Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Miért tiszteljem más vallását?

Miért tiszteljem más vallását?

Figyelt kérdés
Mindig mondják,hogy tiszteljem más hitét még ha nem is értek vele egyet,de miért is tiszteljem?A tisztelet nem jár azt ki kell érdemelni,nem?
2016. szept. 11. 11:23
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:
51%
Ezt csak a fanatikusok mondják. Nem kell tiszteljed más vallását, de ne tegyél megjegyzéseket, mert sértő lehet más számára. Azok pedig akik rá akarják erőltetni a saját hitüket másokra, primitív, ostoba és szánalmas emberek. Például a muzulmánok többsége és egyes keresztény térítők.
2016. szept. 11. 11:35
 2/17 anonim ***** válasza:
85%
Ha elvárod, hogy a te vallásodat tiszteljék és ne csináljanak viccet belőle a minimum hogy mások felé ezt te is megteszed.
2016. szept. 11. 12:48
 3/17 anonim ***** válasza:
Nem az a tisztelet ha jókat mondasz róla és elismered, hanem ha egyszerűen nem szólsz bele abba hogy élje a másik az életét. Úgy is lehet tisztelni egy vallást hogy egy szavával se értesz egyet ilyen módon.
2016. szept. 11. 12:53
 4/17 A kérdező kommentje:
Nem szoktam beleszólni a hívőkkel ellentétben,én csak megvédem amit gondolok és ilyenkor jön a :"tiszteld a vallásom"
2016. szept. 11. 13:06
 5/17 A kérdező kommentje:
2-es.Az ateizmus nem vallás és nem nagyon érdekel mások mit gondolnak.A vallás mint a fing,nem vagyok kíváncsi senkiére
2016. szept. 11. 13:08
 6/17 anonim ***** válasza:
63%

Egyáltalán kell tiszteletben tartanod mások vallását, még a zsoltáros sem tette ezt (Zsolt 96,5).

Ami elvárható, hogy tartsd tiszteletben annak az embernek a döntését, aki egy vallás mellett tette le a voksát. Ugyanúgy ő sem köteles tisztelni a te ateizmusodat, viszont azt a döntésedet tiszteletben kell tartani, hogy te az ateizmus mellett döntöttél, mert a vallás nem fér össze a te nézeteiddel.

Dante

2016. szept. 11. 13:33
 7/17 anonim ***** válasza:
0%

"A tisztelet nem jár azt ki kell érdemelni,nem?"

Nem. A szüleid nem beszéltek ilyesmiről?

2016. szept. 11. 14:54
 8/17 anonim ***** válasza:

Egyetértek veled, Kérdező, nem kell tisztelni más vallását. Továbbgondolva a gondolatot, e eszerint a világon mindent tisztelni kellene, holott nem tiszteletre méltó minden. Valóban, a tisztelet nem jár, a tiszteletet ki kell érdemelni.

Más vallásával kapcsolatban nekem nem a tisztelet jut eszembe, hanem az elfogadás. Elfogadom, hogy másnak más a vallása, hogy az a vallása, ami. Az elfogadásom addig terjed, amíg az nem sértő számomra: nem akar engem magamat megsemmisíteni, uralom alá hajtani, megtéríteni, nem akar az én vallásom, hitem ellen semmilyen módon fellépni, nem akarja az életemet, a szokásaimat megváltoztatni, nem akar kéretlenül "megváltani".

Mindenki maradjon csak a saját vallásánál, a másikét ne zaklassa! Az azonos vallásúak csoportosuljanak kedvük szerint, a más vallásúakat hagyják békén! Ne használják a vallásokat mások megsemmisítésre, szolgasorba hajtására! Csupán ennyi lenne az elvárásom.

2016. szept. 11. 15:11
 9/17 Alex Fly ***** válasza:
63%

Azért, mert te is így várhatod el, hogy mások is tiszteletben tartsák a tiédet.

A "tiszteletet ki kell érdemelni" kitételhez meg csak annyit, hogy itt nem a kiérdemelt tiszteletről van szó, inkább arról, hogy tiszteletben tartod embertársad jogát a tiedtől különböző világnézethez. Legyen az avallás a katolicizmus, protestantizmus, buddhizmus vagy akár az ateizmus: joga van hozzá, hogy abban higgyen, neked pedig nincs ahhoz, hogy ezért bármiféle hátrányt okozz neki.

Az emberi együttélés egyik alapvető kritériuma...

2016. szept. 11. 16:04
 10/17 anonim ***** válasza:
72%
Normális ember megadja a tiszteletet másoknak.
2016. szept. 11. 16:20
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!