Mikor fog az iszlám vallás túllépni a középkori szinten?
Értsd már meg, hogy a meztelenség az ugyanaz a világ minden táján.
A meztelen bagdadi arabot lehet, hogy megölik a megbotránkozástól, mondjuk ha nő, akkor sanszos, de a magyart csak megbírságolják, lehet, szerintem be sem viszik a rendőrök.
Oké, a meztelenséget kitárgyaltuk, most akkor jöhet az öltözködés.
Egész Európában azt vesznek fel az állampolgárok szabad idejükben, amit akarnak, mert szabadság van.
Természetesen elismerem, a középkorban nem volt így, egy paraszt például nem vehetett nemesi öltözéket, voltak korlátozások, tiltások, előírások.
Csakhogy azóta a normális világban mindenhol szabadabb lett az élet, mert már nem a középkorban élünk, de az Iszlám országaiban meg egyre több a tiltás, előírás, a nőknek csak a szeme fehérje villanhat elő, ne mond, hogy ez normális.
Oké, akkor felejtsük el a meztelenséget. Menj ki az utcára úgy, hogy van rajta ruha, de a péniszed kilóg.
Egyébként egy rakás országban be van tiltva az arcot takaró öltözet. Persze tudom, az nem ugyanaz, csak megmondják éppen, hogy mit vehetsz fel.
De nézzük egy picit más megközelítésből az érthetőség kedvéért. Amiatt valamiért senki nem háborog, hogy a muszlim férfiak hogyan öltözködnek. Mert igen, nekik is takarniuk kell bizonyos testrészeiket. Ez miért nem zavar?
Szerencsére a 21-es válaszoló helyettem is leírta, amit akartam én is.
A dresszkód egyes intézményekben, meg általában az alkalmi öltözet téma az szerintem elég speciális eseteknek tekinthető, nem mérvadó a kérdés szempontjából.
Mégha csak Afganisztánban lenne ez a helyzet, azért én kíváncsi vagyok, hogy ha csak a nagyobb iszlám országokat nézzük, akkor mi a helyzet e tekintetben mondjuk Szaúd-Arábiában, Pakisztánban vagy Iránban. Hát, van rá ötletem. De mint mondtam, itt messze nem csak az öltözködésről van szó, mert ez a vallás finoman fogalmazva is olyan visszahúzó erővel bír, amelyen szerintem már régóta túl kellett volna lépnie a mai, elvileg modern társadalmaknak, egyáltalán nem illeszthető a mai világba ebben a formájában. Át kell értelmezni, meg kell teljesen reformálni, mert így nagyon rossz vége lehet ezeknek a dolgoknak.
"Menj ki az utcára úgy, hogy van rajta ruha, de a péniszed kilóg."
Melyiket nézzük, a bagdadi arabot, vagy a Kőbányait? /a szopófantom bírságot kapott speciel, pedig kilógott/.
"Amiatt valamiért senki nem háborog, hogy a muszlim férfiak hogyan öltözködnek. Mert igen, nekik is takarniuk kell bizonyos testrészeiket. Ez miért nem zavar?"
Mondjuk a burnusz igen meglepő a férfiaknál is, de az átlagos muszlimok öltözködése elég trehány ugyan, de viszonylag normálisnak tűnik, miért háborogna érte bárki is?
Azt akarod ezzel mondani, hogy ha kilóg a farka a muszlimnak, akkor mondjuk nyilvánosan kivégzik?
Apropó nyilvános kivégzés, talán el tudod mondani, micsoda szörnyű bűnökért adnak ilyen rettenetes középkori büntetést?
Egy keresztény nőről hallottam mostanában, aki bele akart inni a közös korsóba és majdnem lenyakazták...
"Szaúd-Arábiában, Pakisztánban vagy Iránban."
Ez vicces. Kiragadsz hármat ahol diktatúra van, és úgy próbálod beállítani mintha mindenhol ez lenne. Egyébként a felsorolt három közül szerintem csak a szauidaknál kötelező a burka de lehet már náluk sem.
"Mondjuk a burnusz igen meglepő a férfiaknál is, de az átlagos muszlimok öltözködése elég trehány ugyan, de viszonylag normálisnak tűnik, miért háborogna érte bárki is?"
Arra céloz hogy a hagyományos arab férfi ruházat nagyban hasolnlit a nőihez. A nőit kifogásold de a férfit nem. Egyébként nincs olyan hogy muszlim ruha. Amire te gondolsz az a tradicionális arab viselet. Az iszlám vallás meghatározza mennyit kell hogy eltakarjon a ruházat de ez nem azt jelenti hogy úgy kell öltöznöd mint az arabok.
Egyébként a magyar népviselet nagyon hasonlít az iszlám szerinti előirt öltözködéshez. Ez nem zavar?
Például:
Tegyük fel kérdező, hogy nem vagy elfogult. Megjegyzéseid alapján ezt rettenetesen nehéz elhinni, de legyen.
Akkor nézzük. Amit te középkorinak nevezel, az nem az. Nem sok fogalmad lehet a középkor módszereiről, akár a kereszténységben, akár másképpen. Továbbá, mindenféle vallástól függetlenül, a szokásokat az éghajlat és a lehetséges körülmények nagymértékben alakítják, akár öltözködésről, akár büntetésről van szó.
Az erőszakostérítésről: fogalomzavarban szenvedsz. Egyes imámok, általuk felbujtott fanatikusok erőszakosan terjesztenek. Továbbá ugyanezt teszik keresztény papok is. Nem Magyarországon, itt mások a vallásfüggetlen hagyományok. Ez egy dolog. Viszont, hogy pedig a vallás erőszakos-e, azt a legfontosabb könyveikből derítheted ki, nem a tapasztalatból. A keresztény (katolikus) kánon bűnnek tekint minden nem keresztény vallási cselekményt. Mózes összetörte a bálványt, amit imádtak. Isten elrendelte a saját imádatát. Ez színtiszta erőszak. A Korán nem rendelt el ilyesmit. A Korán szentként tiszteli Dániel prófétát, Ábrahámot és sok más keresztény nagyságot. A muzulmán hitet a 10. század előtt önként vették fel azok az őslakosok, akiket meghódítottak a muzulmán türk-arab törzsek. Egész Közel Keleten (a többi helyre jóval később terjedt el). A középkor végéig (az elszigetelt fanatikus eseteket nem számítva) a muzulmán világban igen nagy vallási tolerancia uralkodott. A mai állapotok más eset. Itt a politika és nem a vallás a meghatározó. De vallási köntösben.
Az öltözködés egy másik eset. Kapaszkodj meg: azon a vidéken a férfiak is hasonlóan öltöznek. A nők kivetik magukból, aki nem úgy öltözik. Lehet, hogy vallási érvet hoznak egyszerű emberek erre. De a józan emberek nem. Ők higiéniai, egészségi okra hivatkoznak – és csodálkoznak. Menj el a Szaharába. Közel Kelet számos vidékére (ne modern nagyvárosokba!). Majd megtudod, miért. Hogyan szellőzik egy szűk nadrág és hogyan egy bő lebernyeg. És mit tesznek a mikroorganizmusok akkora hőségben. A fejkendő is ugyanez a kategória. Csak a férfinép nem kenőt, hanem kötött sapkát hord. Egy alaposabb szélben történő közlekedés után csattanós érvet kapsz arra, miért jó ez.
Azt gondolom, erős kritikát megfogalmazni felszínes ismeretekkel és tapasztalat nélkül – hát a beszélőről állít ki nem túl hízelgő bizonyítványt. Javaslom nézz körül Iránban, Egyiptomban a Sinai félszigeten, korábban mondtam volna, hogy Szíriában, de akár az arab félszigeten. Beszélgess arabokkal dolgokról (elég jól tudnak angolul, akikkel érdemes csevegni). Utána megbeszélhetjük, hányadán is állunk.
"Mózes összetörte a bálványt, amit imádtak."
Ez még semmi. A Biblia szerint Mózes 3000 zsidót gyilkoltatott le csak mert ők másban hittek. Biztos szeretetből, mert ugye a kereszténység a szeretet vallása.
27
Én se bírom a kereszténységet, de az iszlám ugyanarról a tőről fakad. Most komolyan azért vagy oda muszlim cuccért, mert haragszol a keresztényekre? Tiszta szégyen.
"Én se bírom a kereszténységet, de az iszlám ugyanarról a tőről fakad. Most komolyan azért vagy oda muszlim cuccért, mert haragszol a keresztényekre? Tiszta szégyen."
Előbb talán meg kellene ismerned az iszlámot és nem a propagandából kiindulnod. Keresztényekre nem haragszom, csak közlöm mit tartalmaz a vallásuk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!