Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Mi értelme a templomba-járásna...

Mi értelme a templomba-járásnak, ha úgyse tartják be amit ott hallanak? Több lenn.

Figyelt kérdés
Tehát én régebben jártam templomba (pontosabban szülők vittek) és láttam miféle emberek járnak oda. Leülik azt az egy órát, aztán ugyanúgy folytatják életüket, semmin sem változtatnak. Valamint amint kilépnek a templomból elkezdenek pletykálni (vki csak ezért jár). Sőt a rokonságomban is van ilyen ember: a nagybátyám minden vasárnap jár, aztán kocsmázik, káromkodik mint a jégeső, sztem ő se tudja mért jár oda. Megszokásból, ahogy mások is. Mikor megkérdeztem apumtól hogy mért kell járni templomba, azt válaszolta, hogy azt őseink építették akik hívő reformátusok voltak, ezért nekünk is járni kell és kész.

2018. aug. 30. 20:54
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
4%
Az ember gyarló, még akkor is nehéz változtatni a bűnös életén, ha akarja, és minden héten megy gyónni.
2018. aug. 31. 17:57
 12/17 Rachel Warner ***** válasza:

" De utálom ezeket az "azért nem járok templomba, mert sok ott a képmutató" tipusú mondatokat.

Igen, sok van, sokan vannak, akik csak hagyományból járnak, akik még nem tértek meg igazán. De van egy jó hírem: templomba nem az emberek miatt érdemes járni, hanem Jézus miatt. Vele találkozunk az Eucharisztiában. :)

Egyébként ezek az emberek is formálhatóak, egy jó pap simán hatással tud rájuk lenni. :) "

Utálhatod,de tudod az ember nem szereti magát ilyenekkel körülvetetni. Bőven van elég álszent képmutató a suliban,munkahelyen,bárhol máshol,naná,hogy a templomba nem azért akar menni,hogy ugyanazt lássa még 7végén is.

2018. aug. 31. 20:34
 13/17 anonim ***** válasza:
59%

Sajnos valóban nagyon sok olyan embert ismerek én is, akik járnak templomba, hazafelé menet pedig nem azon elmélkednek, hogy miről szólt az evangélium, hanem azon, hogy XY most miért egyedül jött, vagy YZ biztos azért nem jött, mert itthon vannak a gyerekei stb.

Bár ennek van egy másik vetülete is: egy templomi közösség lelki családot kellene hogy alkosson, ami azt is magában foglalja, hogy a tagok odafigyelnek egymásra és építik a saját közösségüket. Tehát ha valaki nincs ott a templomban, akkor nem biztos hogy a pletykálás miatt beszélik ki, hanem elképzelhető, hogy puszta aggódásból: nincs-e valami baja? nem-e azért nem jött mert beteg?

Ennek ellenére én is nagyon sok templombajárót ismerek, akik a mindennapi életükben végtelenül rosszindulatúak, gonoszak, sóherek, haragot tartanak stb.

Ismerek olyan (napi szinten templombajáró) asszonyt, aki megharagudott a saját anyjára 25 évvel ezelőtt. Az anyja letérdelt (!) elé, hogy bocsásson meg neki, ő azonban hosszú éveket keresztül tartotta a haragot. Ja, és minden misén áldozott...

Vannak sajnos ilyen emberek igen, de általánosítani akkor sem szabad, mert nem minden templombajáró ilyen. A nagy részük igenis próbálja úgy élni az életét, hogy az Istennek tetsző legyen.

Másrészt pedig: templomba nem azért járok, hogy másokat megítéljek, hanem azért, hogy a saját lelkemet rendbetegyem. Ha meghalok egyszer, nem mondhatom azt Istennek, hogy jaj dehát XY és YZ is így viselkedett. A bűneimért nekem kell felelnem, az nem ment fel, hogy mások is ezt csinálták.

2018. aug. 31. 21:48
 14/17 A kérdező kommentje:
Ja, nem is mondtam hogy mindegyik templombajáró álszent, hanem azt, hogy sokan azok. 1 óráig szentek, aztán kifelé a templomból visszatérnek az eddigi életükhöz 0 változással...
2018. aug. 31. 23:34
 15/17 Kései Sirató ***** válasza:
31%
Ha nem tartják be, akkor nem sok értelme van, de még mindig jobb, mintha nem járnának, mert ott jó dolgokat hallanak és hátha előbb-utóbb ragad rájuk valami..
2018. szept. 2. 00:04
 16/17 anonim ***** válasza:
5%
Mert a templomban a legtöbb ember olyasmit érez, amit legfeljebb a bíróságon. Amint belépnek csak sugdolózni mernek.
2018. szept. 13. 15:06
 17/17 Közveszélyes Kontár ***** válasza:

#4 #Kerdezo

miert kellene az egyhazi hazassagot megszuntetni? hiszen aki hivo az orommel teszi, aki nem az eleve nem jar templomba es egyhazi hazassagra se igazan vagyhat, arra ott a vilagi hazasag

* a templomokat pedig "megreformalni" kellene, kezdesnek felujjitani oket, modernizalni, digitalizalni

regen az egyhaz jart elen mindenben, most az egyhaz kullog a hatso sorban mint a leszidott kutya

igaz az anyagi forrasait fontosabb segito dolgokra hasznalhassa (a sok szemelyes papi vagyon gyarapitas mellett)

* napjainkban sok templom nem olyan impozans, lelkileg letaglozo (leheto legpozitivabb ertelemben) hanem inkabb kiabrandito, tehat negativ ertelemben vag mellbe, de hat a vilagi hatalmat nem igazan erdekli az hogy az egyhaz tartsa a lepest a modern korral, ha kepes ra tegye meg onerobol, de segitseget nem igazan kap hozza

* hogy a hivok mit tartanak be, az mar a sajat dontesuk, tudod a szubjektiv relativitas korat eljuk minden teren (az onkenyes bun-elfogadas korat)

Xy4

2018. szept. 14. 10:48
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!