Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Sákjamuni Gautama Sziddhártha...

Sákjamuni Gautama Sziddhártha ugye nem alapított vallást?

Figyelt kérdés

2016. okt. 13. 06:07
1 2 3
 11/24 anonim ***** válasza:
48%

a mondást ismertem, és én sem tartom helyesnek ebben az eldurvult világban az idézését - magyarázatra szorul és könnyen félreérthető

Visszatérve a kérdésre: természetesen a buddhizmus világvallás - noha különösen nyugaton - mint tradicionális metafizikai létszemlélet jelenik meg.

Az ünnepeken elsorolják a patriarkákat - mert az élő átadás fontos. A mester és a tanítvány. A patriarkák recitálásánál Buddha előtti 7 Ős-Buddhát említenek... Majd Gautama Buddha, majd a tanítványa Kasjapa .... és a mai napig, az élő, hangoztatott tanítás átadókig. A buddhista vallást Gautama Buddhához kötik - mondhatjuk az alapítója.

aanna

2016. okt. 13. 10:28
 12/24 anonim ***** válasza:
0%

# Pietrosol

"Nem a tanító személyéről szól."

De Buddha nem is személy, hanem egy szellemi állapot, a megvilágosodott állapot. Maga a szó is pontosan ezt jelenti.

Lin-Csivel pedig csak óvatosan. Messze nem azt jelenti ez a mondata, amire te gondolsz. Pár év meditáció után te is rá fogsz jönni ;)

2016. okt. 13. 10:31
 13/24 A kérdező kommentje:

Manapság így használják: buddha és Buddha.

A Buddha szót nagy kezdőbetűvel a "történelmi" személy, Sákjamuni Gautama Sziddhártha neveként szokták újabban emlegetni, ami jó nagy tévedés, de már bekerült a köztudatba.

A buddha szó pedig a tudatállapotra vonatkozik szerintem, megvilágosodott vagy "aki felébredt" jelentéssel.

2016. okt. 13. 10:37
 14/24 anonim ***** válasza:
Igen, Buddhát Sákjamuni Gautama Sziddhártha neveként szokták újabban, az utóbbi 2500 évben, évecskében így hívni, de ez szerintem nem okoz gondot. Általában mindenki tudja, ha nem írásban látja akkor is, hogy a történelmi Buddháról van szó, vagy a buddha-tudatállapotról.
2016. okt. 13. 11:23
 15/24 A kérdező kommentje:
Szerintem sokan nem tudják. Komolyan.
2016. okt. 13. 11:50
 16/24 anonim ***** válasza:

lehet...sokan nem tudnak sok mindent ma már..

Haladóknak. Azért nem nagy baj, Buddhának nevezni, mert Az és a buddha-állapot lényegében azonos. Egy, semmi és vételen egyszerre. Határtalan - ezért itt már kint és bent sincs.

Van a buddhista logikában egy ilyen ( Brahmajala Sutra: A Nézetek Mindent Felölelő Hálója):

1) igen és nem

2) nem igen és nem nem

3) sem nem igen és sem nem nem

4) sem nem nem igen és sem nem nem nem

-----------------

mindez egyszerre

-aa-

2016. okt. 13. 14:24
 17/24 anonim ***** válasza:

máris javítom:

1)igen 2)nem 3)igen és nem 4)sem nem igen és sem nem nem

-------------

egyszerre

2016. okt. 13. 14:31
 18/24 Pietrosol ***** válasza:

Kérdező!

Nem kritika volt, csak írtam, hogy a sorok Lin-Csi-től származnak.

#12!

Mégis kialakult a személyi kultusz Buddha körül, ettől int Lin-Csi.

Másrészt kérlek mellőzd, hogy valami kéretlen coach-ként megmagyarázd, hogy miről mit kell gondolnom. Az, hogy kinek mi mit jelent, nem a Te feladatod eldönteni. A kussolás is lehet erény.

2016. okt. 13. 14:40
 19/24 anonim ***** válasza:

mi van Pietro? bántott valaki? adunk neki, csak szólj!

-aa- (nem a 12)

2016. okt. 13. 14:46
 20/24 Pietrosol ***** válasza:

anna!

Semmi gond, csak a teológiábólésvallástörténetbőlötösvagyokmegmondóember mikrodiktátornak, akinek az a hobbija, hogy megmondja, hogy kinek, mikor, mit kell gondolni jeleztem, hogy silentium van.

2016. okt. 13. 15:52
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!