Hogyan tudnék egy vallási fanatikust kigyógyítani?
totális kiragadással a komfortzónájából.
ezt a dilemmát a rambo 4 című filmben demonstrálják remekül.
a hittérítő teljesen lerökönyödik rambo-n amikor megelőz egy rablást,nemi erőszakot és gyilkosságot azzal,hogy a konfliktus kialakulása előtt lelövi az ezeket elkövetni készülő kalózokat.
majd később amikor kialakul egy elkerülhetetlen ölsz vagy ölnek helyzet,a hittérítő is megérti,hogy nincs több lehetőség,csak ez a 2.
ezért felkap egy követ és azzal üti addig az ellenfelét amíg meg nem hal és utána már nem nézi le rambo-t,hanem megérti miért teszi azt amit.
azért mert nincsen más választása.
de vérre menő tapasztalás nélkül,a kényelemben a komfortban és az ebből kiélépésre való igény nélkül változni sem fog.
Te lehet, hogy bűnös vagy és kárhozatot érdemelsz, ezt nem tudom. Azt viszont igen, hogy az emberek nagy része szerintem nem bűnös, halált meg főleg nem érdemel egyikük sem. Milyen dolog már azt mondani embertársaidra látatlanban, hogy halált érdemelnek? Szerintem ilyet csak elmebetegek mondanak. Bitang szar életed lehet, ha ez a véleményed az emberekről... Ki bántott?
Nem én mondom, hanem Isten! (14, 53, Zsoltár, valamint a Római levél 3, 10-től). Azért bűnös mindenki, mert Isten nélküli állapotban kezdik az életüket. Ezért kellett eljönnie Jézusnak érted is. Nem kell börtönbe kerülnöd, mert anélkül is bűnös vagy, ez az alapállapotod. Egyébként csak lájtosan számolva, napi szinten csomószor megszegjük a tízparancsolatot. Annak örülj, hogy ez mind oda lett szegezve a keresztre Krisztussal együtt.
Szia
Tudnod kell a szó valódi értelmét. Utána néztem mit jelent a fanatikus(a válaszokból is láthatod mi mindent értenek alatta) szó. Ezt találtam:
Funk és Wagnall New Standard Dictionary of the English Language (1929-es kiadása) című műve a fanatizmust így határozza meg: „Túlbuzgóság vagy vakbuzgóság.” Szemléltető példaként a következőt idézi: „A történelemnek nem volt olyan korszaka, amelyre nagyobb kegyetlenkedés, nagyobb féktelenség, és nagyobb fanatizmus lett volna jellemző, mint a keresztes hadjáratok idejére.”
Érdekes azt is megfigyelni, ahogyan a Webster’s Third New International Dictionary című mű (1961-es kiadás) a „fanatikus” szót meghatározza. Ezt mondja: ’Fanatikus — (latin szó, valamilyen istenség megszállottja): 1. lehet démonos, vagy démoni megszállott; tágabb értelemben: különc, őrült, rögeszmés; 2. vagy olyan személy, akit nagy buzgóság hevít, jellemez, vagy tart hatalmában; túlbuzgó, túlzásra hajlamos személy; szertelenül rajongó, főleg vallási dolgokban.’
szóval nehéz állást foglani...de az bizonyos, hogy a Krisztus tanítása távol áll a fanatizmustól, annak ellenére, hogy SOHA nem engedett az isteni igazságból.
Ahogyan a fát gyümölcseiről, ugyanúgy az embereket cselekedeteikről lehet felismerni, hogy mifélék. Jézus Krisztus, a krisztusi hit megalapozója így utalt erre: „Jó fa nem teremhet értéktelen gyümölcsöt, sem romlott fa nem teremhet jó gyümölcsöt. Tehát valóban a gyümölcseikről ismeritek fel azokat az embereket” Máté 7:18, 20.
Jézus az igaz keresztényiséget, amit megalapozott, egy jó fához hasonlította. Ennek értelemszerűen nem lehettek fanatizmusra jellemző rossz gyümölcsei. Jézus soha nem bátorította követőit arra, hogy akár maguknak, akár másoknak testi bántalmakat okozzanak. Ehelyett a két parancsolatot idézve ezt mondta: „Szeresd felebarátodat, mint magadat” Máté 22:39. Követőinek még ellenségeikkel szemben is barátságosaknak kellett lenniük. Ezt mondta Jézus: „Továbbra is szeressétek ellenségeiteket, tegyetek jót azokkal, akik gyűlölnek titeket; áldjátok azokat, akik átkoznak, imádkozzatok azokért, akik bántalmaznak titeket” Lukács 6:27, 28.
Jézus igaz követői nem tűzzel-vassal mentek ki a különböző nemzetek népeihez, hanem Isten írott Szavával, annak békés meggyőző erejével. Nem járt nyomukban katonai hadsereg, hogy lemészárolja, megkínozza, és megerőszakolja azokat, akik nem hajlandók a krisztusi alámerítkezésre. Ellenkezőleg, Jézus tanítványai Krisztus békés példáját követték az Isten Királysága jó hírének hirdetése terén, és arra buzdítottak mindenkit, hogy gondolkozzanak el a Szenírásból feltárt anyagon.
Bocsi kicsit hosszúra sikeredett, de csak azért írtam le neked ezeket a dolgokat, hogy gondold át jól, miben hisz akit "ki akarsz gyógyítani", de az is lehet tévesen ítélted meg a személyét.
fanatizmus:
vakbuzgóság, elvakultság; a valóság figyelmen kívül hagyásával, makacsul hinni valamiben, ragaszkodni valamihez
Egy ateista vagy egy materialista is lehet fanatikus. Hogy több van mint az anyag, hogy nem csak anyagból állunk, hogy a tudatunk több mint az agyban lezajló folyamatok összessége - ezt minden épeszű ember, aki utánanéz a bizonyítékoknak, beláthatja.
De itt a gyakorikerdesek.hu-n ebből is csak egy ostoba, parttalan vita lett fanatikus vallásgyűlölők és fanatikus vallásosok között.
Gratulálok!
Tanulságos volt. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!