Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Miért erőltetik ránk a vallást...

Miért erőltetik ránk a vallást az iskolában?

Figyelt kérdés

A gimit ahová járok átvette az egyház. Azóta hetente egyszer kötelező templomba menni misére meg hittant is tanulunk. Elvesztegetett időnek tartom a templomban és hittanórán töltött időt, unalmas és értelmetlen. Nem hiszek Istenben, amit én tisztelek az a vallásszabadság.

Tehát saját akaratából nyugodtan foglalkozhasson mindenki azzal amivel szeretne. Én sem erőltetem senkire az ateizmusomat, ők se kényszerítsenek templomba járásra. Vannak istenhívő barátaim is, sosem volt vita köztünk ez miatt, nem is lesz.

Az egyház miért nem tudja elfogadni a vallásszabadságot?

2019. jún. 1. 12:09
1 2 3 4
 31/38 anonim ***** válasza:
100%
Írd már meg légyszi melyik volt ez az iskola, csak hogy példát vehessünk róla.
2019. jún. 1. 18:42
 32/38 anonim ***** válasza:
9%

Érdekes egy kicsit a történeted.

Egyházi iskolába jártam, nem kellett vasárnap templomba menni, nem is ellenőrizték. Sok osztálytársam volt, akik egyáltalán nem voltak vallásosak, túlélték mind a kötelező hittant, a reggeli imákat minden első óra legelején (1 perc), illetve a hétfő reggelente első óra helyett tartott igehirdetést is. Nem hisztiztek ezen, mint te. Sőt volt olyan nem vallásos osztálytársam is, aki hittanból érettségizett, mert egyrészt a hittantanár nagyon jó fej volt, a szóbeli pedig nem volt nehéz belőle.

Egyik unokaöcsém olyan középiskolába járt, amit átvett az egyház. Ő maga nem vallásos egyáltalán, de túlélte a kötelező hittant, vasárnap pedig nem kellett templomba járnia. Ő se hisztizett.

Egy másik unokaöcsém vallásos, ő rendi (másik) gimnáziumba jelentkezett, mert a környéken az egyik legjobb. Nekik sincs előírva a kötelező templom vasárnaponként, bár nekik havonta van mise az iskolában.

Szóval ez a kötelező vasárnapi mise elég kamuszagú.

2019. jún. 1. 20:39
 33/38 anonim ***** válasza:
90%
#33 van, aki lenyeli. meg van, aki minden porcikájával tiltakozik ellene. én az utóbbi vagyok, és a kérdező is. nem ilyen feltételek mellett jelentkezett a gimnáziumába. tiltakozzanak! én támogatom.
2019. jún. 1. 20:42
 34/38 anonim ***** válasza:
10%

Akkor tiltakozzon a kormánynál, amelyik átadta az állami iskolákat az egyházaknak. Mert itt hangosan tiltakozik, szülei pedig lehet a fideszre x-eltek most is. Ha pedig így volt, akkor meg is érdemelte.

Egyébként mint próbáltam utalni rá, a vasárnapi mise valószínűleg nem kötelező náluk sem, ahogy sehol sem. Lehet javasolt, de kizárt, hogy kötelező lenne, amit ellenőriznek is.

2019. jún. 1. 20:50
 35/38 anonim ***** válasza:
62%

Le lehet engem is nyugodtan pontozni, de valószínűleg több egyházi iskolát láttam már életemben, mint a kérdező.

Sehol nem hallottam ilyet, hogy kötelező a mise. Unokaöcsém most érettségizett egy egyházi szakközépiskolában, nekik sem volt kötelező. Soha nem is ment, senki nem kérdezte.

Nem állítom, hogy hazudik a kérdező, de kicsit utána kéne járni a dolognak a hőbörgés helyett. Azt meg kizártnak tartom, hogy a város összes iskoláját átvette az egyház (nyilván a katolikusra céloz a kérdező) és mindenhol kötelező mise van. 1. Csak a katolikus egyház át se tudott volna venni ennyi intézményt egy városban ennyi idő alatt, fel se tudja tartani. 2. ha így is van, mivel egy olyan egyház iskolát nem ismerek, ahol a kérdező által felvázolt eset működne, így érdemes utánajárni a többi iskolának.

"Ráadásul tudom ám hogy a kereszténység nevében több embert gyilkoltak meg mint Hitler és Sztálin együttvéve. Na ezeknek a szellemi örökösei vezetik az iskolát!"

Ha erre saját kutatási eredményed van, akkor várom a publikációdat. :)) Ha nem, akkor innen is üzenem a töritanárodnak, hogy a marxista tankönyveknél vannak már frissebb szakirodalmak, nem kell 30 éve meghaladott sallangokat szajkózni még mindig.

2019. jún. 3. 10:12
 36/38 anonim ***** válasza:
0%
Miért? Mondhatja valaki ebben a világban, hogy nem FIDESZ-es? Azt is elküldik mindenhonnan...
2019. jún. 3. 10:12
 37/38 anonim ***** válasza:
87%

"Sehol nem hallottam ilyet, hogy kötelező a mise."

Lehet, hogy ezt rosszul tudja a kérdező.

Ezzel együtt, hogy hamis imára kényszerítik (hiszen nem hisz benne!) - annak nagyon csúnya hatása lesz morálisan, nevelés szempontjából.

Arra nevelik, hogy vegyen erőszakot magán, és hazudjon, a meggyőződése ellenére.

Pont ennek az ellentétéről szól a vallásszabadság!

Valamint az, hogy a hittanból kell vizsgáznia, amiről úgy gondolja, hogy kitaláció az egész, az megint csak nem a morálját erősíti.

Kíváncsi vagyok, hogy az itteni turbókeresztények mit szólnának, ha muzulmán imára kényszerítenék őket minden nap, és betéve meg kellene tanulniuk a Koránt?

2019. jún. 3. 13:06
 38/38 AlfonzLiguori ***** válasza:
17%

Kedves Kérdező,

Én nem szeretnék semmit sem erőltetni..

De a világban látjuk, hogy a dolgok változnak. Bármi is változik, azt valami más által van változtatva, például egy ember által. Ha az is megváltozik, ami a változtatást okozza, akkor azt is valami másnak kell változtatnia. De ez a lánc nem lehet végtelenül hosszú, tehát kell lennie, valami olyan dolognak ami változást okoz, anélkül hogy megváltozna, ami mindent átölel.

Vagy például arra a napra, amikor születtünk nem emlékszünk, mégis elhisszük azt, amit a szüleink mondanak vagy ami a igazolványunkon van.

Tegyük fel az "Ősrobbanást", azt is valaminek el kellett indítania..

Magyarország is katolikus "alapítású". Aug 20-án Szt István ünnepét is ünnepeljük, amióta vagyunk.

Remélem tudtam segíteni, szép napot, kedves üdv.

2019. aug. 1. 18:43
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!