Létezhet e, hogy egy vallásos beismeri, hogy tévedett, vagy azt, hogy a Biblia téved valamiben?
Igaz, az jogos lehet, hogy anno nem léteztek a mai rendszertani kategóriák, a nyúl is számon lehetett tartva, mint kérődző.
De ettől még, ahogy a másik válaszoló is írta, ez helytelen rendszerezés, hiszen alapvetően különböző táplálkozási formákról van itt szó. Egyformán kérődzőnek beállítani a nyulat meg a tehenet olyan, mintha egy bohóchalat és egy tigrist akarnál egy rendszertani csoportba sorolni, mondván mindkettő csíkos. Mert igen, megvan ez a minimális hasonlóság a két állatban, de ez csak egy felszínes apróság, míg minden más már az alapokban is különbözik.
Azaz egy csoportba sorolni a kettőt hiba, és az ember hiába nem ismerte még akkor mindazt, amit a tudomány azóta felfedezett, ha egyszer egy Istentől ihletett műről beszélünk. Istennek csak ismernie kellett volna a saját teremtményeit annyira, hogy helyesen tudja rendszerezni őket, és nem pedig az ókori ember tévedésein alapuló üzenetet hagyjon hátra, nem gondolod?
"Válogatott próféciák. Sok ezer próféciából válogatták ki azt a Bibliába, ami akkorra már beteljesedett."
Nos, az a helyzet, hogy sok száz évvel azelőtt íródtak, hogy beteljesedett. Történészek is kénytelenek ezt beismerni, ezt nem összeválogatták, hanem így van, történelmi tény. A zsidóknak ez a legnagyobb dilemmájuk, ezért nem szeretnek bizonyos részeket, mert akkor szembe kell állniuk egy nagy dilemmával. Mégpedig, hogy ebben az esetben mi a fenét csináltak az elődeik. Benne van az is, hogy miután a Messiást megölik, Izrael népe szét szóratik. Mindezt vagy hat évszázaddal korábban. Ez Krisztus után 70-ben beteljesedett. De egyre több részlet derült ki, hogy a biblia nem tévedett, hanem a tudomány. Nemrég derült ki, hogy a kivonuláskor említett fáraó nemcsak hogy létezett, hanem a fia valóbban meghalt akkoriban. Azt is kiderítették, hogy abban az időben Egyiptom gazdasága bizony megroppant. Én nem vagyok benne biztos, hogy esetleg mi el tudjuk dönteni, mi igaz belőle, mi nem. Mert mindent meg lehet magyarázni, de ebben az esetben a tévedés - nos hogy úgy mondjam kolosszális lehet.
"Ha Isten tollba mondta volna, vagy automatikus írást használt volna, akkor joggal lehetne számon kérni a tudományos hibákat. Azonban a Biblia nem így készült. Isten ihlette a szerzőket, ők pedig írtak, és a saját koruk tudománya, életszemlélete került bele. Ez így volt jó."
Tudom, és egyet is értek azzal, amit mondasz. Mármint, nem vagyok hívő, de logikus, amit írsz :)
Csak az olyanoktól kapok agybajt mint az előbbi 40%-os, akik nem elismerik, hogy a Bibliát is emberek írták, és így bizony lehet benne pontatlanságok (ha mást nem, az ilyen mellékes dolgokban, mint a nyúl és a kérődzés. Azért ez aligha üdvösségi kérdés :D ). Nem, inkább megpróbálják elmagyarázni hogy az úthenger igazából egy bicikli, csak nagyon széles, mert hát a szent könyvük ezt írta, és az tévedhetetlen...
"Lényegtelen, nem a tudomány alkotta a kérődzés folyamatát, csak rendszerbe sorolta. Ebbe a rendszerbe pedig a nyulak nem tartoznak bele."
A maiba. D az akkori rendszerezés a kérődzők közé sorolta, ahogy erre már rámutattam. Ma is megkülönböztetik a külső kérődzést (linkeltem). A nyulakat a normál emésztésűekhez sem lehet sorolni, a bemutatott példa alapján, úgyhogy teljesen pontos a külső kérődzés kifejezés, és a Biblia sem tévedett
"Egyformán kérődzőnek beállítani a nyulat meg a tehenet olyan, mintha egy bohóchalat és egy tigrist akarnál egy rendszertani csoportba sorolni, mondván mindkettő csíkos."
Azért egy picit összetettebb a kérődzés, mint a mintázat, tehát téves a megállapításod.
"Azt már tisztáztuk, hogy ezek szerint a nyulak (és egyébként a nyúlalakúak rendje is), a kérődzőkhöz hasonlóan szintén kétszer dolgozzák fel táplálékukat. Ezt a folyamatot külső kérődzésnek is nevezik."
Tehát pontos a külső kérődző jelző és a Biblia sem téved. Anno azokat nevezték kérődzőnek, akik kétszer dolgozzák fel a táplálékot. A Biblia megelőzte ebben is a korát
"Azért ez aligha üdvösségi kérdés :D )"
Ez most hogy jött ide? A Biblia pontossága a téma, nem az, hogy mi kell az üdvösséghez.
"Nem, inkább megpróbálják elmagyarázni hogy az úthenger igazából egy bicikli, csak nagyon széles, mert hát a szent könyvük ezt írta, és az tévedhetetlen..."
Szintén téves hasonlat. Teljesen érthetően elmagyaráztam mindent, felesleges trollkodni
" D az akkori rendszerezés a kérődzők közé sorolta, ahogy erre már rámutattam."
Így van. Mi pedig arra mutattunk rá, hogy az akkori rendszerezés az akkori emberek tudatlanságán alapult a valódi kérődzés és a nyúl emésztésének alapvető különbségeiről.
Vagyis akkori ismeretek alapján lehet hogy pontos volt amit a Biblia ír, viszont a bibi ott van, hogy azóta megtudtunk egyet s mást, és mostmár azt is tudjuk, hogy amit az emberek akkoriban gondoltak, és amit a Bibliában is megírtak, az bizony nem kicsit pontatlan biológiailag.
Természetesen, rengeteg ilyenre van példa.
Vannak olyan jelenleg ateista közszereplők is, akik régen keresztények voltak, és megbánták azt az időszakukat.
A Biblia nem téved, nem tévedhet. Isten szava ahogy Jézus is kijelentette, a teljes igazság.
Viszont az ember félreértheti, vagy rosszul értelmezheti.
Ha testi gondolkodással akarjuk értelmezni.
ezért is használja fel Isten a szellemét azoknak a segítségére, akiket kinevezett, hogy az emberek ne maradjanak vezetés nélkül, mert Ő most nem avatkozik bele közvetlen az eseményekbe, hogy minden személy egyéni vezetést kapjon.
Ezért volt minden időben egy "gyülekezet tanítás, imádat bemutatása".
A Héber időkben sem vallások sokféleségéből állt Isten népe.Ahogy Jézus sem vallások sokféleségét szorgalmazta, vagy támogatta, hanem egy egységes vezetés alatt álló, egyféle imádati forma bemutatásával létező gyülekezetek létezését, függetlenül attól, hogy egy ember jelenleg, milyen nyelvet beszél, vagy hol él a Földön.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!