Akkor most ez ateizmus, vagy nem?
Igazából eddig ateistának hittem magam. Elítélem a monoteizmust, ugyanakkor egy betegség miatt el kellett gondolkoznom az egész életemen (nem volt túl hosszú, ne aggódjatok). Rájöttem, hogy azért érzek magamban némi spiritualizmust. Nem tudok hinni semmilyen feljebbvaló hatalomban, azonban úgy érzem, hogy maga az emberi lét egy csoda. A személyiség, a gondolat, az érzelmek sokkal többet jelentenek a szememben, mint a vak buzgóság. Nagyon nehezen tudom ezt szavakba önteni. Nem mondom, hogy az ember egy felsőbbrendű lény lenne, hanem inkább a benne rejlő lehetőségek... az akivé/amivé válhat. Hiszek abban is például, hogy az a csoda, ami az emberekben van, nem tűnhet el egyik pillanatról a másikra a halállal. Bár ez lehet, hogy csak halálfélelelem, de lehet valami racionálaitás a szellemek létében mondjuk.
Úgy érzem, ez nem illeszthető bele az ateizmus némiképp materielista voltába. Van ennek valami értelme egyáltalán? Vallásos lennék a saját gondolataim és érzéseim miatt? Tudtok esetleg olyan vallást, ami ilyesmiket tanít (gondolkodtam a spirituális sátánizmuson, de nem találtam élő embert, aki tudna erről mesélni)?
Nagyon zagyva lett a dolog, köszönöm, hogy elolvastad és előre is köszönöm a válaszokat!
20L
A szellem dinamizmusa erre a fajta gondolkodásra késztet. Javaslom azért a Bibliát és a hozzá kapcsolódó filozófiát is. Kicsit mély, de érdemes belemenni:
Nem vitatkozni vagy téríteni szeretnék, inkább csak biztatni, hogy felfogjuk és keressük az abszolút igazságot, ami a véleményünktől független is lehet...
nem vagy vallásos, ennyi. az ateizmus egy külön kategória, nem is a leghelyesebb. Van egy, saját maganak kialakított világnézeted, és nem mész vakon egy már meglévő eszme után (ismerős gondolom az egyházaktól a "mi abban hiszünk, hogy...", na ez a baromság)
Ez így helyes. Az természetes, hogy ha valamit nem tudsz megmagyarázni megfogható dolgokkal, arra próbálsz magyarázatot keresni. Ha ezt a magyarázatot nem valami már meglévő felekezet, vallás stb "szentírásaival" és annak passzusaival próbálod magyarázni, hanem magad fogalmazol meg rá egy "hitet", azzal az égvilágon semmi baj nincs. Szebb hely lenne a világ, ha mindenki így tenne, nem pedig jönnének mindig az "ez már a Bibliában is benne van" és hasonló baromságok.
Leginkább agnosztikus ateistának hangzik a leírásod:
Hiszel istenben vagy sem? Ez a kérdés.
Ha nem hiszel akkor ateista vagy, ha meg igen akkor nem vagy ateista.
Ilyen egyszerű.
Nem értem egyesek miért magyaráznak bele annyi mindent az ateizmusba.
Ateista vagy. Nem hiszel Istenben, istenekben.
A spirituális zagyvaságoknak pedig nincs értelmük, szóval azokkal sem érdemes foglalkoznod.
Viszont egyetértek veled abban, hogy az emberi lét kialakulása egy hatalmas csoda. Főleg úgy, hogy csak úgy spontán jött létre, legalábbis nem felsőbb hatalmak teremtették.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!