Szabad toleránsnak lennünk egy olyan ideológiával, amely tömegek halálát okozta és tévképzetekre építkezik?
Szocializmusra gondolsz?
(Troll kérdésre troll válasz)
1
Mitől különbözik, ha egy teremtőben hisz valaki, vagy egy szivárványos sárkányban? Miért lesz az egyik beteg, a másik hívő, és egyben tabu?
Alapvető törvényszerűség, hogy minden erő, amelyből identitás építhető, szülni fog radikális, erőszakos irányzatokat, tetteket, ez az emberekből származik, nem az eszmékből. Ez igaz a vallásokra, de igaz a bal- és jobboldali eszmékre, a patriotizmusra és a szocializmusra, de még a futballra is, gondoljunk a fanatikus ultrák által okozott tragédiákra a meccseken.
Persze a foci koránt sem olyan erős identitásképző erő, mint egy világvallás, de a maga szintjén még annak a nevében is lehet ölni. Akkor most vessük el a focit? Tiltsuk be? Az nem tévképzet, hogy van bármi jelentősége annak, ki nyer meg egy focimeccset?
Egyébként még a "tudományos igazság" nevében is öltek, lásd árja és zsidó fizika, vagy keress rá a liszenkóizmusra.
Ha tömegek halálát okozza, akkor fel kell oszlatni. Viszont, hogy mi a tévképzet, vagy téveszme, azt a Biblia határozza meg, s ebben az esetben, nincs felhatalmazásunk, beleavatkozni.
Csak akkor kell a hatóságoknak fellépni, ha ártatlan emberéleteket olt ki.
Olyan ideológiával szemben nem kell toleránsnak lenni, ami közvetlenül tömegek halálát okozza. Feltételezem a kereszténységre gondolsz, itt azonban nem beszélhetünk közvetlen okozóról, hiszen a kereszténységben nem szerepel, hogy irtsunk ki tömegeket.
Ahogy korábban írták, az más kérdés, hogy ki lehet forgatni mindent.
Ideológiával szemben nem feltétlen kell toleránsnak lenni. Keresztényként én sem vagyok toleráns a bűnnel szemben. A tömeggyilkossággal szemben főleg nem.
Toleránsnak kell lenni azonban az emberrel szemben. Más a kettő. Sőt, a tolerancia kevés. Szeretni kell a másik embert.
A kommunista ideológia tömegek halálát okozta és tévképzetekre épít. Nyilván az ideológiával szemben nem vagyok toleráns. Ki kell mondani, hogy ez bűn. Viszont az emberek felé megbocsájtónak és irgalmasnak kell lenni, ahogy Jézus is tette. Mindszenty József bíborost kis híján agyonverték a börtönben ennek a remek ideológiának a követői. Mikor kiszabadult, akkor viszont a bíboros első mondata az volt, hogy "Senki iránt nincs gyűlölet szívemben", és másokat is a megbékélésre buzdított, nem a sérelmek megtorlására.
"Mitől különbözik, ha egy teremtőben hisz valaki, vagy egy szivárványos sárkányban?"
Amíg ezt az egyszerű különbséget nem fogod fel, szerintem ne kezdj el felszólalni semmilyen embercsoport ellen. Az ilyenekből lesznek a népirtások. Ha pedig Istennel van bajod, akkor intézd Vele te magad, ne akarj másokat is belerángatni, agitálni, esetleg egyes embercsoportokat "eltüntetni". Érdemes ellenőrizni Dawkinst is, nem csak vakon követni, mint valami birka. Dawkins is tudja, hogy a keresztény Isten az egyetlen Isten, és a küzdelméhez sajnos sok birkát felhasznál
"Amíg ezt az egyszerű különbséget nem fogod fel, szerintem ne kezdj el felszólalni semmilyen embercsoport ellen. "
Bocs, de úgy tűnik itt neked kéne felfogni, ha egyikre sincs bizonyíték, akkor semmi különbség a beléjük vetett hit között.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!