Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Az agnoszticizmus azt jelenti,...

Az agnoszticizmus azt jelenti, hogy az ember nem tagadja Isten létezését, csak azt vallja, hogy nem tudjuk bebizonyítani, hogy létezik-e vagy nem?

Figyelt kérdés
2017. nov. 18. 10:54
 1/7 anonim ***** válasza:
100%

Azt mondják, hogy Isten létezését sem bizonyítani, sem cáfolni nem lehet.

De elég lett volna megnyitni a Wikipédiát: [link]

2017. nov. 18. 11:10
 2/7 anonim ***** válasza:
Igen.
2017. nov. 18. 11:18
 3/7 anonim ***** válasza:
akit nem érdekel, hogy van-e isten, azt is így hívják?
2017. nov. 18. 11:49
 4/7 anonim ***** válasza:
0%

"akit nem érdekel, hogy van-e isten, azt is így hívják?"

Nem, az "izmusok" nem az emberekre vonatkozó gyüjtőfogalmak

2017. nov. 18. 14:39
 5/7 anonim ***** válasza:

Igen, csak nem Isten, hanem istenek.

A többi rendben van.

2017. nov. 19. 17:25
 6/7 anonim ***** válasza:

Ha jól tudom, az agnoszticizmus mindenfajta megismerés lehetőségének tagadása.Alighanem egyenlő az elméleti nihilizmussal.

Isten létének elismerése , de léte bizonyításának lehetetlensége-ilyen elgondolással még nem találkoztam.A teizmus az istenhit, az ateizmus az istentagadás, létezik a kettő átmenete, miszerint Isten talán van, talán nincs, nem tudhatni pontosan.Ennek az elképzelésnek a nevét nem ismerem.Ettől függetlenül én is ezt képviselem.

2017. nov. 27. 11:18
 7/7 anonim ***** válasza:

"az agnoszticizmus mindenfajta megismerés lehetőségének tagadása."

NEM IGAZ.

"Isten létének elismerése , de léte bizonyításának lehetetlensége-ilyen elgondolással még nem találkoztam."

Pedig van. Normális ember ma már nem gondolja azt, hogy az istenek léte bizonyítható.

"A teizmus az istenhit"

Igen.

"az ateizmus az istentagadás"

NEM!

Az isten nélküliség: vagyis az, hogy nem tudja, létezik-e - vagy esetleg azt hiszi, hogy nem létezik. 2 fajta ateista van.

"létezik a kettő átmenete, miszerint Isten talán van, talán nincs"

Igen, EZ az agnoszticizmus - méghozzá mindkét oldalról: vagyis hiheti azt, hogy az istenek (nem csak egy!) - valószínűleg léteznek, avagy valószínűleg nem léteznek. Ez a teista ill. az ateista agnoszticizmus.

Amúgy ezeket már jó párszor leírtuk itt.

2017. nov. 27. 17:25

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!