Hogyan tudnék egy vallási fanatikust kigyógyítani?
Milyen vallású? Mik a "tünetek"?
Mert azért nem mindegy, hogy fényevő, szcientológus, titokban otthon az azték istenek áldoz, vagy keresztény, akinek ez fontos és téged valami miatt zavar..
Így általánosságban, bármiféle fanatizmus esetében, azt tudjuk hogy a fanatizmus súlyosan károsítja az adott személy mentális egészségét, valamint a környezetének is károkat okoz. Egyáltalán nem az értelmetlen vitákra gondolok, hanem konkrétabb károkra.
Sokan mondják hogy hogy: Sehogy! Mert aki vallásilag vagy bármiben fanatikus, annak már nem a béke, a szeretet és a fejlődés a célja, hanem a harag hajtja, a támadás mindenkivel szemben aki vele nem ért egyet.
Már egy egyszerű logikus, kritikus kérdéstől az ellenségének tekint.
Ha mégis elszántad magad hogy segíteni akarsz, talán a fanatizmusa kártékony hatásaira, következményeire érdemes felhívni a figyelmét.
Nagyon bölcsen, átgondoltan, és logikusan kell fogalmaznod, mindenféle indulat nélkül. Mert ha egy kicsit is indulatot vált ki belőle amit mondasz (és fog), az csak olaj a tűzre, és úgysem juttok semmire.
Szóval: Piszok nehéz. Gyakorlati megfigyelésem alapján, amiket olvastam és láttam, csak a saját hibáikon, illetve a saját fanatizmusát osztó emberek hibáiból tanulnak, és így ébrednek rá végül.
(Általában sok szenvedés és fájdalom árán.)
A vallásosak egy színszűrőn keresztül nézik a világot, amely mindent kiszűr és átalakít.
Nem lehet őket megváltoztatni, kigyógyítani, csak hozzá lehet járulni, hogy levessék a szemüveget.
Emlékszem ezeken a lapokon vitáztam Ozmium42 vel, aki hevesen védte a vallásos mundér becsületét, nem állítom, hogy én gyógyítottam ki, de lehetséges, hogy hozzájárultam, ám lényegében okos ember ő, saját magát gyógyította ki és mindenki más is csak ezt teheti, ha megérti a képtelenségeket, ha el tudja fogadni, hogy anakronisztikus a keresztény hit és tud valami alternatívát találni magának az általános és modern erkölcsi elveket magáévá téve, meg a modern szemléletet, amely túlmutat a két évezredes elképzeléseken.
12. válaszoló voltam.
Csak annyit fűznék hozzá hogy ne keverjük össze a vallást a fanatizmussal.
Lehet hogy félreértettem a kérdést, de szerintem nem a valláson volt a hangsúly, hanem a fanatizmuson.
A fanatizmus sehol nem jó.
Az 1-essel nagyjából egyet lehet érteni, hogy sokan a Bibliát és Krisztust követő normális hívőket tekintik fanatikusnak vagy szektásnak. De így van ez az élet minden területén: ha valaki komolyan veszi a munkáját, hivatását vagy erkölcsi alapon visszautasít nyilvánvaló törvényszegéseket, amelyeket a közvélemény csupán ügyeskedésnek nevez, azt fanatikusnak, őrültnek tartják. Hozzáfűzöm, hogy nem meggyőzni kell a más hiten (véleményen) lévőt, hanem egyszerű szavakkal elmondani neki az evangéliumot. Ez pedig dióhéjban ennyi: minden ember bűnös, halált és kárhozatot érdemel, Jézus Krisztus azonban azért halt meg a kereszten, hogy megváltson a bűneinkből. Vagyis lehetőséget ad mindenkinek az Istenhez való visszatérésre. Feltámadásával pedig Istennel eltöltendő örök életet ajándékoz a hívőknek. A hitetleneknek marad a kárhozat.
Ennyi a hívő dolga, ezt elmondani, ha megkérdezik. A többi már az illető és Isten dolga. Hitet senki sem tud adni, csak Isten.
Amit a 3-as mond, nagyon jó. A Krisztusban hívő egyébként Jézus parancsára tesz hitvallást mások előtt, de úgy hogy nem gyömöszöli, hanem tiszteletben tartja a másik embert, úgy ahogy van.
A 8-asnak 10-esnek igaza van: tényleg a csőlátásban szenvedő szektásoknak, fanatikusoknak akármivel érvelsz, nem hallja meg, fújja a magáét. Nem hatnak az észérvek, se a logika. Ebben nagyon együtt lehet érteni a 12-essel és a 13-assal is.
"Ez pedig dióhéjban ennyi: minden ember bűnös, halált és kárhozatot érdemel,"
Te lehet, hogy bűnös vagy és kárhozatot érdemelsz, ezt nem tudom. Azt viszont igen, hogy az emberek nagy része szerintem nem bűnös, halált meg főleg nem érdemel egyikük sem. Milyen dolog már azt mondani embertársaidra látatlanban, hogy halált érdemelnek? Szerintem ilyet csak elmebetegek mondanak. Bitang szar életed lehet, ha ez a véleményed az emberekről... Ki bántott?
Olvasd el az evangéliumot. Jézus hogyan bánt a fanatikusabbnak látszó írástudókkal, miközben Jézus maga Isten aki a szentírást adta az embereknek, és amivel éppen őt akarták kioktatni.
Izgalmas lesz és jó ha sokszor át futsz ezeken a vitákon mert azért kemény és igen bölcs odamondogatásokat fogsz találni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!