Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Ti hogy jöttetek rá arra,...

Ti hogy jöttetek rá arra, hogy a bibliába nem érdemes hinni?

Figyelt kérdés
Legfőképp volt keresztényekhez szól a kérdésem, de aki más vallasba ment át, annak is szívesen fogadom a válaszát!

2019. márc. 9. 20:46
1 2 3 4
 11/34 anonim ***** válasza:
88%

Engem Jehova tanújának neveltek, de kiábrándultam belőle a sok horror történet miatt. A sok öldöklés, homofóbia, nőgyűlölet teljesen ellentmond a szerető istenképnek, amit el akarnak hitetni velünk. Tehát úgy vagyok vele, hogy vagy nem Istem szava a Biblia, vagy ha az, és Isten tényleg ilyen bosszúálló stb., akkor köszönöm de nem kérek belőle.

Az is nagy szerepet játszott, hogy a Bibliával mindent és minden ellentétjét be lehet bizonyítani. Nagyon jó példa az amit valamelyik válaszoló a lélekről írt, ráadásul ez kb minden hittételnél így van. Semmi sem biztos, minden az értelmezésen múlik.

Ha létezik Isten, adjon biztosabb jeleket, mert ebben lehetetlen hinni.

(Egyébként agnosztikus vagyok.)

2019. márc. 10. 15:17
 12/34 A kérdező kommentje:
Nahát, erre nem számítottam, hogy egy volt Jehova tanú fog válaszolni erre a kérdésre. Természetesen egyetértek veled, én ugyan nem voltam tanú, de jártak hozzánk tanítani a bibliát meg gyülekezetbe is mentem időnként, de valami azt súgta, hogy nem jó amit csinálnak, valami nincs ezzel rendben, túlságosan is meg akarják mondani, hogy mi a helyes és kíváncsi helytelen. A bibliával kapcsolatban meg az a véleményem, hogy egyre több információ kerül elő róla, hogy hiteltelen lehet a könyv. Szerintem nem érdemes vele foglalkozni, ugyan, rám sosem volt nagy hatással, nem hinném, hogy egy könyvre kellene az embernek az életét alapozni!
2019. márc. 10. 16:26
 13/34 anonim ***** válasza:
89%

Azt mondtam annak neveltek, nem azt, hkgy az is vagyok...

Nem keresztelkedtem meg soha, tehát hivatalosan nem is voltam tag gyerekként sem.

Ők (mármint a tanúk) csak egy a sok vallás/szekta közül, akik próbálják a saját bibliamagyarázatukat bizonygatni. Se több, se kevesebb. Egyik vallás rosszabb mint a másik, felesleges velük tovább foglalkoznom, egyikben se tudok hinni.

Rám se volt soha nagy hatással a Biblia. Volt egy két rész ami mindig is tetszett mert jól cseng, de amúgy semmi nagy megtérés vagy ilyesmi nem volt. Nem érzem, hogy Isten beszélne hozzám ezáltal vagy nem tudom, mit kéne éreznem...

#11 voltam

2019. márc. 10. 17:24
 14/34 A kérdező kommentje:
Ok. Azért kösz a választ.
2019. márc. 10. 20:32
 15/34 Metionin ***** válasza:
95%
Őszintén szólva soha eszembe sem jutott hogy bármit is el kellene hinnem belőle.
2019. márc. 10. 20:58
 16/34 anonim ***** válasza:
41%

Nem a Bibliában kell hinni, hanem Jézusban, Istenben!

A Biblia egy tömör, leegyszerűsített történelmi leírás. Nem az írásban kell hinni, hanem Abban, akiről szól a leírás, azaz Jézusban!

2019. márc. 10. 21:28
 17/34 A kérdező kommentje:
Utolsó válaszoló. Miért okoskodsz? Egyáltalán nem a kérdésre válaszoltál. Máshol kötözködj. Köszi! ;)
2019. márc. 10. 22:51
 18/34 anonim ***** válasza:
75%

"A Biblia egy tömör, leegyszerűsített történelmi leírás."

Ugyan, dehogy!

Csak egy irodalmi mű.

Halvány sejtelmed sincs arról, mit nevezünk történelemnek.

2019. márc. 11. 02:26
 19/34 anonim ***** válasza:
6%

Én elhiszem a benne leírtakat, csak azt nem amit a vallás belemagyaráz.

Történelmi eseményeket, emberi sorsokat, harmadik típusú találkozásokat ír le, amik nagyon érdekesek, érdemes vizsgálni őket. Nem hiába a világ legnépszerűbb könyve.

2019. márc. 11. 10:40
 20/34 anonim ***** válasza:
76%

"Én elhiszem a benne leírtakat, csak azt nem amit a vallás belemagyaráz."

Most akkor elhiszed, vagy nem, mivel annyira tendenciózus mű, hogy szinte minden sor benne a vallás szolgálatában áll.

Egyes részeket persze el lehet hinni, hogy például Káin földművelő volt, Ábel meg kecskéket terelt. Na nem azt, hogy élt egyáltalán Káin, vagy Ábel, hanem hogy voltak valaha ezek a tevékenységek, mivel az időpont nincs pontosítva földművelő és pásztor emberek megjelenésére, akik között lehetséges, hogy gyilkosság is történt, mivel az által, hogy a történet leíródott, bebizonyosodott, hogy ismerték ezeket a fogalmakat, tehát találkoztak a gyilkossággal, a földműveléssel, meg az állattartással, legalább is amikor a történet keletkezett.

"Történelmi eseményeket, emberi sorsokat, harmadik típusú találkozásokat ír le,"

A valódi történelemhez a Biblia írásainak nincs sok köze, esetleg maximum nevezhetjük történelmi ihletésű írásoknak, nagyjából úgy, mint ha most te néhány felületes ismeret birtokában regényt írsz a tatárjárásról, vagy a honfoglalásról, amely még történelmi szempontból is rendkívül hiányos, vagy legalább is nem kellően alátámasztott, hogy teljes mértékben el lehessen fogadni.

Sőt, a régészeti leletek teljesen más történelmet vázolnak fel, a Bibliával való csekély egyezés csak rendkívül ritka, csupán nyomokban van valami hasonlóság a valódi, feltárt történelemhez.

Emberi sorsokat bárki tud kreálni, természetesen ebben nagy a Biblia is és ez abban az értelemben hihető is, hogy bemutatja a régi korokban, milyen sorsok voltak lehetségesek, mint bármely irodalmi műben megjelenik ez.

A scifi rész neve is mutatja, hogy fantázia terméke, fikció csupán, ilyenek a leírt csodák például, amit egyesek tátott szájjal hallgatnak és készpénznek veszik az összes mesét, legendát.

Na persze ha hasonlítani akarom, ugyanilyen szép monda a Hunor, Magor csodaszarvasos is és bizonyos vonatkozásait el is lehet hinni, hiszen tényleg vándorolt a magyarság, tényleg vadásztak is közben, de attól, hogy a történetet valaki leírta (Arany?) még nem lesz valóság minden tekintetben.

Korántsem biztos, hogy élt Ménrót, vagy a szép Enéh, akiknek a fiai a daliák vadat űzni elmenének és nevükből ítélve a hun-magyar rokonságot is szimbolizálnák, ha ez igaz lenne, de a régészeti leletek cáfolják.

A Biblia írásai pontosan ilyenek és én belátom szépségüket, de hinni bennük?

Hm!

(Vadat űzni elmenének hős fiai szép Enéhnek. Hunor, Magor két dalia, két egytestvér, Ménrót fia...)

2019. márc. 11. 11:44
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!