Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Mennyire veszélyes valójában...

Mennyire veszélyes valójában a keresztény világszemlélet?

Figyelt kérdés

Két nagyon súlyos hibát vélek felfedezni a kereszténység emberekről alkotott képében.

1. Mindenki bűnös. Vagyis élhet bárki bármilyen példás életet is, akkor is fogadja el hogy önmagától képtelen bűntelennek lenni, és legyen csak porban az önbecsülése.

2. A másik oldal, a rossz az a Sátán csábítása. Vagyis ha pedig tényleg valami baj van valakivel, akkor pedig eszébe ne jusson hogy tényleg neki kéne változnia, egyszerűen csak tagadja meg önmagát miközben a felelősséget megpróbálja valaki másra hárítani.

Gyakorlarilag mindkét hiba egy rettentően torz önképet eredményezhet az emberben, aminek semmi köze nem lesz a valósághoz. Ellenben egy könnyebben manipulálható, hiszékeny figura lesz a végeredmény, mivel az illető még saját magával kapcsolatban sincs képben.

2018. márc. 31. 21:34
1 2
 11/17 A kérdező kommentje:

"Hogy ne számítana, hogy egy bűnöző jó útra tér?"

Oké, jó útra tér, de közben nem tér meg, mi lesz vele? Hova megy, a mennyországba vagy a kárhozazra?

És ha nem tért volna jó útra, hova ment volna?

"Az önbecsülés pedig miért lenne a porban?"

Ha az ember abban a hitben él, hogy tehet bármit, így is, úgy is bűnös marad, legfeljebb felsőbb erőktől várhat csodát, nos, ez a totális tehetetlenség nem éppen pozitív az ember önképe szempontjából.

"A felelősség mindig az emberé: csak rajta múlik, kit választ"

Persze, ha a választásból indulunk ki. De mi van ha ez a választás nem is létezik, magával az emberrel van a probléma, és meg sem próbál változtatni rajta, mert elhitették vele hogy a probléma valójában csak egy pokolbéli teremtény csábítása?

2018. ápr. 1. 02:09
 12/17 Alex Fly ***** válasza:
31%

@12:

"Ha az ember abban a hitben él, hogy tehet bármit, így is, úgy is bűnös marad, legfeljebb felsőbb erőktől várhat csodát, nos, ez a totális tehetetlenség nem éppen pozitív az ember önképe szempontjából."

Így van. De ennek mi köze a kereszténységhez? Hiszen Isten gondoskodott arról, hogy megszabadulhass a bűneidtől és innentől fogva már csak rajtad múlik, mit teszel. Nem kell csodára várni, hanem tenni kell. Szó sincs tehetetlenségről.

"Persze, ha a választásból indulunk ki. De mi van ha ez a választás nem is létezik, magával az emberrel van a probléma, és meg sem próbál változtatni rajta, mert elhitették vele hogy a probléma valójában csak egy pokolbéli teremtény csábítása?"

Ha jól tudom a kérdésben a kereszténységről volt szó, nem holmi fatalizmusról. Ha valaki meg sem próbál tenni a saját érdekében, hanem mindent holmi pokolbéli teremtményre fog, akkor az nem keresztény. Innentől a kérdésed szempontjából érdektelen.

Illetve annyiban nem, hogy az ő szempontjából valóban veszélyes lehet a keresztény világszemlélet, amennyiben szembesíti a saját világnézete hibájával és a felelősség elkerülésének lehetetlenségével...

2018. ápr. 1. 05:29
 13/17 Pietrosol ***** válasza:
48%

Szia!

1. Nincs kollektív eltévelyedettség. Jézus Krisztus azt tanította, hogy a betegeknek van szüksége orvosra, nem az egészségeseknek.

2. Nincs felelősség áthárítás. Jézus Krisztus azt tanította, hogy magadat tisztítsd meg.

2018. ápr. 1. 07:57
 14/17 anonim ***** válasza:
31%

1. Nincs olyan ember, aki sose hazudott volna, sose vett volna el semmit ami nem az övé, mindig mindenkit feltétel nélkül szeretett volna, stb...

2. Ilyet senki nem mondott. Abszolút tiéd a felelősség a döntéseid felett.

2018. ápr. 1. 08:42
 15/17 HaEv ***** válasza:

Kedves Kérdező!

Keresztény vagyok. És sajnos igazgat kell adnom neked. A "hivatalos" keresztény világszemlélet valóban ez.

Viszont nem ez az ÁLTALÁNOS keresztény világszemlélet!

Az 1. pontra a reagálásom: a bűn félre lett téve! Nem az a tét, hogy valami bűn vagy nem, hanem az a tét, hogy elfogadod-e Istent vagy sem. És amikor elfogadod, rájössz, hogy királyi gyermek vagy! Én egy királylány vagyok! Persze azzal együtt, hogy Te nem az alattvalóm vagy, hanem ugyanúgy királyi gyermek, örököstársam, esetleg nem tudsz róla, ezért nem ebben élsz. Rengeteg keresztény gondolkodik rosszul amiatt, mert csak addig jut el, hogy ő bűnös és nem jut el a kegyelemhez. Teljesen igazad van! Ez nagyon nagy probléma. Rengeteg minden nincs meg a keresztény egyházakban azért, mert ezt az alapvető kérdést nem tisztáztuk.

A 2. pontra a reagálásom: teljesen igazad van! Felelősséggel tartozunk a tetteinkért - a Biblia is ezt tanítja! Meg fogunk állni az Isten előtt mindannyian - és nem mutogathatunk majd a Sátánra és démonaira. Keresztényként van hatalmunk és erőnk jól dönteni - hiszen szabadok vagyunk. Csak ugye, ha az első pontodon nem megy át valaki jól, akkor ez a pont sem fog sikerülni.

Tehát a hibákat is helyes sorrendben soroltad fel!

Teljesen egyetértek Veled: "Gyakorlarilag mindkét hiba egy rettentően torz önképet eredményezhet az emberben, aminek semmi köze nem lesz a valósághoz. Ellenben egy könnyebben manipulálható, hiszékeny figura lesz a végeredmény, mivel az illető még saját magával kapcsolatban sincs képben."

Sőt, ez az alapja annak a betegségnek, amit a pszichiátria valahogy úgy nevez, keresztény betegség, a skizofrénia egyik fajtája. Komoly dolog, és nem lehet szemet hunyni fölötte. Van ismerősöm, aki ebben szenved. A szívem szorul össze, amikor rá gondolok.

Én is, keresztényként, küzdök ez ellen! Fogalmad sincs, mennyire örülök a kérdésednek! :)

Nagyon fontos, hogy keresztényként jól lássuk azt, hogyan gondolkodik rólunk Isten! Rengeteg baromságot és szentimentális hülyeséget hordanak össze emberek... Hú, remélem, látszik, mennyire haragszom ezért. Nem az emberekre! Hanem a hülyeségre! Az emberek változhatnak - a hülyeség nem. Azonban nincs tökéletes ember! Én sem vagyok az! :) Van, amit keresztényként én sem gondolok jól. MÉG nem tudom, mi az, de lépésről lépésre haladunk.

Köszönöm a kérdést! :) Pusszancs!

2018. ápr. 2. 12:29
 16/17 anonim ***** válasza:

Nem a kereszteny vilagszemlelet veszelyes,hanem az a buta ember,aki okosnak hiszi magat,es butasagokat akar masokba tukmalni.

A keresztenz vilagszemlelet szerint Isten-aki a SZERETET-tokeletesnek teremtett mindent.

Amikor az ember szembefordult a szeretet torvenyevel,es fellazadt Isten akarata ellen,torvenzszeruen elrontotta a tokeletest.

Ha az ember ismet tokeletes akar lenni,meghivja Istent a lenyebe,es koveti a szeretet torvenyet,ahogyan O vezet.

2018. ápr. 5. 09:05
 17/17 KZitus ***** válasza:

Szia

Hát a a keresztény világszemlélet veszélyes lehet...mint ahogyan az volt az elmult századokban.

Viszont Krisztus követői csak annyira veszélyesek, amennyira maga Krisztus volt, amikor a földön élt. A "veszélyesége" négy evangéliumban le van írva. Aki nem azt teszi amit Krisztus tett és tanított, az mitől keresztény? Mert annak nevezi magát?

Viszont Krisztus személyesen figyelmeztetett mennyire veszélyes, és mi lessz az eredménye annak, aki kereszténynek monja magát, de nem követi Ura parancsát, tanítását:„Vigyázzatok, hogy senki ne vezessen félre titeket; mert sokan jönnek majd az én nevemben, és ezt mondják: »Én vagyok a Krisztus«, és sokakat félrevezetnek. Mert hamis Krisztusok [gör.: pszeu·doʹkhri·sztoi] és hamis próféták támadnak, és nagy jeleket meg csodákat tesznek, hogy félrevezessék, ha lehet, még a választottakat is” Máté 24:4, 5, 24.

Már amikor egymásra mutogatnak az emberek, és gyalázzák a másik vallását - az sem keresztényi. Nem másokra kell mutogatnunk, inkább saját magunkat megvizsgálnunk, hiszen a felelőségünk személyes, mindenki maga fog számot adni az életéért, hitéért - és soha nem a másikért. Megítélnünk pedig végképpen nincsen jogunk senkit. Az ítélet az Istené. Ezt a jogot még a Fiának sem adta át, és ő ezt tiszteletben is tartja ezt. A Judás 9. verse ír erről.

A két hiba amiről írtál valós, de nem kell a keresztény szemlélettel öszemosni, mert az mindkető emberi vélemény és nem sok köze van sem Krisztushoz, sem ahhoz a hatalmas áldozathoz, amit értünk hozott, hogy megszabadítson minket bűnös tökéletlen embreket az öröklött haláltól.

2018. ápr. 6. 19:39
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!