Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Miért ennyire hímsoviniszta a...

Miért ennyire hímsoviniszta a keresztény egyház?

Figyelt kérdés

A keresztény egyház kezdetétől fogva erősen patriarchális, a nőket alacsonyabb rendűnek tekinti a férfiaknál, sőt egyenesen nőgyűlölő.

Nem tölthetnek be semmiféle tisztséget, szerepüket az egyház kizárólagosan a gyerekszülésre és háztartás vezetésére korlátozza le.

A keresztény elvek szerinti házasságban a férfi a feleség ura és parancsolója, a nő engedelmeskedik. A Bibliában gyakorlatilag szó sem esik a nőkről, teljesen férfiközpontú az egész könyv. A Szentháromságban is atya van és fiú.

Az ősbűn okozójának is a nőket tartják, ezzel kapcsolatban gyönyörű idézeteke olvashattok vallásos figuráktól itt:

[link]

Miért vélekedik ennyire drasztikusan a nőkről az egyház? Mi a háttere ennek, és szerintetek jól van ez így?

2017. jan. 2. 15:49
1 2 3 4
 11/34 anonim ***** válasza:
68%
Ugye ez megint egy provokatív kérdés? :D Mert aki olvassa a Bibliát és MEGÉRTI az nem tesz fel ennyire ostoba kérdést! ;)
2017. jan. 2. 17:08
 12/34 A kérdező kommentje:

Rendben, akik szerint hülyeség amit írtam elolvasták a cikket is?

Abban is benne van, hogy a vallásos keresztény családokban a leggyakoribb a családon belüli erőszak (természetesen a férj bántalmazza feleséget). E egyenes következménye a keresztény patriarchizmusnak.

2017. jan. 2. 17:08
 13/34 anonim ***** válasza:
54%
Kérdező, ez egy nagyon nagy butaság. Nem tekinti az egyház alacsonyabb rendűnek a nőket, egyenlőek a férfiakkal. Nem a gyerekszülésre vannak korlátozva, rengeteg teológusnő van. Egyedül pap és püspök nem lehet nő, de diakonissza igen, ők áldoztathatnak is. Egyháztanács tag, sőt elnök is lehet.
2017. jan. 2. 17:17
 14/34 anonim ***** válasza:
74%

Ám legyen... Jelzem, hogy nő vagyok, középkorú, férjjel, gyerekkel, háztatrással, munkával. Csak hogy helyre rakjuk azt, hogy nem vagyok elnyomott. És akkor most fussunk neki:

1. Isten alsóbbrendűnek teremtette a nőket, akik „arra valók”, hogy a férjüket szolgálják, ellássák és kielégítsék. Mindezek alapvető kötelességeik.

Szeretném látni az erre vonatkozó bibliai igéket, úgy ahogy ide le van írva. De gyorsan! Különben azt kell mondjam már itt az elején, hogy ezt egy végtelenül ostoba marha írta, aki a Bibliát sosem olvasta, de ugatni tud róla. (igen, ideges vagyok, mert az ilyesfajta rosszindulatot nagyon gyűlölöm).

De neked megsúgom kérdező, hogy ilyen nincs a Bibliában.

2. Nők nem kaphatnak semmiféle vezetői tisztséget és szolgálatot a gyülekezetben. Ha erre vágynak, már az is bűn.

Előttem leírták, hogy ez sem igaz. Fel lett sorolva, hogy ki milyen tisztséget kaphat. Ergo: a második pont sem igaz, már másodszor hazudott az író. Szerintem elmebeteg, de ez csak az én véleményem.

3. Nők nem taníthatnak a gyülekezetben, főleg nem férfiakat. Nem prédikálhatnak, nem hirdethetik az igét, nem evangélizálhatnak (nyilvánosan). Legfeljebb nőket taníthatnak, az idősebbek a fiatalabbakat (de néhol ezt is csak férfi vezető felügyelete mellett).

Lásd második pont. Ez már a harmadik hazugság. Szerinted meglesz a tízből tíz?

4. A férfi a család papjaként képviseli a nőt Isten és a gyülekezet előtt is – a nő önmaga erre nem alkalmas vagy nem méltó. Semmilyen döntésében és megnyilvánulásában nem kerülheti meg a férfit, mint a család papját és vezetőjét, akinek áment kell mondania a nő kérésére.

Ezt a pontot szétszedem:

"a nő önmaga erre nem alkalmas vagy nem méltó."

Ilyet sem ír a Biblia, ez is hazugság. Amúgy szerinted ha az első 3 pontban pofátlanul hazudott, akkor van még szavahihetősége? Te hogy látod?

"Semmilyen döntésében és megnyilvánulásában nem kerülheti meg a férfit, mint a család papját és vezetőjét, akinek áment kell mondania a nő kérésére.+

Én soha semmiben nem kerülöm meg a férjem, mert a FÉRJEM! özösségben élünk, egy a célunk, szeretjük és tiszteljük egymást, nem érzek késztetést (sem ő), hogy hazudjak neki bármiről vagy ne kérjem ki a véleményét. De ez fordítva is igaz.

A végét nem értettem. Mire kell áment mondani???

5. A nőt a szolgálatában „be kell fedeznie” egy férfinak – különben alkalmatlanná és hiteltelenné válik a szolgálata. Hogy mit jelent a befedezés, ez változó, a lényeg a férfi által való hitelesítése minden nemű női szolgálatnak.

Soha életemben nem olvastam a Bibliában ilyenről, bevallom először felröhögtem ezen a baromságon. :DDDD

6. Az erős vezető képességgel és ambíciókkal rendelkező nők komoly fenyegetést jelentenek az egyházra (és a férfiakra). Az ilyen nők veszélyesek, akiknek „vissza kell nyesni a szárnyaikat”, mielőtt rossz példát mutatnak a többi nőnek is a gyülekezetben.

Ismét csak bibliai igét kérek erre, mert ez megintcsak egy rosszindulatú hazudozó idióta gondolata.

7. A nők bűnösebbek és kísérthetőbbek, mint a férfiak, (itt mindig az Éva-sztori a hivatkozási alap), és a Sátán számára alkalmasabb eszközök az egyház rombolására, mint a férfiak.

Ez sincs a Bibliában. Márpedig ha abban nincs, akkor nem lehet azt mondani, hogy hímsoviniszta a keresztény egyház. Mellesleg szerintem ez a hülye nem is tudja, hogy mit jelent a keresztény egyház....

8. Nők nem lehetnek teljesek és áldottak férj és gyerekek nélkül. Mind az egyedülmaradás, mind a gyermektelenség átok. A nő számára a beteljesedést csak a férj és a gyerekek adhatják meg, addig „nem teljes”.

Ennek pont az ellenkezője van a Bibliában. Szerintem meglesz a 10-ből 10! izgulok!

9. A keresztény nőknek otthon a helyük! Neveljék a gyereket és lássák el a családjukat! Ha lehet, ne dolgozzanak (legfeljebb akkor, ha szükség van a keresetükre), de semmiképp ne vállaljanak magasabb, vezetői beosztást. Illetlen, hogy sikeresebbek legyenek, nagyobb pozícióban vagy több fizetésért dolgozzanak, mint férjük, akit ezáltal megszégyenítenének.

Itt már 10-ből 9-nél tartunk. Hogy fér el egy emberben ennyi hazugság?

10. A nőknek minden helyzetben engedelmeskedni kell a férjüknek / a gyülekezetben a férfi vezetőknek. A kötelező engedelmesség érvényes a gyülekezeti dolgokra éppúgy, mint a családi döntésekre vagy például a férfiak szexuális kielégítésére.

Engedelmeskedni csak alá-fölérendelt kapcsolatban kell, a házasság nem az. De hogy lelőjjem a poént (amúgy megvan a 10-ből 10 hazugság), a Biblia azt írja, hogy ne vonjuk meg egymástól magunkat, a férfi sem a nőtől, nehogy a sátán meg tudjon kisérteni.

Most megyek fözni, ha nem baj, az többet ér, mint hazugságokat olvasni és győzködni, hogy nem igaz.

2017. jan. 2. 18:07
 15/34 anonim ***** válasza:
81%

"elolvasták a cikket is? "

"Abban is benne van, hogy a vallásos keresztény családokban a leggyakoribb a családon belüli erőszak"

Benne van - és ordas nagy baromság.

Szerinted Szűcs Sándor maga az Út az Igazság az élet?

2017. jan. 2. 18:08
 16/34 anonim ***** válasza:
87%
Na jó kedves Kérdező, azért abban szerintem egyetértesz velem, hogy ilyen cikkeket ilyen-olyan helyekről össze szedhetek bárkiről akit meg akarok bántani. :) Teszem azt, (minden bántás nélkül, akit ezzel megbántanék attól elnézést) egy ateistáról össze szedem azt, hogy tolvaj, érdekel? Nem hinném! Igen, valóban, ez azért mégis súlyosabb dolog, egy így igaz. De... Az, hogy én hiszek egy CIKKnek (kiemelném, hogy csak egy cikk, amit emberek írtak, akik magamból kiindúlva tévedhetnek) az szerintem nem a legerőssebb lábakon álló álláspontom lesz az életemben. :) A Biblia azt írja, hogy: "a Férfi teljesítse házastársi kötelességét a felesége iránt és úgy tegyen a Nő is a férje iránt." aztán "Az asszony nem ura a saját testének mert annak ura a Férj, hasonlóképp a Férj sem ura a testének, hanem annak ura az asszony." Én azt javasolnám, hogy Pál a Korintusiaknak írt első levelében lévő 7. versét olvasd végig, és egyértelmű lesz számodra is a dolog. Ám, ha mégsem, akkor kérlek keress fel engem, vagy egy igaz keresztény Pásztort, aki féli az Urat, hogy elmagyarázhassa. Békesség neked! :)
2017. jan. 2. 18:26
 17/34 anonim ***** válasza:
89%

Nőként írom, hogy ez egy baromság úgy, ahogy van. A cikk írója semmi hivatkozást nem tesz a cikkbe, így bármi hülyeséget odaböföghet, csak az a gond, hogy sokakból hiányzik a forráskritika és bevesznek mindent...

Az Egyház és a Biblia "nőgyűlöletére" nekem csak egy Szent Pál-i gondolat szokott eszembe jutni. Ő azt írja, hogy a férfi feje az asszonynak. (Na, erre a sok nő gondolom már készül felháborodni..) Csak nem olvassák tovább. Mert utána azt írja, hogy a férfiak úgy szeressék a feleségüket, ahogy Krisztus szerette az Egyházát: az életét adta oda érte. Szerintem, ha a férfiak úgy szeretnék a feleségüket, hogy készek lennének akár az egész életüket feláldozni miattuk, akkor egy boldogabb világot élnénk...

2017. jan. 2. 19:34
 18/34 anonim ***** válasza:
45%

Mi az hogy "keresztény egyház"? A kereszténységen belül számtalan felekezet van (katolikus, református, pünkösdista stb.)

Bár feltételezem, hogy katolikus egyházat akartál írni. Nos igen. Én gyakorló katolikus vagyok, ráadásul másodállásban az egyházban is dolgozom, így talán kicsit jobban belelátok az egyház életébe és a papok gondolkodásába.

Amiket leírtál a kérdésedben, azok bizony mind egy szálig igazak. (Jó, néhol kissé sarkosan fogalmaztál).

A Biblia valóban teljesen férfiközpontú. Azokban az időkben a nőket szinte nem is tekintették embernek (ezt katolikus pap prédikációjából hallottam). Az egyház pedig ebben a társadalmi közegben kezdett kialakulni, így ezt a férfiközpontúságot tartotta meg. Persze akkor még az élet más területein is ez volt, mely eltartott egészen a 20- századig. A világ szerencsére fejlődött, hiszen ma már egy nőnek is ugyanannyi joga van tanulni, dolgozni avgy bármilyen állást betölteni, mint egy férfinak. Az egyház azonban nem képes ebben előrelépni, mivel a vezetők nagyon büszkék arra, hogy az egyház minden időben a krisztusi igazságot képviselte korszellemtől, divattól függetlenül. Így gyakorlatilag a női egyenjogúságot is egyfajta korszellemnek, egyfajta liberális valaminek tartják.

Az is igaz, hogy Éva ősbűne miatt alakult ki a nők elnyomása, mert a nő az, aki bűnre csábít, ezért a férfinak uralkodni kell felette...

Szerintem ez nem jól van így :D Mint ahogy vatikáni ügyekért is imádkoznak a templomokban (pl. egy ember szentté avatásáért), így mi pedig egyénileg imádkozhatnánk azért, hogy a nők egyenrangúak legyenek az egyházban, vagy hogy az elváltak, melegek, újraházasodottak, együttélők stb emberek kirekesztése is megszűnjön, s az egyház mindenkié lehessen, nemcsak azoké, akik megfelelnek az egyház ideáljának.

2017. jan. 2. 19:55
 19/34 Andizsuzsi ***** válasza:
69%

"Azokban az időkben a nőket szinte nem is tekintették embernek '

"Hasonlóképpen, ti férjek, megértően éljetek együtt az asszonyokkal mint a gyengébb nemmel; adjátok meg nekik a tiszteletet, mint a kegyelmi életben örököstársatoknak, hogy az imádságnak ne legyen bennetek akadálya."

"Ugy kell a férfiaknak szeretni az ő feleségüket, mint az ő tulajdon testüket. Aki szereti az ő feleségét, önmagát szereti."

2017. jan. 2. 21:52
 20/34 ceri ***** válasza:
86%

Ha valamikor, akkor ma -a materializmus korában- nem tisztelik sem a nőt, sem az embert, de az életet úgy általában. Nézz szét a bolygón amíg még van időd és meglátod, hogy így van. A feministák a leghazugabbak! Poláris anyagi világban élünk. Az elektron sem proton. Nem egyformák, de mindkettőre egyformán szükség van. Ebben a világban ez a rend. Mindennek szabott feladata és korlátai vannak. Ez az alaphelyzet. Vagyis az egyenlőség hirdetése az egyik legnagyobb tévedés vagy hazugság. A világ alapvetéseinek nem értését tükrözi.

Férfi és nő különböző hardverrel rendelkeznek. Ebből következően különböző feladatokra alkalmasak optimálisan. Nem az egyház tekinti alacsonyabb rendűnek a nőt, hanem a társadalmi környezet amiben létrejött az a bizonyos vallás. Az emberiség jó néhány évezrede háborúzik. Háborúban pedig nem csoda ha a katonáké a főszerep. Fizikailag, hormonálisabban erre a feladatra a férfiak alkalmasabbak. Az lenne életidegen, ha ilyen -az egyre inkább materialista felfogású emberi- körülmények közepette nem ilyen lenne a nemek megítélése. Az egyházak ha dogmatikusak is, de lassan követik ezt a trendet. Alapvetően semmi közük a tendenciákhoz. Sőt eredetileg, idea szintjén pont az ellenkezőjét hirdetik. Ki jobban, ki kevésbé, de alkalmazkodik a társadalmi mozgásokhoz. Vegytisztán nem képesek az alap ideákat képviselni, mert a társadalom átlép rajtuk -lásd a mai fehér ember kultúráját. Valódi keresztények mára már alig vannak a 2000 évvel ezelőtti eszményhez képest. A mai "kereszténység"-ben a keresztény eszmék szinte nincsenek is. Ha láttál Bibliát, akkor láthatod, hogy mennyi benne -terjedelemben is- a judaizmus és mennyi az újszövetség. A judaizmus tömény rasszizmus! Akkor mit lehet várni egyenrangúság területén bármiben is?

2017. jan. 3. 09:00
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!