Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Van arra valami kézzelfogható...

Van arra valami kézzelfogható bizonyíték, hogy Isten és Jézus valóban léteztek? (szektákhoz tartozó emberek válaszait nem várom, köszönöm)

Figyelt kérdés
2016. nov. 21. 18:38
1 2 3 4 5
 11/50 anonim ***** válasza:
44%
A 75 %-os évelése pedig abszurdum, nem véletlenül lett lepontozva.
2016. nov. 21. 21:43
 12/50 anonim ***** válasza:
22%

"pedig abszurdum"

Ja, nyilván.

DE azért semmit se tudsz mutatni a Biblián kívül, aki beszélne róla. Flaviust mondja mindenki, de ő is onnan vette. Lepontozni azt lehet, csak attól még nem lesz igazad.

2016. nov. 21. 23:05
 13/50 anonim ***** válasza:
74%
Több történetíró is említi Jézus alakját és nem a Biblia alapján. Nézz utána kicsit a dolgoknak, rádfér.
2016. nov. 21. 23:07
 14/50 anonim ***** válasza:
54%

"Lepontozni azt lehet, csak attól még nem lesz igazad."

Na de neked meg pláne nem. Legalább tájékozódj, mielőtt elkezdenél erősködni valami mellett!

Kézzelfogható régészeti bizonyíték valóban nincs Jézus létezésével kapcsolatban, de több történetíró is írt róla, és ezeket széles körben hitelesnek is fogadják el.

Persze tudom, nyilván nem attól lesz igaz valami hogy hányan fogadják el igaznak és hányan kételkednek benne, vannak akik vitatják, de azért ha olyan emberek szavával szemben, akik akár évtizednyi kutatómunka eredményei mellett beszélnek a történelmi Jézusról, a másik oldalon te annyit tudsz felmutatni hogy "márpedig Tacitus se hiteles mert a Bibliából vette, amit írt", hát... szerintem elég éles a kontraszt, aminek okán elég nehéz a mindenáron tiltakozni vágyásod komolyan venni.

2016. nov. 21. 23:32
 15/50 anonim ***** válasza:
33%

"de több történetíró is írt róla"

Mivel kortársa egy se volt, ezért érdekelne, hogy ők mire alapozzák az írásaikat, a Biblián kívül?

Konkrét régészeti leletekre gondolok: pl. Pilátus hivatalos írása az elítélésről, vagy hasonlók. Írhatnál erről pár szót.

Az apostolok elbeszélései valahogy nem tűnik nekem kézzelfogható bizonyítéknak. Más leletek is vannak?

2016. nov. 21. 23:59
 16/50 anonim ***** válasza:
100%
A valláshoz tartozik a hit, ami azt jelenti bízni valamiben amit nem látol. Ha lenne 100%-os bizonyíték akkor nem kéne hit. De biztos vagyok benne ha Jézus visszajönne bizonyítékként, sokan azt hinnék, h ufo
2016. nov. 22. 07:12
 17/50 anonim ***** válasza:
69%
Pontosan ugyanolyan korabeli bizonyítékok vannak, mint például Nagy Sándorra. Annak a létezését kétségbe vonja valaki?
2016. nov. 22. 09:59
 18/50 anonim ***** válasza:

"Mivel kortársa egy se volt, ezért érdekelne, hogy ők mire alapozzák az írásaikat, a Biblián kívül?"

Hát, abban az időben még ugye ritkaságnak számított hogy valaki írástudó legyen, gyakorlatilag a történetek terjedésének mindennapos módja a szájhagyomány útján történő terjedés volt. És persze az ilyen mesék mindig színesedtek, változtak az idővel, de persze a konkrét személyekről szóló mesék, még ha néha elég túlzóak is lehettek, nyilván csak akkor születhettek ha volt kiről mesélni.

Tacituson kívül amúgy Josephus Flaviust tudom még a Zsidók történetével, amelyben többször is utal Jézus létezésére. De bevallom, komolyabban sosem mélyedtem bele a témába, szóval nem tudom vannak-e még példák, én ezzel a kettővel találkoztam.

De egyébiránt nekem Tacitustól is gyanús, amit írtál, hogy kizárólag a Bibliára alapozna, mivel római történészként eléggé negatív felhanggal beszél a kereszténységről, az biztos hogy nem állt volna neki Jézust történelmi személyként reklámozni kizárólag a Biblia alapján.

Persze ez is csak feltételezés, nem tudhatjuk pontosan mit gondolt a szerző (még ha egyes irodalomtanárok biztosra is veszik hogy ők egy versből is a szerző teljes életútját megfejtik :D ), de mindenesetre az tény, hogy a kor zsidóságával foglalkozó történészek már a római időkben is mint valós személy írtak Jézusról.

2016. nov. 22. 10:04
 19/50 anonim ***** válasza:
56%

Üdvözletem, nem tudom, hogy létezik e úgymond olyan kézzel fogható bizonyíték, mint mondjuk egy 50 évvel ezelőtti fotó egy eredeti aláírással mondjuk egy emberről, lehetséges, hogy van teljesen egyértelmű, talán eddig még nem ismert "kézzelfogható" bizonyíték is, viszont, azt gondolom az igazi bizonyítékok maguk azok az emberek akik megtértek, és Jézus követésével az azt megelőző "életükhöz" képest, teljesen egészében meggyógyultak, megváltoztak pozitív irányban, és ezt egyértelműen ha megkérdezik tőlük minek köszönhetik, akkor azt tudják bizonyossággal állítani, hogy Istennek köszönhetik. Azt gondolom maguk a Jézust követő emberek a legnagyobb bizonyítékok.

Van egy olyan mondás, hogy van akinek minden bizonyíték, és van akinek semmi sem. Azt gondolom, minden embernek meg van a maga elképzelése, a legfontosabb, hogy tiszteletbe tartsuk egymás véleményét, még akkor is ha ütköznek a miénkkel hiszen mindenki pontosan oda jut, és akkor amikor el kell jutnia, sem előbb sem később, így a felesleges vélemény tömködés a másik elméjébe úgy sem fog segíteni senkin sem.

2016. nov. 22. 14:55
 20/50 anonim ***** válasza:
20%

#19: ugye neked sincs fogalmad, hogy mit jelent a "bizonyíték" szó?

Gabriel.Tailor: leírnád, hogy pontosan mit mondott Tacitus?

Még mindig úgy gondolom, hogy a keresztényekről beszélt, esetleg az apostolokról, vagy arról, amit ők Jézusról mondtak. Nem hiszem, hogy tényleg azt írta volna, hogy Jézus VALÓBAN létezett, mégpedig egy (azóta biztos elveszett) KONKRÉT bizonyítékra alapozva.

2016. nov. 22. 16:10
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!