Miért tiszteljem más vallását?
Egyáltalán kell tiszteletben tartanod mások vallását, még a zsoltáros sem tette ezt (Zsolt 96,5).
Ami elvárható, hogy tartsd tiszteletben annak az embernek a döntését, aki egy vallás mellett tette le a voksát. Ugyanúgy ő sem köteles tisztelni a te ateizmusodat, viszont azt a döntésedet tiszteletben kell tartani, hogy te az ateizmus mellett döntöttél, mert a vallás nem fér össze a te nézeteiddel.
Dante
"A tisztelet nem jár azt ki kell érdemelni,nem?"
Nem. A szüleid nem beszéltek ilyesmiről?
Egyetértek veled, Kérdező, nem kell tisztelni más vallását. Továbbgondolva a gondolatot, e eszerint a világon mindent tisztelni kellene, holott nem tiszteletre méltó minden. Valóban, a tisztelet nem jár, a tiszteletet ki kell érdemelni.
Más vallásával kapcsolatban nekem nem a tisztelet jut eszembe, hanem az elfogadás. Elfogadom, hogy másnak más a vallása, hogy az a vallása, ami. Az elfogadásom addig terjed, amíg az nem sértő számomra: nem akar engem magamat megsemmisíteni, uralom alá hajtani, megtéríteni, nem akar az én vallásom, hitem ellen semmilyen módon fellépni, nem akarja az életemet, a szokásaimat megváltoztatni, nem akar kéretlenül "megváltani".
Mindenki maradjon csak a saját vallásánál, a másikét ne zaklassa! Az azonos vallásúak csoportosuljanak kedvük szerint, a más vallásúakat hagyják békén! Ne használják a vallásokat mások megsemmisítésre, szolgasorba hajtására! Csupán ennyi lenne az elvárásom.
Azért, mert te is így várhatod el, hogy mások is tiszteletben tartsák a tiédet.
A "tiszteletet ki kell érdemelni" kitételhez meg csak annyit, hogy itt nem a kiérdemelt tiszteletről van szó, inkább arról, hogy tiszteletben tartod embertársad jogát a tiedtől különböző világnézethez. Legyen az avallás a katolicizmus, protestantizmus, buddhizmus vagy akár az ateizmus: joga van hozzá, hogy abban higgyen, neked pedig nincs ahhoz, hogy ezért bármiféle hátrányt okozz neki.
Az emberi együttélés egyik alapvető kritériuma...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!