Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » A mennyben szabad akaratuktól...

A mennyben szabad akaratuktól megfosztott emberek vannak?

Figyelt kérdés

Alapvetőn a Biblia felvázol egy jóságos, mindenható, mindentudó istenképet. Isten megteremtette a világot, teremtett embereket.

Az embereknek saját akaratot adott. Egy olyan fa közelében, ami a tudást, és ezzel együtt a bűnt termi Oké. Az emberek dönthettek, esznek a fáról és megismerik a tudást, vagy élnek úgy, ahogyan addig. Döntöttek. Megint csak oké.

Valaki segítene megérteni, hogy kevésbé legyen ez az egész illogikus?

Mindig azt szoktam kérdezni, hogy miért teremtette Isten a fát? Miért létezik egyáltalán bűn(oké, mondjuk bugosan adta ki a programot ezért az egyik angyala egy vírus lett, értem..) de akkor is.. mégis minek rakta oda a fát?

Miután ettek a fáról, miért nem törölte el a gonoszságot? Miért nem mutatja meg magát, hogy mindenki tudja, h létezik, és akkor a Biblia szerint élnének az emberek?

A válasz rendszerint a "szabad akarat". Ez mindeddig világos.

De most akkor hogyan is van ez? A mennyben is van egy ilyen fa, ami lehetőséget ad a döntésre? Vagy ott már nem kell, mert ott már tudják, hogy létezik Isten és úgysem gonoszkodnának az emberek és nem akarnának tudni? De hát akkor visszajutottunk a "szabad akarat" meg a "félelemből cselekednének" kifogásokhoz.

Ha pedig fent nincs gonosz, akkor szabad akarat sincs, nem?

Egy egész életében bűnöző ember, aki ölt, lopott, stb. is felkerülhet a mennybe ha elfogadja Jézust és megbánja bűneit. De ezek az emberek miért nem gonoszak fent?

A) Nincs fent gonosz, és lehetőség a gonoszságra. ergo szabad akarat sincs, akkor meg az egész élet csak játék. Isten játéka, amin remekül szórakozik.

B) Van fent is gonoszság, csak az emberek már tudják, hogy jól döntöttek, és félnek rosszat tenni. Akkor meg csak félelemből vannak ott?

Vagy aki már megtapasztalja Istent, az nem lesz többé gonosz/ nem akar gonosz lenni?

De hát, akkor miért nincs a földi világban is lent az Isten, hogy senki se legyen gonosz?

Tényleg meg akarom érteni, és valószínűleg elég zavarosan fogalmaztam, és ismételtem is magam. Ezért elnézést.

Egyébként mindig ez volt a gondom az egésszel. Először hittem, aztán ahogy olvastam a Bibliát, egyre inkább az az érzés kapott el, hogy isten "mindenható" és "mindentudó", de semmiképp sem jóságos. Inkább valami szociopata aki teremtett egy állatkertet, amivel szórakozik.

2018. ápr. 25. 22:12
1 2 3
 11/23 anonim ***** válasza:

A mennyben "ember" nem élhet, legfeljebb szellemi testben feltámadt korábbi emberek.

Szabad akarat van fenn is. Abból is látható, hogy voltak angyalok, akik rossz útra tértek, tehát rosszul éltek a szabad akaratukkal.

Az első emberpár lázadása több kérdést vetett fel:

-képes e az ember végig hűséges maradni Istenhez, vagy hibás Isten teremtésműve (ez Jézus tökéletes életével igazolva lett)

-képes-e az ember Isten nélkül boldogulni hosszú távon (jelenleg is ezt cáfoljuk)

-jogos-e Isten uralma

Amikor mindezek a kérdések tisztázva lesznek, akkor már azonnal ki lehet törölni a létből mindenkit, aki fellázad Isten ellen. (Ha rögtön elpusztította volna Isten Ádámékat, akkor mindezek a kérdések akárkiben felmerülhettek volna)

A rossz elkövetésétől nem csak a félelem tarthat vissza valakit. Akik égi életre támadnak fel, azok őszintén szeretik Istent, és ebből adódóan engedelmeskednek neki önként, szabad akaratukból.

2018. ápr. 26. 08:13
 12/23 anonim ***** válasza:
18%

Istennek, soha nem volt szándéka, hogy az emberek meghaljanak, ennél fogva az ember élete Istennél nem volt tervben, hogy az égbe éljen, akár más formában is.

Az ember fizikai teremtmény, és nincs szellemi teste. Amitől él, az Isten éltető ereje, ami mozgatja a légzés által, a szerveket, Ha meghal, oda tér vissza ahonnan alkottatott, vagy is a Föld alkotó elmeire bomlik, elporlad.

Ha még is így lenne, akkor az ember büntetése hazugság, ám akkor Isten hazug lenne. De Isten nem hazudik.

Gondolj csak Jézus megváltó halálára.Nem az ember égi életét jött megváltani amit Ádám miatt elvesztettek, hanem a Földit. Hogy vissza álljon az az eredeti szándék, amit Isten a Földdel kapcsolatos teremtésével kigondolt.

Ezért van feltámadás, vagy is újra visszakaphatja a Földi életét az a személy, aki hűségben kitartott Isten mellett egész életében, mert Isten senkinek nem felejti el a kinézetét, haja színét, gondolkodását, magasságát, stb.

Éva pedig nem a tudásra szomjazott, mert nem volt buta.

Isten tanította az első embert is, és a feleségét is.

Tudtak beszélni, gondolkodni.

Az Istentől való függetlenség volt az ami csábította.

Sátán azt mondta neki, hogy Ő is megtudná határozni, mi a jó és mi nem, így nem kell számot adnia Istennek, azt tehet amit akar, és a halál sem éri utol.

2018. ápr. 26. 10:16
 13/23 anonim ***** válasza:
27%

Minek rakta oda a Fát?

Abból a Fajta fából, közvetlen mellette, több ezer is lehetett. Ezt az egyet csak szemléltetésként jelölte ki.

A Fa Isten egyedi jogos, szuverén uralmát hivatott jelezni, és azt, hogy az ember Isten uralma alatt, bizonyos erkölcsi elvekben nem dönthet szabadon.

Amíg nem nyúlnak hozzá, addig ezt az uralmat elismerik.

Illetve, alázatosan alárendelik magukat Isten vezetésének, ezekben az erkölcsi elvekben.

Ha esznek erről, akkor elutasítják Istent, függetlenedni akarnak az élet forrásától.

2018. ápr. 26. 10:22
 14/23 anonim ***** válasza:
Van is fent szabad akarat és nincs is gonoszság. Ugyanúgy fog működni az embereknél is,mint azoknál az angyaloknál,akik megmaradtak Isten szolgálatában,belőlük sem fog több elbukni,az az egy eset volt az első és utolsó,miért? Hát mert a szent angyaloknak nincs bűnnel fertőzött természetük,intelligensek és miután látták elbukott társaikon,hogy milyen pusztításra képes a bűn,kinek kellene még ez? Hiszen embereket is látok itt szinte napi szinten kérdést feltenni arról,hogy miért ilyen mocskos a világunk,még az ember,aki bűnös,az is érzékeli,hogy nem jó ez így,akkor egy szent angyal,aki ráadásul felsőbbrendű,mint az ember,akarná ezt magának? Na a mennybe jutott emberekkel is így lesz,mivel ott már ők is bűntelenek,nagyobb tudásuk is lesz,mint itt a Földön illetve emlékezni is fognak rá,hogy milyen volt itt és senki nem fogja visszasírni,ezért nem lesz több lázadás. És ez nem a szabad akarat hiánya,hanem pont annak megléte,mert szabad akaratából dönt úgy mindenki,hogy nem szeretné mégegyszer végigzongorázni azt,ami itt ment. Szóval végülis ez lesz a Mennyben a "fa",természetesen nem egy szó szerinti fa,de egy döntési lehetőség,mivel az emberek tisztában lesznek vele,hogy milyen volt a múltban,milyen volt gonosz világban élni,szóval a lehetőség ott van,hogy megcsinálják mégegyszer,de ott már nem fog ezután sápitozni senki.
2018. ápr. 26. 10:43
 15/23 anonim ***** válasza:
A bűnbeesést meg egyrészt pont ebből kifolyólag nem akadályozta meg. Kicsit ellentmondásos a kérdésed,mert hiányolod a szabad akaratot,utána meg azt várnád,hogy amikor az ember épp élne a szabad akaratával,Isten lépjen közbe és akadályozza meg. A másik pedig amit fentebb is írtam,hogy később azért nem lesz lázadás és azért lesz örökké tartó béke,mert az emberek már tudják,hogy a bűnnek mik a következményei. Ha ezt akkor nem tudják meg,mert Isten megakadályozza,akkor ez egy végtelen szerencsejáték lenne,hogy vajon ki kezdi el és mikor,mivel nincs vele tapasztalatuk,hogy azt mondhassák: " már ismerem,tudom mivel jár,kösz nem kell". Ha meg erre azt írod,hogy hát minden ilyen esetnél meg kéne akadályoznia Istennek,akkor meg nem beszélünk szabad akaratról,mert akkor az ember Isten által korlátozva van. A bűnt pedig nem kellett teremteni,az nem olyan,amit létre kell hozni,mivel a bűn az Isten hiánya. Ha sötétséget akarunk,ahhoz se kell külön létrehozni valamit,ami sötétséget csinál,hanem egyszerűen megszüntetjük a fényt,elhúzzuk a függönyt,leengedjük a rolót,lekapcsoljuk a villanyt,de ahhoz nem kell egy külön forrás,mint a fényhez a lámpa például,a bűn is ilyen,ha törvény van,akkor van bűn is. Mégsem mondja senki,hogy a BTK hozta volna létre a bűnt,vagy a KRESZ hozta volna létre a gyorshajtást,nemes egyszerűséggel,ha az ember kap egy törvényt,onnantól ott a bűn lehetősége is,nem kell külön megalkotni.
2018. ápr. 26. 11:05
 16/23 anonim ***** válasza:
Bocsi a sok kommentért,mégegy válasz (minden akkor jut eszembe,mikor egy kommentet már megírtam). Hogy a Mennyben félelemből maradnak-e hűségesek. Nem. Nem csak félelemből lehet tűrtőztetni magad,hanem szeretetből is. Ez összekapcsolódik azzal,amit fentebb írtam a bűn megtapasztalásáról. Az ember emlékszik rá,hogy fájdalmat okozott embertársainak és Istennek is,ez is lehet visszatartó erő. Ha én teszek valamit,amivel megbántom a férjem és utána többet nem teszem,az sem félelemből van,hanem mert nem akarom többet megbántani.
2018. ápr. 26. 11:08
 17/23 anonim válasza:
0%

"Nem hallottam még a kőről, és nem válaszoltál a kérdésemre. "

Ez azért van mert nem olvastad a Bibliát ami a Szent Írás. Olvasd és tanulmányozd a könyvecskéket mert benne vannak írva Jézusnak a Krisztusnak a törénetei és csodálatosságai. Azután megértheted a válaszomat és ne sértegesd az Urat, aki szerinted nem jóságos, mert igazak és igazságosak az Úrnak az ítéletei és döntései.

"Inkább valami szociopata aki teremtett egy állatkertet, amivel szórakozik."

Pogány vagy és trollkodsz. Nem helyesen ítélsz és láthatólag hiszel az Úrban hisz írtad a kérdést.

2018. ápr. 26. 12:19
 18/23 A kérdező kommentje:

Merete, késôbb reagálok a válaszaidra csak összeszedem a gondolataidat.

Utolsó, nem trollkodok és nem sértegetek senkit. Adott egy könyv, amibôl neked egy jóságos, nekem pedig egy gonosz isten képe jött le, ilyen egyszerû.

Bár nem is tudom miért reagálok olyanra, aki az alapvetô fogalmakkal nincs tisztában. Miért lennék pogány?

2018. ápr. 26. 12:52
 19/23 Mansour ***** válasza:

Engem is foglalkoztat a szabad akarat, írtam is ki kérdést ebben a témában. A válaszokban volt egy-két jó gondolat, és szerintem elég tanulságos beszélgetés volt:

https://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__vallas__..

Ezzel a kérdéssel kapcsolatban most csak egy rövid megjegyzés: szerintem alapvetően rossz az a megközelítés, hogy a szabad akarattal a jó és a rossz között lehet dönteni. Ez butaság, a rosszat normális ember nem választja, nem dönt melette. Csak hagyja magát a körülmények által belesodródni. Ha hiszünk az ember bűnösségében, akkor a rossz az alapállapotunk. Nem kell döntenünk mellette, mert eleve benne vagyunk. Ha már tudatosan döntünk, gyakorlatilag csak a jó felé dönthetünk. Tehát a szabad akarat arra használható, hogy a rossznak ellenálljunk vagy hogy kitörjünk belőle. A mennyben pedig már nincs minek ellenállni vagy kitörni...

Viszont a mennybéli állapotokról én nem spekulálnék, a Bibliában sincs igazán kifejtve, hogy azok milyenek. És ha csak spekulációkra hagyatkozhatunk, akkor nem fogunk előrébb jutni a kérdés tisztázásában. Éppen elég nehéz feladat a szabad akarat kérdéseinek tisztázása a jelen életünkre vonatkozóan is...

2018. ápr. 26. 19:18
 20/23 követ62 ***** válasza:

Bocsánat kissé hosszú lesz, de igy teljes a kép.

És pont ezért nem irok igehelyeket, mert akkor méghosszabb lenne.

Amikor Isten megteremtette az angyalokat, egyéb lényeket, najd az embert, ninden terentménynek szabadakaratot adott.

Mind Tőle tanult.

Minden jóval elhalmozta őket és terentményei egymás iránt is maximálisan gyakorolták az önzetlenséget. Abban teljessenek ki, hogy a másiknak (szabadakaratból) minél több örömet adnak.

Vagy is harmóniában, boldogan éltek.

De valami oknál fogva Lucifer önelégült lett. Magasabb pozícióra vágyott (pedig Isten után az első tisztség az övé volt: az első angyal).

Elkezdett Istenről hazugságokat terjeszteni (pl. nemszereti teremtményeit, törvényei tarthatatlanok, kényúr stb.) csak azért, hogy elhitesse és maga mellé állítsa az angyalokat. Egyharmaduk hitt is neki. (Nemtudni miért létezik a bűn. Amint találnának okot rá azonnal létjogosultsága lenne. De nincs.)

Isten próbálta meggyőzni őt, de nem sikerült. (Az utolsó csepp az volt amikor Jézust megölette.) Akkor vettetett Sátán végleg ki a ennyiből. '

Ahogy Isten megteremtette az első emberpárt, figyelmeztette és tanitotta őket.

Mindent megakart tanitani és nemszerette volna, ha az ember tapasztalatból ismeri neg a rosszat.

De a fát azért kellett a kertbe tenni, hogy az embernek is megadja a szabad választást. Marad Isten mellett, vagy Sátán oldalára áll. Valamint Sátánnak is adott esélyt, de nem engedte, hogy az egész Édenben fojton az ember nyomában járjon. Lekorlátozta egy fára. Csak ott lehetett bűnbe esni.

A mennybe nem kellett fa, mert egy az egyben szólt Sátán az anyagokhoz. Ott mindenkinek nagy tapasztalata volt Istennel, mig az embernek kevés.

Éva nem volt ott amikor Ádám nevet adott az állatoknak. Nemtudta, hogy a kígyó nem beszél. Így könnyen csapdába esett.

Jelenleg a bűn történelme zajlik. Egyre durvább, erőszakosabb, pusztítóbb.

Az emberek meghalnak (megpihennek) majd feltámadnak, ha Jézus visszajön. Olyat nem tanít a Biblia, hogy tovább élnek valahol. És örök életet is csak az üdvözültek kapnak.

Az Istent megtagadók nem!

Jézus visszajövetelével új testet kapunk és abban éltünk örökké.

A bűn leghalványabb emléke is meglesz semmisítve.

És soha többé nem fog Isten ellen lázadni senki.

"Mit szem nemlátott, fül nemhallott, ember szíve meg sem gondolt amit készít az Isten az Őt szeretőknek."

Na most ezt tudva akarna gonosz lenni az ember?

Szabadkaratból választjuk a szeretetet.

Remélem tudtam segíteni.

2018. ápr. 27. 22:35
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!