségekben fejlődik, ezt már Goethe is tudta. Lásd itt:

[link]

Noé bárkájáról meg csak annyit, hogy a modern bibliatudomány nem értelmezi szó szerint a Teremtés könyve 1-11. fejezeteket. A történetnek teológiai jelentősége van, nem pedig történetírásos jellege.

2019. jún. 11. 18:51
 2/17 anonim ***** válasza:
33%
Gondolom, ez az a kategória, amikor másfél órával többet kéne buszozni, hogy nem egyházi iskolába is járhasson valaki. Süssétek ki, amit főztetek magatoknak...
2019. jún. 11. 18:55
 3/17 Ozmium42 ***** válasza:
83%

1. Ha van Isten, olyan világot teremt, amilyet akar.

2. Az egyház egy csomó értelmes tevékenységet is ellát, például iskolákat működtet, ahol nem csak hittant tanítanak. Ha jól értem, ti is pont egy ilyen iskolába jártok. De egyébként az egyház is azt csinál, amit akar, semmi köze nincs ahhoz, hogy Isten létezik-e vagy sem.

3. A pénzével mindenki azt csinál, amit akar. Mi köze ehhez Isten létezésének?

4. Ha van Isten, annak segít, akinek akar.

5. Ha a Biblia hülyeség, attól Isten még mindig létezhet.

Én sem hiszek istenekben, de azért ezek az érvek nem meggyőzőek.

2019. jún. 11. 18:57
 4/17 anonim ***** válasza:
53%

Kedves Kérdező!

Az osztálytársad tudatszintjén ezek az, khm, "érvek" tökéletesen megfelelőek. Vannak, akik elfogadják, persze. Ki vagyok én, hogy megítéljem őt -kérdezhetném Marcus Aureliust idézve. Ha nekik megfelelnek, nekem olyan mindegy.

Engem jobban érdekel az osztálytársad indulatkontroll-problémája ("egyszer talán osztályfőnökit kis kapott mert annyira felcseszte a tanár hogy elkülde őt a büdös csába"-írod róla). Foglalkozik a dologgal, próbál rajta javítani?

2019. jún. 11. 19:27
 5/17 anonim ***** válasza:
13%

Gyenge érveit az nem támasztja alá, ha trágár szavakkal próbálja nyomatékosítani, legfeljebb róla ad egy képet.

Valószínűleg azt hitte szegény, hogy nagyon okosakat mond, amire soha az életben nem gondolt még senki, csóri azt is hiheti, hogy ő találta fel a spanyol viaszt, de nem... Ezek igazából nem érvek Isten ellen. Kb olyan szinten van osztálytársad, mint egy-két igen buta szektás, akik szerint az érv Isten mellett, hogy le van írva egy könyvbe. Ahogy ez sem támasztja alá létét, úgy az osztálytársad "érvei" sem cáfolják.

Egyébként azok a kelyhek rézből vagy más egyszerű olcsó fémből vannak (nagyon ritkán ezüst ötvözetből), s csak aranyozzák őket. Ha 18 éves, akkor tanult elvileg fizikát, illene tudnia, hogy az arany igen nehéz, szegény 80 éves öreg papok fel se tudnák emelni, ahogy a szertartás előírja.

A különböző felekezetek pedig igen sok karitatív dologra áldoznak, persze nem fontos ezeken keresztül segíteni, osztálytársad hőzöngése közepedte elmehet saját maga is segíteni.

2019. jún. 11. 19:30
 6/17 anonim ***** válasza:
31%
Ezektől isten még létezhet. Ami biztos hogy ez nem egy jó és igazságos isten. Hisz ugye ha valami önmagában csakis jó lenne, akkor mindennek ami belőle szarmazik, szükségszerűen szintén jónak kéne lennie. De ha ez a világ teremtett, akkor a teremtő értelemszerűen nem lehet jó.
2019. jún. 11. 20:01
 7/17 anonim ***** válasza:
35%

Ezek az érvek nem az isten nemlétezését indokolják, hanem a neki valo engedelmesség elutasítását, és abból a szempontból teljesen helyénvalóak.

A gonosz istennek nem tisztelet jár, hanem káromlás.

2019. jún. 11. 20:56
 8/17 anonim ***** válasza:
56%
Én egyébként semmilyen körülmények között nem vennék részt hitoktatáson, akkor se ha kötelezö, bár a kiállása nekem tetszik
2019. jún. 11. 20:57
 9/17 anonim ***** válasza:
76%

A hit nem egy egzakt tudomány, mint a matek vagy a fizika. A társadalomtudományok ilyenek, mert fogalmaik és alkalmazott módszereik nem nélkülözik az önkényességet.

Ez azt jelenti, hogy az ember ezekben a témákban nem tud abszolút objektív következtetéseket levonni, mert bizonyos mértékben mindannyian elfogultak vagyunk.

2019. jún. 12. 05:30
 10/17 anonim ***** válasza:
14%

Első válasszal mindenben egyetértek, kivéve ezt:

"Noé bárkájáról meg csak annyit, hogy a modern bibliatudomány nem értelmezi szó szerint a Teremtés könyve 1-11. fejezeteket. A történetnek teológiai jelentősége van, nem pedig történetírásos jellege."

Nem a modern, hanem a liberális teológia mondja ezt.

A nem liberális bibliatudomány magyarázza:

[link]

2. fejezet

13. fejezet

A történetnek "történetírásos" és teológiai jellege is van

2019. jún. 12. 11:15
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!