Vajon mit szólnak ehhez az idézethez a keresztény emberek?
"Ki teremtette Istent?" Paradoxon, mert ha valami teremtett eleve nem lehet Isten. Isten jelzője nem csak az "első ok", hanem aminél nagyobb nem képzelhető el. Márpedig, ha valaki teremtette Istent, akkor az a valaki nagyobb. Az is belátható, hogy olyan nincs, hogy végtelen ok és okozó, azaz nincs egy első ok, aki önmagának oka. Így erre meg is kaptad a válasz: "Ha mindennek oka kell legyen, akkor Istennek is oka kell legyen." Isten oka önmaga. A szubzisztálás (az önmaga általi, az önmagában lévő és független lét). Isten az abszolút létező, az abszolút lét.
Az univerzum (világ) kezdetét pedig az időbelisége bizonyítja, ezt még sok ateista is belátja. Tehát nem lehet örök. Ha pedig azt mondod, hogy örök, akkor ellentmondásban vagy, mert Istennek ezt nem engeded meg, de az univerzumnak igen.
Russel sok sok szempontot figyelmen kívül hagyott. Túlhaladott.
Andrew34 nevű felhasználó!
Hát öccsémm......
Értem mit írsz!
Ott a bökkenő nálad, hogy 'Ki teremtette Istent?'"
Isten az, akinek nincs "OKA". Ez azért lehetséges, mert Ő túl van a tér-időn illetve a fizika törvényein.
Ha nincs Isten, akkor bizony intelligencia és terv nélkül jött létre minden. Na de akkor honnan ez a rendezettség? Honnan ez a szabályosság?
Ha nem kell ok arra, hogy valami létrejöjjön, akkor miért nem látunk ok nélkül, spontán dolgokat felbukkanni?
A Kalám kozmológiai érv hibátlan és logikus.
Eddig olvastam: "...mert először is az "ok" ma már nem az, ami hajdan volt." Ez már önmagában akkora baromság, hogy a többi már nem is érdekel.
Jó, hogy már azt nem mondja, hogy az "ok" mint filozófiai fogalom jelentése időjárásfüggő. :D
"Isten oka önmaga. "
Ez a paradoxon. Imádom mindig ezt a félrebeszélést, ha valaki előhozza ezt a paradoxont, hogy ha mindent teremtettek, akkor a teremtőt ki teremtette :D Ha meg az elképzelhető, hogy a teremtőt nem teremtették, akkor miért ne lenne elképzelhető, hogy semmit sem teremtettek?
"Ha nincs Isten, akkor bizony intelligencia és terv nélkül jött létre minden. Na de akkor honnan ez a rendezettség? Honnan ez a szabályosság? "
Az emberi elme csodákra képes, mindenben rendszert keresünk, ha elég ideig keresünk, akkor általában találunk is.
"A Kalám kozmológiai érv hibátlan és logikus."
Hibátlan? Ugyan már.
"Jó, hogy már azt nem mondja, hogy az "ok" mint filozófiai fogalom jelentése időjárásfüggő. :D"
És akkor az összes létező vallás szent könyvének értelmezése miért időjárás, kor és kedv függő?
"Ha meg az elképzelhető, hogy a teremtőt nem teremtették, akkor miért ne lenne elképzelhető, hogy semmit sem teremtettek? "
Ezzel kizárod a józan gondolkodást. Pl. ha Te sem vagy teremtve, akkor? Örökké létezel? Ezért nincs értelme ilyenekbe belemenni, mert butaságokat beszéltek, és végig sem gondoljátok logikailag, hogy miről beszéltek.
"Az emberi elme csodákra képes, mindenben rendszert keresünk, ha elég ideig keresünk, akkor általában találunk is."
A rendszer törvényeinek megismerése mióta ad választ a rendszer keletkezéséről? És mióta zárja ki a tervezőt?
""Isten oka önmaga. "
Ez a paradoxon. Imádom mindig ezt a félrebeszélést, ha valaki előhozza ezt a paradoxont, hogy ha mindent teremtettek, akkor a teremtőt ki teremtette :D"
Elfelejtetted kifejteni, hogy miért paradoxon. Anélkül pedig azt jelenti, hogy azért paradoxon, mert Te azt mondod. Ez így hibás logikai érvelés
"Ezzel kizárod a józan gondolkodást. Pl. ha Te sem vagy teremtve, akkor? Örökké létezel? Ezért nincs értelme ilyenekbe belemenni, mert butaságokat beszéltek, és végig sem gondoljátok logikailag, hogy miről beszéltek."
Persze, hogy nem vagyok teremtve. És attól, hogy nem vagyok teremtve miért kéne örökké léteznem? Ha csinálok egy papírrepülőt, akkor én teremtettem? A frászt, csak a környezetben jelenlévő anyagokból alkottam maximum. Az én létrejöttöm se egy csoda. Méhecske meg a bibe, ugye nem kell magyaráznom?
"Elfelejtetted kifejteni, hogy miért paradoxon. Anélkül pedig azt jelenti, hogy azért paradoxon, mert Te azt mondod. Ez így hibás logikai érvelés"
Azért paradoxon, mert az elmélet szerint mindennek kell lennie teremtőjének, mert nem lehetett örökkön. Oké. Akkor kell egy teremtő. Na és a teremtőt ki teremtette? Őt is teremteni kellett, ha nem, akkor pedig nem áll meg az a feltevést, hogy minden mást kellett volna.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!