Van-e olyan vallás, aminek követésével nem ítélik el a másikat, nincs olyan hogy ha a te nézeted más akkor elkárhozol vagy máglyán égsz?
A legtöbb természeti vallás.
Ami már intézményesített, azt már mesterségesen alakítgatják a "vallási vezetők" a saját céljaik szerint, és mint tudjuk, a leghatékonyabban a gyűlölettel lehet összekovácsolni egy közösséget.
A sátánizmus a kereszténységnek az "ellenpólusa" vagy ilyesmi. Nem kárhoztatnak el szerencsére, és máglya sincs. De olvastam már sátánista oldalon/fórumon hogy vigyél be keresztény templomba fekete gyertyát, meg meditálj azért hogy nekik rossz legyen, meg próbáld őket meggyőzni arról hogy neked van igazad. Szóval nem az igazi azért sajnos... :(
Nem érdemes ilyen hitközösségeknek a tajga lenni. Meg kell érteni a lényeget, be kell építeni az életebe a pozitívumokat: szeresd a másikat, ne árts másnak(keresztény), nem kell hogy istenbe higgyél, te alakítod a sorsodat és senki más(ez a kettő sátánistás) stb...
Persze értem hogy nem ez volt a kérdés. Én nem ismerek olyan vallást ami ne ítélne el egy másikat. Még a buddhistáknak is voltak állítólag csatározásaik keresztényekkel, meg mit tudom én kikkel.
Minden ideológiát ki lehet úgy csavarni, hogy azzal másoknak árthass. A buddhisták között is fordult már elő terrorista.
Minden vallás fölösleges.
Van, például az eredeti kereszténység.
Az eredeti apostoli keresztény tanítás szerint nem kell valakinek az egyház tagjának lenni, hogy üdvözüljön. Akkor is üdvözülhet, ha nem hívő keresztény, de erkölcsös életet él. A katolikus és az ortodox egyház ma is ezt az eredeti tanítást vallja.
Ezt a tanítást is a protestáns hitújítók változtatták meg. Jelenleg (durván leegyszerűsítve) kétféle nézet alakult ki a protestánsoknál ezzel kapcsolatban.
Az egyiket inkább a történelmi protestánsok vallják, miszerint Krisztusban kell hinni, de az már mindegy, hogy melyik felekezet tagjaként.
A másik elképzelés inkább a neoportestánsoknál fordul elő, miszerint csak a saját felekezetük tagjainak van esélye az üdvösségre. Ennek egy másik variációja, amit a cionista beállítódottságú pünkösdi karizmatikusok képviselnek, hogy csak ők üdvözülhetnek, plusz a született zsidók, akik továbbra is kiválasztott nép.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!