Jób, vagy éppen Ábrahám és Izsák története szerintetek nem fest nagyon rossz képet a zsidó / keresztény istenről?
A környezetem hívő keresztény, én is meg vagyok keresztelve, de miután elolvastam az EGÉSZ Bibliát, megundorodtam az ott szereplő Istentől; inkább nem is szeretnék hinni egy ilyen istenben, jobb lenne, ha nem lenne, szóval nagyon remélem, hogy nincs is!
Vannak itt olyan hívők, akik esetleg hozzám hasonlóan éreznek? (Vagyis úgy, hogy lehet, hogy létezik ez az isten, de ha igen, akkor egy gusztustalan, szemét alak, akire simán mondható az is, hogy kifejezetten gonosz!)
Kérlek, ne gyertek a szabad akarattal, egyrészt teremthetett volna olyan ember is, aki másként dönt a rendelkezésére álló infók alapján, másrészt pedig akkor sem kéne játékból kínozni!
Az egész megbocsátás is nevetséges, most komolyan, mi szükség van az egész hercehurcára, beleértve Jézust is?! Simán megtehette volna, hogy egyszerűen elengedi -Jézust kihagyva az egyenletből- az ember bűneit (amik egyrészt csak az ő szempontjából bűnök, másrészt pedig ő a legfőbb oka is ezeknek a "bűnöknek")! Ha bármit megtehet, azt is megteheti, hogy minden kompenzálás nélkül elengedi a "bűnt", nem kell azt senkinek se átvállalni! Olyan betegesnek tűnik az egész; nektek nem?!
# 9: Érdekes és hasznos volt a kommented: ezek szerint sokan tisztában lehetnek azzal, amit én csak most láttam meg, csak éppen nekik ez így oké? :S Hááát, ebből is le tudok vonni következtetéseket a továbbiakra nézve...
# 10: Mennyire lehet vajon eltérő két fordítás, két kifejezés? Ha gyökeresen eltérhetnek, az egész Bibliának semmi értelme, ha meg nem, csak az derül ki, hogy úgy gyilkolta le Isten Jób gyerekeit, mintha azok könnyen cserélhető és pótolható tárgyak lennének; pótolta is őket végül, hiszen "jó". :-/
#12: Köszi, ezt a választ még fel is pontoztam, annyira hasznos volt!
Igen, valóban az én gatyóm is tele lenne, HA több lenne a hitem a Bibliában! Viszont szerencsémre a félelemkeltésnek való engedés csak egy opció a sok között, és mivel nincs stabil hitem, ezt kihasználva inkább végleg távol is tartom magam ettől a szörnyűségtől, ami nektek valamiért láthatólag megfelel (vagy annyira hisztek, hogy beletörődtetek kényszerből). Inkább megnézem a többi világvallást, hátha találok egy számomra jobbat! Félelmetes a Biblia istene tényleg, valóban jó hasonlat a tehervonat szemből... -de szerencsére nincs bizonyítva a léte, csak egy lehetőség... Több milliárd ember nem is hisz benne.
"Inkább megnézem a többi világvallást, hátha találok egy számomra jobbat."
Igazad van. Mindenkinek hinnie kell valamiben. Én azt hiszem, megiszom még egy sört...
Tamás321: Az csak Bildád véleménye, feltételezése volt! Amúgy pedig gyerekekről volt szó; ha tettek is valami "szörnyűséget", halált érdemeltek vajon?! Látod, hogy rögtön Istent véded, ez az alapod?! Szerintem ez abból fakad, hogy igazolni szeretnéd annak a tetteit, aki fölötted áll, és végül meg fog ítélni! Luxus lenne Számodra, ha nem védenéd meg... -másként: csak próbálj meg kételkedni az igazában, tetteinek jogosságában, VÉGED! Az az igazság, az számít jogosnak, ami ennek az istennek éppen a kedvére van, és kész! Csak ezt teljes hittel talán túl félelmetes belátni! A bajom az, hogy valamennyire pont ezért olyan hihető a léte számomra is. Isten olyan, mint egy éretlen gyerek, minden felelősségérzet nélkül, és nincs, aki elverje a seggét; a világunk milyensége is rögtön logikus, ha az ember egy ilyen alapból indul ki! Ha ez az isten kedvét leli valamiben, akkor az jó, és az marad; a mi érzéseink, a mi életünk nem jelent semmit magában, csak annyiban ér bármit is, amennyiben őt szórakoztatja, kielégíti! Na ez az igazán félelmetes gondolat! Tehervonat szemből gondolat, ahogy itt valaki találóan meg is jegyezte.
Miquel: gondolom, Te meg ateista vagy, és a saját felsőbbrendűséged tölt el büszkeséggel, ahogy itt olvasgatsz! Pedig az ateizmus se túl megnyugtató HIT, vagy nem?!
10-s vagyok.
Szóval, ha én azt mondom, hogy "egyszer volt Budán kutyavásár", ezt a szólást ismerve minden 12 éven felüli magyar ember tudja, arra utalok egyszer lehetett élni a lehetőséggel. Ha ezt a szólást szóról szóra lefordítjuk japán nyelvre egy japán sem fogja érteni, mire utal a szólás. Ehhez el kell mesélni nekik a Mátyás királyos történetet, sőt még azt is, hogy miért keletkezett Mátyás királyról ilyen legenda.
Hát a Bibliát se összevissza fordítgatták, csak egyszerűen átvették az eredeti leírás költői képeit, szófordulatait. Ami 2500 évvel ezelőtt érthető volt, az ma magyarázatra szorul, főleg ha egy más kultúrkörben íródott. (olvastad az Ómagyar Mária siralmat? Az csak 1000 éves, de le kellett "fordítani" magyarra ahhoz, hogy beletehessék a középiskolai tan anyagba. Több változata ismert.)
Jób története sem arról szól, hogy Isten gyilkol (én ilyet ott nem láttam leírva) Az történet Istenhez való hűségről szól. Arról, hogy Jób a tragédiát, ami érte nem Isten büntetésének tulajdonította, nem vádolta Istent, amiért az élete válságosra fordult. Továbbra is hitt benne és dicsőítette, mint Urát. Idővel sorsa jobbra fordult, és ő még mindig elismerte Istent, mint felette valót. Nem vált pökhendivé, nem hirdette, hogy a maga erejéből lábalt ki a bajból.
Szerintem, nagyon időszerű a történet. Sokan Istent kárhoztatják, ha nehézségeik vannak, ha jól megy az életük meg vannak győződve, hogy az az ő érdemük, ha bajba jutnak Istent vádolják, de közben tagadják a létét, mert ha lenne, ilyen tragédia sem lenne. Szóval nekem meg ez a gondolatsor ellentmondásos.
Én mondom szemtől szembe könnyebb lenne ezeket a kérdéseket megbeszélned egy hozzáértővel.
Nincs bizonyítva Isten létezése számodra. Én azonban nem ismerek olyan első generációs hívőt a környezetemben, akinek nem volt élő találkozása Istennel, vagy olyat, akit a félelem motiválna. Olyat sem ismerek, aki nem tapasztalná meg Isten létezését rendszeresen, vagy aki ezt kellemetlennek, félelmetesnek tartaná, nem pedig vágyakozna rá még gyakrabban. Azért mondom, hogy olyan dolgot kritizálsz, és készülsz kidobni a kukába, amit nem értettél meg, és nem tapasztaltál.
Problémád nem egyedi. Sokan az értelmükkel akarnak Istenhez közeledni, ami lehetetlen. Csak az újjászületett ember (Jn 3,3-8) képes idővel felfogni, amit a Biblia valójában tanít. Ez sokak tapasztalata, az enyém is. Anélkül, hogy Jézus Krisztust először befogadnád, esélyed sincs arra, hogy megérthesd a Bibliát. Nyelvtenilag, mondattanilag, stilisztikailag igen, de rejtve marad előtted a tartalma. Különösen igez ez akkor, ha kritikusan közelítesz hozzá. Én egyetlen embert sem ismerek, aki az értelmével közelített volna Istenhez, és létrejött volna a személyes találkozó ezáltal. Olyat azonban igen, aki az értelmével kezdte, de menet közben megváltozott, megalázta magát és Isten kijelentette magát neki. Ha abbahagynád a fejünk felett való lebegést, és lejönnél közénk, neked is több esélyed volna arra, hogy valóságosan találkozz Vele, dönteni azután kell.
Amúgy nem az a lényeg, hogy egy tanítás, vallás, filozófia mennyire szimpatikus nekünk, hanem az, hogy melyik igaz. Találhatsz olyat, ami nagyon vonzó, de nincs mögötte tartalom, csak szavak. Lenini út, európai álom, világbéke. A legvégén mindenképpen szembesül az ember a valósággal. Ahogy mondják, aki blöfföl a pókerben, az készüljön rá, hogy terítenie kell. Miért nem adsz magadnak több időt? Az integrálszámítást sem dobjuk ki a kukába, mert hülység, hanem addig gondolkodunk rajta, addig forgatjuk és vizsgáljuk, amíg meg nem értjük. Persze nem mindenki, de az az értelmes hozzáállás, hogy amit nem értek, azt nem dobom azonnal a tűzre. Sok kisfiú nyálasnak tartja a lányokat és utálja őket, a lányok viszont. De pár évet nőnek még, és teljesen megváltozik a dologhoz való hozzáállásuk. Nem így van?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!