Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Ha Jézus csak egy kitalált...

Ha Jézus csak egy kitalált személy lenne, akkor miért csak életének egy kis részét találták ki, miért nem az egészet?

Figyelt kérdés
Úgy hiszem, tanítványai, barátai ismerték a teljes élettörténetét, ha mástól nem is, az anyjától. Ezért gondolom, hogy létező személy, csak élete többi része annyira durva, hogy nem tárhatják az átlag ember elé!

2019. ápr. 23. 18:36
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
68%
Sokkal egyszerübb három évet kitalálni, mint tízszer annyit. Éppen ez is bizonyíték arra, hogy csak kitalált személyröl van szó!
2019. ápr. 23. 18:43
 2/14 anonim ***** válasza:
72%
Többnyire ez jellemzi a kitalált személyeket, hogy az életének csak a történet szempontjából lényeges része van kitalálva.
2019. ápr. 23. 18:51
 3/14 anonim ***** válasza:
22%

Konkrétan az egész élettörténete megvan, ahol bármi lényeges volt. Fogantatása, mikor elment otthonról és egy templomba találták meg (gyerek kora), csoda tételei, halála, feltámadása... Szerintem ez eléggé telibe foglalja az egész életét, bár én nem vagyok az a nyagy hívő, a bibliát sem olvastam soha. Annyit tudok, amennyi a hittan és etika órákon rám ragadt, meg pár ilyen vallási műsorból és vallási cikkekből elolvastam. Azért kicsit érdekel a téma. Egy igazán vallásos ember még lehet több élettörténeti szakaszt tud felhozni példának, én csak ennyit. De szerintem ezzel is le van fedve az egész élete. Engem is hiába ismernek a barátaim és tudnak rólam sztorikat ők se tudnának sokkal többet mesélni, mint ami a bibliában le van írva Jézusról. Pedig én mindenképp valós személy vagyok, van bizonyíték a létezésemre is és rögzitették is hivatalosan a létezésemet.

Szóval miért is lenne kitalált személy?? Az hogy nincs konkrét bizonyíték a létezésére, csodatételeire, halál utáni életre, az még nem azt jelenti szerintem, hogy az egész kitalált. Ezt szerintem mindenki döntse el saját maga, hogy melyik vallást választja, milyen hit szerint él, miben hisz stb... Ez az egész vallás és hit lényege. Az ateisták is ugyan úgy hívők. Ők abban hisznek, hogy nincs Isten, nincs tulvilág és semmi egyéb. Erre sincs ugyan úgy bizonyíték mint az ellentkezőjére és ez a lényege az egésznek. Ha lenne bizonyíték valamire, akkor nem lenne hit...

2019. ápr. 23. 18:55
 4/14 anonim ***** válasza:
59%

Egy tény, hogy kitalált személy.

Nem vélemény kérdése.

2019. ápr. 23. 19:44
 5/14 anonim ***** válasza:
79%

Azért nem mindegy mit tudsz egy emberről: Egy Adolf nevű kisfiú, aki művészetekben, festészetben jártas és tehetséges volt, szüleit hamar elveszítette, de talpon tudott maradni, politikai pályára állt és felvirágoztatta a gazadasági világválságból Németországot, Amerikában az év emberének nyílvánították, majd összeesküdtek ellene és megölték.

Nem is tűnik olyan rossz embernek ugye?

2019. ápr. 23. 19:48
 6/14 anonim ***** válasza:
32%

Ahogyan előttem írták, elég sok mindent kitaláltak róla, mellékszereplőket is bőven, hiszen az egész Bibliai történet összes szereplőjéről nincsenek adatok, tekinthetjük őket nem létezőknek.

Kitalált személyek bizonyítása nem érvényes, először azok létezését kellene bizonyítani, bár ezek alakja meglehetősen vérszegény.

Számtalan könyv szereplőit kidolgozták jobban, a nagy írók, Puskin, Gogol, vagy akár Solohov Csendes Donja, Tolsztoj Háború és békéje karakteresebb, ezek az írók a mellékszereplőket is nagyszerűen jellemezték, amit a Biblia csak nyomokban tesz meg, nem is olyan sodró a lendülete, hanem középszerű, hiszen csak a főszereplő van kiemelve, másokra nem fektettek elég hangsúlyt.

Az élettörténetében nem találták fontosnak azokat a részeket, amik nem tartoznak közvetlenül a kereszténységhez, leszámítva a születésének történetét, aminek csodás körülményeit meg kellett adni, hiszen ebbe a világba érkezése és isteni eredete magyarázatra szorul.

A többit már elnagyolták, nem kimondottan fantázia hiányában, de szükségtelennek ítélték, meg éppen elég volt az, amiket írtak róla.

Bővebb részletek csak zavarták volna a képet, esetleg felhívta volna a figyelmet a hasonlóság arra, vagy azokra az alakokra, akiről, vagy akikről mintázták.

Jézus Anániás fia, aki Jeruzsálemben prófétaként megjelenik Josephus beszámolójában erősen hasonlít sok mindenben Krisztus alakjához, könnyen lehet, hogy főleg az ő alakja dominált, amikor egyebek mellett kidolgozták alakját, ami lényegében akár több száz évig is tarthatott.

Az nagyon valószínű, hogy kezdetben nem is tartották Istennek, bár annyira hiányosak az őskeresztényekről szóló információk, hogy szinte semmit nem lehet róluk tudni, a kereszténység évszázadok múlva találkozik a történetírással, addig semmi sem bizonyos vele kapcsolatban.

2019. ápr. 23. 19:49
 7/14 anonim ***** válasza:
Akakij Akakijevics Basmacskin életének a többi része is eléggé durva, ezért nem tárhatta Gogol az átlag emberek elé, épp elég volt az utolsó hányada is.
2019. ápr. 23. 20:20
 8/14 anonim ***** válasza:
82%

A szcientológiát egy sci-fi író alapította és írta az 1950-es években. És elég szépen terjed is. Feltételezhetjük akár azt is, hogy 1000 év múlva eltörpül mellette a kereszténység.

Ez a mese átgondolt és logikus felépítésű, és sokkal hihetőbb mint a Biblia ami tele van ellentmondásokkal, és a tudományos bizonyítékokat nem veszi figyelembe...

Olyan ez mint a TV SHOP, minél jobban és meggyőzően adják elő az istenített terméket annál többen fogják megvenni. Persze jóval piaci ár felett. pl: zepter törlőrongy 5000 ft értékű az értékesítő szemében, Lidlbe meg 3-at adnak 1500-ért, azaz 500/db -->1000% haszonnal dolgoznak listaárhoz képest :)

2019. ápr. 24. 13:37
 9/14 Dongaben ***** válasza:

A 80'-as évek elején ment a TV-ben: "Őrjárat a kozmoszban – Az Orion űrhajó fantasztikus kalandjai". A "Videótelefonálás" TV képernyőn valami fantasztikus csodának tűnt számomra akkoriban... Ma pedig kézben elférő eszközzel bárki művelheti.:) 2000 évvel ezelőtt nem volt olyan technika, amivel mindent meg lehetett örökíteni. Az emberiségnek viszont nagyon nagy szüksége volt egy "békés" vallásra, amit meg is kaptak. Kitalált személy, vagy sem, de összehozta Európát nagy nehezen. Nélküle még sokáig káosz lett volna.

Én azt mondanám, hogy nagyon okos emberek által kitalált személy. Hogy a zsidó valláshoz kötötték, az szintén zseniális húzás volt. Miért nem ismerjük az egész élettörténetét? Kit bérdekel, hogy mondjuk Peter Parker mit csinált, mielőtt "Pókember" lett? Na, ezt tudták már akkoriban is...:)

2019. ápr. 24. 13:55
 10/14 anonim ***** válasza:
Szóval kérdező szerinted létezett Jézus! Hozz fel csak egyetlen hiteles bizonyítékot! A korabeli történetírók valóban említenek Jézus nevű embert, a név nagyon gyakori volt. Az apostoloknak pedig a világhatalom megszerzése miatt volt érdekében fenntartani a hazugságot. A kereszténységbe, mint egy közösségi oldalra vonzották, sőt kényszerítették be az embereket. A vallásuk megköveteli, hogy engedelmes, dolgos, gój szolgák legyenek.
2019. ápr. 25. 19:30
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!