Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Sokan úgy gondolják, hogy az...

Sokan úgy gondolják, hogy az állatoknak nincs lelke és nem kerülnek sehová. Mi a helyzet Koko-val? Neki konkrétan személyisége van és véleménye dolgokról. Kommunikálni is tud az emberekkel. Neki sincs lelke?

Figyelt kérdés

2018. máj. 1. 11:20
1 2 3 4
 21/31 A kérdező kommentje:

77%, pontosan ez a véleményem nekem is, szóval erre nem is reagálok.

"1) Annyi értelme nincs hogy felfogja hogy mi az hogy Isten.

2) Nem tudja mi az erkölcsi értelemben vett jó meg rossz."

Lehet én is rosszul fogalmazok, és nehéz felfogni.

Egy olyan IQ teszten, ahol az átlag alapérték a 100, Koko 90 pontot ért el.

Van véleménye a környezetszennyezésről, az emberekkel tud barátságot kötni, szeretetet érez a macskája iránt, és szomorú amikor arról beszél, hogy látta a BARÁTJA, egy másik gorillának a szüleit meghalni.

Ha engem kérdezel, de, rohadtul van annyi értelme, hogy felfogja mi a jó és rossz, meg, hogy mi a vallás. Együttérez.

Az erkölcsi értelemben vett "jó" szubjektív. Úgy fejlődött a társadalmunk, hogy evolúciós szempontból a csoport előnyösebb mint az egyén. Ezért van együttérzés, ezért tekintjük bűnnek a gyilkosságot és minden olyan cselekedetet, amit a társadalom jelentős része nem tolerál.. mert ezek gyengítik a csoportot. A lopás, a gyilkosság, mind mind rossz morálisan. Ezt egy olyan ateista is tudja, aki sosem hallott istenről.

Nem a vallás az együttérzés alapja. Koko képes az együttérzése, és értelmes. Hiába írod le még 400x, hogy "Nem elég értelmes, hogy felfogja", mert a tények ennek az ellenkezőjét mondják.

2018. máj. 1. 15:32
 22/31 anonim ***** válasza:
81%

"2) Nem tudja mi az erkölcsi értelemben vett jó meg rossz."

Kokó REMEKÜL tudja, hogy erkölcsi értelemben mi a jó és a rossz. Mellesleg ezt az összes csordaállat tudja valamilyen szinten. Még azok is, amelyek egyáltalán nem értelmesek.

Az erkölcs előbb keletkezett, mint az értelem.

2018. máj. 1. 15:56
 23/31 anonim ***** válasza:
23%

Kedves Kérdező!

....mennyire hogy van lelkük!!4...annyira, hogy ők el sem tudtak fordulni Istentől, nem részesülvén a szabad választás ajándékában. Ők istennek tökéletes szolgái (már amelyeket az emberek meg nem rontottak...mert sajnos ilyenek is vannak...de azokat is fölhasználja az isteni kegyelem az emberek javára (hosszú lenne elmondani, miképpen, de ha sokat olvasol, és a youtubot is nézegeted, akkor ott is láthatod nyomait ennek a kegyelemnek...bizony az állatok is lelkes lények, csak mentesek a bűntől, ezért tanulhatunk tőlük, ha őket tanulmányozzuk :)

2018. máj. 1. 17:07
 24/31 anonim ***** válasza:
100%

Ateista vagyok, de most közbeszólnék.

Kokó azért nem tudja felfogni, hogy mi az a vallás és mi az az isten, mert nem kérdez. Eddig ez a különbség az ember és az állat között, az ember kérdez/megkérdőjelez, az állat pedig nem, csak elfogad. Ez pedig a vallások kialakulásának oka, "miért vagyok itt?", "mi a célom?", "mi van a halál után?", ezek a vallások és az istenhit alapkérdései, ezért nem tudja felfogni Kokó, hogy miről van szó.

2018. máj. 1. 17:22
 25/31 anonim ***** válasza:
100%

Az istenhit elvont gondolkodást kíván, és ez viszont tényleg nincsen az állatoknak.

Kokó is kíváncsi, és kérdez is - csak NEM EZT.

De mondjuk a kérdés nem ez volt, hanem a lélek.

2018. máj. 1. 17:30
 26/31 anonim ***** válasza:
100%

A lélek alatt mire gondolsz?

A teológiában a lélek a pneuma, ilyen valóban nincs az állatoknak, csak az embereknek. Ezért vagyunk Isten képmásai.

Viszont az állatoknak is van pszükhé, amit talán élető erőnek/léleknek/szellemnek lehetne fordítani.

Hogy hova kerülnek, azt nem tudjuk, erről nem ír a Szentírás. Ezért feleslegesnek látok súlyos következtetéseket levonni. Lehet Koko barátod is ott lesz a mennybe valamiként, lehet nem.

2018. máj. 1. 18:57
 27/31 A kérdező kommentje:

#24, #25

Végül is igazatok van. Tény, hogy elég jó úton járnak a gorillák, de még nem teljesen intelligensek.

Azonban a lélek akkor semmit nem jelent. Nekem mindig azt mondták, hogy azért tudunk együtt érezni, szeretni, stb, mert van lelkünk. De ha egy gorilla is képes a komplex érzelmekre lélek nélkül, akkor a lélek az kb. semmit nem jelent.

2018. máj. 1. 19:53
 28/31 anonim ***** válasza:
100%

Komplex érzelmekre már a teknős, a kígyó és a krokodil is pont úgy képes, mint mi, mivel teljesen egyforma az érzelmi agyunk. Ezért tudjuk, hogy mit éreznek.

Az érzés évmilliókkal megelőzte a gondolkodást.

2018. máj. 1. 19:59
 29/31 anonim ***** válasza:
0%

A pontos bibliai valasz erre az, hogy az emeber szellem-lelek-test. A szellemunkkel vagyunk kepesek Istennel kapcsolatba kerulni, vagyis megosmerni ot. Az ember lelke ha a szellemehez kapcsolodik / szellemet koveti, vagyis 'szellemi', akkor udvozul es orokke el, ha a bunos test oldalan all akkor elkarhozik, orok gyehenna.

Mig az allat csak lelek es test. A lelke fizikai testehez kapcsolodik amely elpusztul, igy a lelke is elpusztul. Az allatok tenyleg megszunnek letezni ellentetben az emberrel. Minden allat amelynek vere van, lelke is van.

2018. máj. 1. 20:14
 30/31 anonim ***** válasza:
100%

Kedves Kérdező!

Szerintem kicsit összemosod a fogalmakat.

Én is hallottam Koko-ról, és a valóban elképesztő érzelmi intelligenciájáról. Tény, hogy személyisége, véleménye van és képes kommunikálni az emberekkel. Ezek valóban megdöbbentő bizonyosságok, és áttörő eredmények a személyiség kialakulásának kutatásában.

Viszont a "lélek" egy elvont fogalom, és a kérdésben te már feltételezted, hogy a lélekkel rendelkező élőlények "kerülnek valahová" ? - Ez már eleve részrehajló kérdéskiírás. Ezek alapján attól tartok, hogy ha én nem hiszek a "lélekben" és úgy gondolom, hogy az emberi öntudat a gondolkodás paradoxonának eredménye, akkor engem az istenhívők le fognak hordani a sárga földig :D

de azért remélem, hogy aki ítélkezés nélkül képes felfogni soraimat az el tud gondolkodni rajta - mert szerintem az értelmes és ítéletmentes gondolkodás visz előrébb mindannyiunkat. :)

Összegezve válaszomat, attól hogy egy élőlénynek öntudata, személyisége, véleménye van, attól nem feltételezhetjük, hogy halála után bármilyen módon is tovább élne az élete során kialakult személyisége. köszönöm, végigolvastad. :)

2018. máj. 2. 13:27
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!