A vallási hamis tanításokért kit terhel a felelősség?
A vallások alapítóit. Ha meg csak úgy kialakult egy-egy vallás, akkor a hiszékeny embereket.
Persze nyilván az egyházakat is, akik hasznot próbáltak húzni az emberek hiszékenységéből, és csak ezért terjesztették el a vallásokat.
#6-ossal egyetértek, de kibővíteném. Szerintem az egyét is terheli felelősség, aki nem néz utána az egyháza teológiájának kritikájának, hanem elvakultan védelmezi azt. Pl. a Biblia elallegorizálása, liberalizálása komoly károkat idézhet elő mások hitéletében. Persze innentől azokat is felelősség terhelheti, de a hitben gyengéket óvni kellene, nem pedig tévtanításokkal tömni. Bár ez utóbbi ugye lehetetlen, mert az elvakult hívő igaznak tartja magát és a tudását. Ezért kellene szigorúbban ragaszkodni a Biblia Igéihez, nem pedig az emberi teológiákhoz, Bibliakritikához.
"A lelkésznek mindig igaza van" dolog... Jellemző néhány szektára. Tipikusan azt akarja elősegíteni, hogy a hívő hajoljon meg az egyház teológiának, ne gondolkozzon, majd gondolkoznak helyette az feljebbvalók.
A hívő vegye a Bibliát és vizsgáljon meg mindent annak tükrében. Ha túl sok az eltérés, akkor jogosan gyanakodik. Ne a Bibliát formázzuk a teológiához, hanem fordítva.
Ne az egyházban higgyünk, Hanem Jézusban és Istennek minden Igéjében. A Biblia nem bonyolult, de nagy melóval félre lehet magyarázni. Amikor hívő lettem, semmi gondom nem volt a megértéssel. Majd beléptem egy egyházba és elmagyarázták nekem, hogy "az nem úgy van". Majd kiléptem és mégis sok minden "úgy van"...
Kegyelem veletek!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!