Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Ez a Mózes egy szélhámos volt?

Ez a Mózes egy szélhámos volt?

Figyelt kérdés

„De az a próféta, a ki olyat mer szólani az én nevemben, a mit én nem parancsoltam néki szólani, és a ki idegen istenek nevében szól: haljon meg az a próféta.” (5Móz. 18.20)

Először azt állítja,Isten diktálta neki kőtáblára,hogy ne öljön.Nem sokkal ezután pedig ezreket öl/ölet meg,merthogy ezt is az Úr mondta neki címszóval.De közben azt is mondta,haljon meg az a próféta,aki nem az igazságot szólja.No,hát ő nem halt szörnyet.Ellenben mindig tudta pontosan,hogy bárki másnak mikor és miért kell meghalnia.

2017. aug. 19. 20:20
1 2
 1/19 anonim ***** válasza:
Hogy az Úr mondta neki nem címszó, hanem tényleg Ő mondta neki, az Ő nevében szólt, cselekedett.
2017. aug. 19. 20:29
 2/19 anonim ***** válasza:
57%

Mivel pont hogy Isten akaratából tette amit tett és mondta amit mondott, miért lett volna szélhámos?

Ha a "ne ölj" értelmezésével van gondod, a Biblia egyéb részeivel összevetve ez a parancsolat minden bizonnyal az ok nélküli, vagy önző célok vezérelte gyilkosságok ellen szól. Önvédeemből kioltani a támadód életét, vagy ha esetleg a feladatod az hogy véded a hazád és emiatt kényszerülsz megölni valakit, ez nem bűn, mivel a szándék sem bűnös ami mögötte áll.

Ezt elég jól példázza amikor Jézus elámulva dícséri a századost a hitéért. A századost, a katonát, aki munkájából kifolyólag valószínűsíthetően többek életét kellett már kioltsa.

Vagyis nem elég olvasni a Bibliát. Ha szó szerint próbálod venni, sokszor fogod félrevezetni saját magad.

A tanítások lényegét, Isten üzenetét kell megérteni, ehhez sokszor a sorok mögé kell látni

2017. aug. 19. 21:06
 3/19 követ62 ***** válasza:

Lenne egy kérdésem.

Ha lenne Magyarországon halálbüntetés, és kézre kerülne egy sorozatgyilkos aki gyerekekre specializálta magát.

Egyetértenél a kivégzésével?

Komolyan kérdezem. Kérlek válaszolj és utána meg mondom miért kérdeztem ilyet.

Köszi.

2017. aug. 20. 07:51
 4/19 A kérdező kommentje:

Először is köszönöm az eddigi válaszokat.

Első két válaszolónak:Pont az a lényege annak amit írtam,hogy ezt bárki állíthatja,hogy az Úr parancsolta neki.Tudom,hogy durva,de így működik a terrorizmus is.Ha lenne rá lehetőségem,megkérdezném Mózest,mint Istent ismerőt,hogy van az,hogy ha ő haragra gerjed,akkor egész véletlenül őt bízza meg Isten a mészárlással? Holott csak egy csettintés lenne neki,és mindenki halott lenne.Ezt máskor meg is tette,ilyenkor miért nem? Vajon milyen választ kapnék Mózestől? Lehet,hogy engem is levágatna mérgében,mert túl sokat kérdezek?

Önző célok vezérelte gyilkosságok ellen szól a parancsolat...Tehát lekaszabolni 3000 embert azért,mert nem abban az Istenben hisznek amiben ő,abban semmi önzés nincs? Rendben,veszélyesek voltak a társadalomra,Istenre,biztosan.

Ha Istent annyira zavarta a bálványimádás,megtehette volna,hogy átformálja a tudatukat,és nincs vér,nincsenek árván maradt ártatlan kisgyerekek,gyászoló családtagok,és Mózesnek sem kell szétrobbannia az idegtől,hiszen elérte célját.Tudom,tudom,a szabad akaratukba nem szólhatott bele Isten...Ezért a korrektség kedvéért inkább levágatta őket,mert azzal nem sérti a szabad akaratot.

Jézust nem a százados munkájával járó tettek moralitása vagy immoralitása érdekelte,hanem,hogy meggyógyuljon a szolgája.Mert látta,hogy a századosnak nagy a hite.Ha tévedek,javíts ki!

2017. aug. 20. 09:19
 5/19 A kérdező kommentje:

követ62

"Ha lenne Magyarországon halálbüntetés, és kézre kerülne egy sorozatgyilkos aki gyerekekre specializálta magát.

Egyetértenél a kivégzésével?"

Nem feltétlen.Inkább életfogytiglant adnék neki,hogy többé ne árthasson másoknak.

2017. aug. 20. 09:27
 6/19 anonim ***** válasza:
0%

A ne ölj parancsot és a többit embereknek adta Isten, a kánaáni népek kevert nefilim élölények voltak erre van több bizonyíték a Bibliában és kutatásokból is bebizonyosodott.

Tehát a Kánaáni nepektöl tisztította meg Isten a zsidó honfoglalással az a

földterületet nem emberi élőlényektől.

2017. aug. 20. 10:24
 7/19 követ62 ***** válasza:

Jó rendben. Köszönöm a válaszod.

De azt tudod, hogy az emberek nagyrésze kivégeztetné?

Ezt azért kérdeztem mert a kánaáni népek talán még kegyetlenebb dolgot műveltek.

Nagyon durva bálványimádást. Moloknak, vagy Baálnak nevezett istenüknek egy hatalmas szobrot állítottak aminek a belsejében üreg volt. Oda tüzet raktak és csecsemőket dobtak bele ÉLVE.

Isten sokat várt arra hogy megváltozzanak I.Moz.15:16, (de érdemes a szövegkörnyezetet, vagy az egész fejezetet elolvasni) kb. 400 évig várt.

Ezzel a pogányok felé is kimutatva kegyelmét. Hiszen Ábrahám ott járt - kelt köztük (és nagy tiszteletnek örvendett körükben) bemutatva az Igaz Isten helyes imadátát.

Tehát nem hivatkozhattak arra, hogy ők nem ismerték.

Ha megváltoztatja a gondolkodásukat az már nem szabadakarat.

Megtehette volna Isten, hogy egy szavával megsemmisíti azokat a népeket ez igaz.

De abból mit tanul a nép? Ha nem szembesül azokkal a borzalmakkal amit a kánaáni népek gyakoroltak. És nem borzadnak el.

Sajnos ez sem vezetett eredményre, mert azzal, hogy mégsem mindet irtották ki, bizony Izrael népe később ezt a borzalmas bálványimádást átvette.

Az a bölcs Salamon aki helyesen döntött egyszer egy csecsemő ügyében, később a 700 feleség és 300 ágyas rossz irányba vitte. Olyan bálványokat állított amiket azok imádtak.

Sajnos Izrael népe is hol bele ment, hol kijött ezekből a bálványimádasból. Ezt a történelmük le írja. Bírák könyve, Krónikák könyve, királyok könyve.

Jeremiás.7:29-34, de főleg a 31-es.

Úgy, hogy ezért lettek halálra ítélve és ezt Izrael népének kellett volna végrehajtani.

2017. aug. 20. 10:39
 8/19 anonim ***** válasza:
37%
Mózes egy őrült volt!Valószínűleg egy alkesz csávó volt akinek részegségében jutottak eszébe azok a elembeteg dolgok amik a bibliában le vannak írva.
2017. aug. 20. 16:28
 9/19 anonim ***** válasza:
0%
Isten meg nem igen tudott egy értelmes mondtatot összerakni :D
2017. aug. 21. 12:37
 10/19 A kérdező kommentje:

És miért várt ilyen sokat Isten,ha mindentudó és tudta előre,hogy nem fognak megváltozni? Sőt,az ő módszere sem vezetett eredményre,ha ugyanúgy folytatták a bálványimádást.

"Ha megváltoztatja a gondolkodásukat az már nem szabadakarat."

Nem tudom,hogy szándékosan,vagy véletlenül hagytad figyelmen kívül,erre írtam,hogy ha megöli őket,az is ugyanúgy a szabad akaratba való beleszólás.

Ha ígysem-úgysem tanultak a vérengzésből,akkor ennyi erővel egy csettintéssel megváltoztathatta volna a gondolkodásukat,és nincsenek árván maradt gyerekek,gyászoló családtagok,rokonok,és nincs többé bálványimádás,ártatlan csecsemők feláldozása.

Mit gondolsz erről?

2017. aug. 21. 16:23
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!