Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Isten hívők ti ezen elgondolko...

Isten hívők ti ezen elgondolkoztatok már?

Figyelt kérdés

Hogy a vallások/hívők mindig a tudatlanságba és a nem tudásba kapaszkodnak.

Mondok egy példát régen amikor mondjuk még nem ismerték a villámlás és a mennydörgést akkor azt istennel magyarázták a istenhívők és minden mást is ami az adott korban még az emberek nem ismertek.(lehetne sorolni)

Jelenleg is ezek a dolgok az érvényesek a vallásokban ahogy megfigyeltem, hogy amire még az emberiség nem jött rá és amire még nincs magyarázat a mai hívők azokba "kapaszkodnak"

2018. febr. 10. 15:34
1 2 3
 1/22 anonim ***** válasza:
43%

Annyira sajnálom, hogy ezeket benyaljátok:(

Te elgondolkoztál azon, hogy ez egy marhaság, és az istengyűlölő szennyblogok adják a szádba ezeket a marhaságokat?

Olvass és csodálkozz, hogy mennyi gondolkodás, logika, filozófia van a hit mögött: [link]

2018. febr. 10. 15:50
 2/22 anonim ***** válasza:
55%

most azt hiszed, hogy nagyon bölcs és eredeti voltál, de nem - ezek a marxista-leninistafos vallás értelmezésből származó csökevényes gondolatok, melynek hatása alatt nevelkedett két generáció, és melynek tudati pusztítása még nagyobb, mint a vallásellenes kommunizmus 100millió halálos áldozatainak száma.

[link]

Minden vallás lényege és a hívők tevékenységének lényege: egy Abszolútum feltételezése - amely abszolútumhoz az ember - aki ebből "kiesett" (bűnbeesés) vissza szeretne jutni-. A különféle vallások ezt másként nevezik és a praxis alatt is más-más feladatokat adnak.

Tehát mondhatjuk egy geometriai modellel: egy középpont, a kör középpontja (az Abszolútum) - az út hozzá a sugár (a hívő útja)

A nem hívők szerint nincs ilyen középpont, nincs mihez visszajutni, minden csak úgy van, magától.

Engem nem érdekel, ki hívő, ki nem, csak ezt szerettem volna tisztázni a vallásokkal kapcsolatban.

Szívesen segítettem.

2018. febr. 10. 15:51
 3/22 A kérdező kommentje:

# 2

Ilyenekkel szerintem nem kell dobálózni mert a vallásnak is vannak bőven bőven áldozatai!

[link]

2018. febr. 10. 15:55
 4/22 A kérdező kommentje:

# 1

Elolvastam de ez megint csak az én elmlétemet tükrözi! :/

"Te elgondolkoztál azon, hogy ez egy marhaság, és az istengyűlölő szennyblogok adják a szádba ezeket a marhaságokat? "

Persze meg az ördög meg a sátán....meg a szolgái blablabla...

2018. febr. 10. 16:40
 5/22 anonim ***** válasza:
80%

Idáig még nem gondolkoztam el ezen, de most a kérdésed kapcsán megtettem. 3 másodpercnyi gondolkodás után arra jutottam hogy másik vallás volt, egy olyan vallás, amit pont annyira elutasítok mint te.

A keresztyénség nem onnan származik ugyanis hogy az emberek nem tudták mitől van mennydörgés és kitalálták hogy biztos lehúzza egy szakállas bácsi a wc-t a felhők között. (Komolyra fordítva a szót tehát nem természeti jelenségeket, vagy világ létrejöttét akarja megmagyarázni!

A keresztyénség Jézus követőitől származik, akik azt hirdették, hogy látták a feltámadt Jézust. (Meg Jézus szavait is hirdették persze.)

Kérdezek jobbat! Te elgondolkoztál-e már azon hogy azok az emberek miért hirdették azt hogy látták a feltámadt Jézust, annak ellenére hogy emiatt elvesztették az egzisztenciájukat, börtönbe kerültek, a városokból elüldözték őket, majd majdnem az összes apostolt ki is végezték? Mi történhetett az ókori Palesztinában, ami megváltoztatta a világtörténelmet?

1) Kitaláltak egy hazugságot, aminek terjesztése semmilyen előnnyel nem járt nekik.

2) Egyszerre megőrült mindegyik, és ugyanazt hallucinálták.

3) Tényleg találkoztak Jézussal, aki legyőzte a halált.

2018. febr. 10. 18:37
 6/22 A kérdező kommentje:

# 5

Mégis a legtöbb keresztény hívő olyan dolgokat magyaráz istennel amiket az emberiség nem ért és nem fedezett fel!

"miért hirdették azt hogy látták a feltámadt Jézust"

Tudod mennyi legenda és mítosz létezik miért pont ezt hiszed el???

Amúgy többi az mind politika...

2018. febr. 10. 18:55
 7/22 Darkmoon80 ***** válasza:
33%

Kedves 40%-os! (1-es válasz)

"Olvass és csodálkozz, hogy mennyi gondolkodás, logika, filozófia van a hit mögött: [link] "

Csodálkozom! Ha csak ennyi, akkor mi keresni valója van még ebben a korban??? :-)

Nézzük rögtön az ELSŐ (!) oldalt:

Idézet az általad olyan logikusnak gondolt könyvből (három rövid kiemelés):

1,

"A TEODICEA FOGALMA ... a filozófiai istentant jelenti. "

2,

"A TEODICEA KIINDULÁSI PONTJA: A HÁTTÉRI TAPASZTALAT"

3,

"A háttéri tapasztalat transzcendens valóságok megtapasztalása, mert adatai túllépik (lat. transcendere: túllépni, meghaladni) az érzékelhető és a fogalmilag megragadható tárgyak világát. Jóllehet a transzcendencia világa nem érzékelhető és szétfeszíti fogalmaink szűk kereteit, e világ éppúgy valóságos, mint az érzékelhető dolgok együttese. "

-----

Tehát adott a TEODICEÁNAK nevezett "istentan", melynek ALAPJA a "háttéri tapasztalat".

Mint a szerző írja ez a "tapasztalat" a transzcendens "valóságra" vonatkozik. (valóságon túli)

Rögtön megjegyzi azonban azt is, hogy a "transzcendencia világa" NEM ÉRZÉKELHETŐ!!!

Ezek után hozzáfűzi axiomatikus kijelentésként, hogy ez a világ éppúgy valóságos mint az érzékelhető világ! Miért is? Ja, CSAK!

Kijelenti, van egy érzékelhetetlen világ, de erre vonatkozóan (érthető okokból) semmilyen bizonyítást nem közöl.

Igen ám, hogy ő ezt kijelenti, de nem bizonyítja, hogy ez tényleg így van!

----

Továbbá:

A rá vonatkozó (mármint a háttéri tapasztalat) "adatai" TÚLLÉPIK az ÉRZÉKELHETŐ és FOGALMILAG megragadható tárgyak világát!

Felvetődik a kérdés, milyen ADATRÓL beszél a szerző?

(adat:Ismert vagy megfigyelt tény, aminek segítségével megérthetünk egy jelenséget, helyzetet, állapotot, dolgot. [link]

Érdekes, hogy olyan dolgot kíván "adatnak"! nevezni ("ismert vagy megfigyelt tény") ami túllépi az érzékelhető és fogalmilag megragadható tárgyak világát. Azaz nincs rá vonatkozó megfigyelés és fogalom rendszer!

Kérdés ez esetben a rá vonatkozó ismeret megszerzésének módja (észlelés), és a vele kapcsolatos kommunikáció.

Tehát a szerző szerint adott (ő kijelenti, hogy van!) egy MEG NEM TAPASZTALHATÓ VALÓSÁG, melyre vonatkozó adatok nem a megtapasztalható világ részei (az ember által megtapasztalt világban nem léteznek), és ezeknek a MEG NEM TAPASZTALHATÓ valóságoknak a MEGTAPASZTALÁSA a háttéri tapasztalat!

Ugye milyen logikus???? A meg nem tapasztalható megtapasztalása???

Tehát összegezve a TEODÍCEA (de szép elnevezést találtak rá), mint filozófiai istentan kiindulási alapja (háttéri tapasztalat) egy logikai hiba!

Hát ez bizony szilárd alap!!!!

Ennek fényében érdekes ez a rész (szintén az első oldalról):

"

a teológus olyan előfeltevésekből indul ki (Isten van, a Szentírás Isten szava stb.), amelyeket a filozófusnak módszertani meggondolások miatt zárójelbe kell tennie. A bölcselőnek csak olyan tapasztalatra szabad hivatkoznia, és csak olyan következtetésekkel szabad élnie, amelyeket elvileg mindenki - még a nem hívő ember is - beláthat. A teodicea és a teológia különbségét régebben úgy fogalmazták meg, hogy a filozófiai istentan az ész természetes fényében vizsgálja a végső alapot, a teológia pedig a hit megvilágította ész fényében.

"

Miből is indul ki a "bölcselő teodiceával foglalkozó tudós"? Ugye NEM alá nem támasztott feltételezésből?

Vagy mégis? "ez a világ éppúgy valóságos mint az érzékelhető világ!" (dogmatikus kijelentés)

Hogy is írja a szerző?

"A bölcselőnek csak olyan tapasztalatra szabad hivatkoznia, és csak olyan következtetésekkel szabad élnie, amelyeket elvileg mindenki - még a nem hívő ember is - beláthat."

és

" az ember mindig tud "tiszta énjéről" és arról a titokzatos valóság-egészről, amely e tiszta én korlátlan horizontjában jelentkezik."

Szóval, nekem, mint nem hívőnek is tudnom kellene egy TITOKZATOS VALÓSÁG-EGÉSZRŐL, ami a TISZTA ÉSZ HORIZONTJÁN jelentkezik!

A baj csak az, hogy semmi ilyenről nem tudok!

Lehet bennem van a hiba, de kéretik jelentkezni mindazoknak akiknek megvan ez a TITOKZATOS VALÓSÁG EGÉSZ!!! Mi a csoda ez? Mitől olyan titokzatos? Mit és hogyan lehet róla tudni?

Nem részletezem tovább, értékelés a könyvről: szép szavakba burkolt nulla!

2018. febr. 10. 19:16
 8/22 Darkmoon80 ***** válasza:
37%

Bocsánat elírás: TISZA ÉSZ ... (azt csak szeretném, ha lenne ilyen a könyvben)

helyesen: TISZA ÉN HORIZONTJÁN

Ez valami hasonló, mint a " a gyönyör sápadt parabolája" P.G. Wodehouse: Forduljo Psimthhez

2018. febr. 10. 19:25
 9/22 anonim ***** válasza:
75%

"Tudod mennyi legenda és mítosz létezik miért pont ezt hiszed el???"

Ez nem valami legenda meg mítosza a sok közül. Így képzeld ez a helyzetet (kicsit lesarkítva): kiállnak az apostolok, hirdetik hogy ők látták a feltámadt Jézust. Megkövezik őket / börtönbe vetik őket / stb, továbbállnak, újra hirdetik. Pár embert viszont mégis mindig megszólítanak, gyülekezetek alakulnak, és a világ legnagyobb vallása lesz.

2018. febr. 10. 19:28
 10/22 anonim ***** válasza:
41%

A keresztény vallás csak azért tudott így elterjedni, mert Constantin államvallássá tette Rómában, és támogatta a terjesztését.

Amúgy kicsit fura, hogy igazából szinte alig van keresztény, aki betartana mindent, amit a Biblia ír. Amikor meg rámutat valaki, hogy Isten nevében mennyit gyilkoltak - amit elméletben ugye tilos - rögtön az a válasz, hogy Isten az ilyet nem szereti - mégse mutatta - és meg fognak bűnhödni a bűneikért a haláluk után. De ha viszont Isten mindenkinek megbocsát, akkor ez hogy jön össze?

Ehhez tartozik talán, hogy míg régebben mindent szószerint vettek, most ezek csak szimbolikus dolgok.

Ha van Isten, biztosan állítom, hogy nem érdekli őt egy emberi élet sem. Különben miért hagyna emberek éhenhalni? Ha nem is akar beavatkozni a szabad akarat miatt, bizonyosan nehéz lenne a mindeható erejével egy aprócska patakot kanyarítania egy szomjúságtól szenvedő afrikai falu mellé... Mert az ember nem szabad akaratából szenved.

Kedvencem, minden jó Istentől származik, de minden rossz a Sátántól és az embertől. Egyszerűsítve, például Isten megteremtette a madárpókot, de az csak azután lett mérgező, hogy Sátán bűnbe vitte az embert. Vagy csak lágy esőzések voltak, de az emberek miatt már kész árvizek is lehetnek.

1. Timothy 2:11-12

11 A woman[a] should learn in quietness and full submission. 12 I do not permit a woman to teach or to assume authority over a man;[b] she must be quiet.

Hm, hm.

Nem tartom magam vallásgyűlölőnek, habár szerintem egy idő után káros tud lenni - de gondoljunk bele, hogy a tudomány max kineveti a hívők gondolkodását. Fordítva viszont? A történelem során több olyan embert is meghurcoltak, akár kivégeztek, aki szembement a vallásos képzetekkel. Én olyat nem láttam, hogy Bibliákat égették, mondván, hogy ez minden rossz forrása. Olyat viszont igen, hogy hívők égettek tankönyveket vagy akár Harry Potter könyveket, állítván, hogy a Sátán eszközei.

És persze, jön majd erre is a válasz, hogy csak bemagoltam ezeket az ateista oldalakról - amiket amúgy nem nézek, ezek a saját gondolataim - de ezekre se szoktak értelems válaszok jönni.

2018. febr. 10. 19:52
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!