Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Ha a legtöbb ember belátja...

Ha a legtöbb ember belátja hogy az EZO TV és társai lehúzások, akkor azt miért nem hogy a vallás is az?

Figyelt kérdés
Az összes ilyen középkori mágia és egyéb ezotéria alágai eltűntek és csak a butább emberek hisznek ezekben, akkor a vallást miért nem látják be hogy ezekhez sorolható? Amit meg pláne nem értek, hogy tudnak még ennyien egy több ezer éves könyv alapján élni?
2016. aug. 10. 13:36
1 2
 1/19 anonim ***** válasza:
20%
Hány tudós és orvos és fontos és professzor van, aki nálad ezerszer okosabb és mégis hívő :)
2016. aug. 10. 13:42
 2/19 anonim ***** válasza:
100%
Mert az, hogy belátják, hogy az Ezo TV lehúzás, még nem az intelligencia jele. Gondolj bele, hogy mennyiszer látod azt, hogy "az Ezo TV egy átverés, bezzeg én igazi jós vagyok, és utálom, hogy az Ezo TV lejáratja az igazi szakembereket!" És egy csomóan beveszik. Ami a vallást illeti, ez úgy működik, hogy az emberek többsége egy bizonyos kultúrában nő fel, ezért akár öntudatlanul is felveszi a többségi vallást, mert az segíti a beilleszkedést. Soha nem vizsgálják meg tudatosan a saját hitüket, hogy tényleg helyes-e, hanem természetesnek veszik, hogy amit ők hisznek, az igaz. Olyan szinten formálja át ez a kulturális kereszténység (vagy más vallás) a tudatukat, hogy nekik ez az "alapállapot", és komoly erőfeszítésbe kerül, hogy elhagyják, ha valaha is képesek rá egyáltalán. Más vallásokkal, ezotériával, babonával szemben tudnak kritikusak és fölényesek lenni, mert azt kívülről szemlélik, de a saját vallásuk olyan mélyen beivódott, hogy ha valaki azt kritizálja, azt a saját személye elleni támadásnak veszi, és irracionális, görcsös módon ragaszkodik hozzá.
2016. aug. 10. 13:48
 3/19 anonim ***** válasza:
52%

Érdekes pszichológiája van a vallásnak , a konkrét okokat hogy miért hiszünk természetesen a mai napig nem tudni .

Freud szerint vallás nem más, mint a természet veszedelmes erőivel szembeni védekezés sajátos formája.A vallásos hitet neurotikus tünetnek tekinti, mely beteg, infantilis pszichológiai állapotra utal.

2016. aug. 10. 14:00
 4/19 anonim ***** válasza:
49%

# 3

Mondja Freud, aki maga is neurotikus volt. Ha már a pszichológia ide került, akkor viszont abból érdemes kiindulni, hogy Carl Gustav Jung mit mondott. Aki egyébként tanítványa volt Freudnak, csak vele ellentétben nem voltak mentális problémái. :)

2016. aug. 10. 14:28
 5/19 anonim ***** válasza:
Kedves kérdező, én személy szerint ateista vagyok, de például főleg a keleti vallásokban rengeteg olyan dolgot találtam, amely számomra építően hatott, a világ legbölcsebb embereinek egy része a vallásokból került ki, például Lao-ce, vagy Konfuciusz és még vannak jó páran, bár egyáltalán nem értek egyet például a kereszténységgel, sem más olyan vallással amely istenekről, és felsőbb entitásokról szól, de nem látom például értelmét, mondjuk ha olyan hatalmam lenne a világban, hogy például a Taoizmust vagy a Buddhizmust kiirtsam végleg, azt gondolom, hogy addig amíg nem megy át bigottságba és mások befolyásolására a vallás addig engem nem érdekel, ellenben nem szeretem az erőszakos keresztény térítőket, de például még soha egyszer sem jött hozzám oda, egy Buddhista hívő, hogy azzal, hogy ő szerinte az életemet nem jól élem, amíg ez így van engem nem zavar.
2016. aug. 10. 22:19
 6/19 anonim ***** válasza:
54%

#5 A nyugati embereknek általában van az a szerintem téves képzete, hogy a buddhizmus mérsékeltebb, mint a többi vallás.

Itt egy cikk a buddhista terrorizmusról.

[link]

#1-re válasz:

Nagyon kevés. 1998-as Nature cikk: National Academy of Scientist tagjai közül 7% vallásos. Royal Society-ben szintén elenyésző a vallásosok száma.

"A WIN-Gallup 2012-ben 57 országban 50000 ember megkérdezésével végzett felmérése alapján a meggyőződéses ateizmus és a vallástalanság minél magasabb végzettség korrelál, a vallásosság pedig negatív korrelációban van vele."

[link]

ÉS hogy a kérdésre is válaszoljak:

Ezo tv-t nem nézi feltétlenül régóta, viszont a vallás a legtöbb esetben kisgyerek kora óta megvan ezért jobban ragaszkodik hozzá. Ráadásul a kereszténység képlékeny és formálódik az erkölcshöz, így könnyebb a híveket megtartani.

2016. aug. 11. 00:40
 7/19 anonim ***** válasza:
Én tudom úgy is gyakorolni a vallásomat, hogy nem fizetek semmit. Nem kell betelefonálnom sehova 800 forint/percdíjért- Ez az egyik, ami különbség. A másik meg az, hogy az én vallásom elsősorban nem önmagamra irányul, hanem az embertársaimra. Az Ezo tv csak az egóra irányul, semmi másra, hogy NEKEM legyen jó.
2016. aug. 11. 11:33
 8/19 anonim ***** válasza:

#6 Neked meg az a téves elképzelésed, hogy én bármelyik vallást is jobban támogatom a másiknál, olvasd el kérlek, még egyszer amit leírtam, próbáld meg értelmezni, mert rendkívül frusztráló amikor egy hívő, kiragad egy részt a szövegből, és azonnal a saját elképzeléseihez próbálja igazítani, a te esetedben látatlanban is biztos vagyok, hogy a kereszténységhez tartozhatsz, persze lehet, hogy tévedek, és pontosan a hova tartozásod miatt érzed a késztetést, hogy támadó magatartást tanúsíts, és a saját igazadat azzal próbáld meg bebizonyítani, hogy a számodra unszimpatikusnak vélt vallást, vagy véleményt megpróbálod lejáratni, ez egy pszichológiai betegség, ez rengeteg keresztény és más olyan vallású embernél is igaz, amelyhez a történelemben erőszakos hódítás is párosult, általában személyiség zavar, és bizonyítási vágy illeszkedik ehhez, valószínűleg a saját hiteddel sem vagy teljesen stabilan, hiszen a kényszer, hogy megszólalj az ilyen esetekben, a védelmed támadó formában, pontosan ezt bizonyítja be.

Azért megpróbálom még egyszer röviden leírni, ateista vagyok, és az összes vallásnak azon momentumait ahol istenségek, entitások is valóságosan megélt gyakorlati formát ölt, azt elutasítom, pusztán néhány filozófiai tanítást tartok értékesnek.

2016. aug. 11. 12:31
 9/19 anonim ***** válasza:

köszönöm a analízist ráadásul ingyen. :)

Ha keresztény lennék nem ismerném el azt valószínűleg, amit a következő bekezdésben említek, hogy a negatív korreláció van a vallásosság és az intelligencia között. Amúgy nem bizonygattam semmit, arra szerettem volna rámutatni, hogy bármelyik vallás képes arra (attól függetlenül van-e központi isten vagy nincs), hogy kihozza az irracionalitást az emberből. Vallással könnyű megbélyegezni a másik ember, ezért irtották egymást ott a cikkben, a buddhisták és a muszlimok. Mindegyik vallás egyformán rossz, az hogy van a filozófiájában valami pozitív nem menti meg.

2016. aug. 11. 12:54
 10/19 anonim ***** válasza:
A vallás túlzottan elterjedt és elfogadott az emberek körében, ráadásul megnyugvást adhat az adott személynek, hogy az életnek van értelme, és nem kell meghalnia. Ezért sok hívő a hitén nem gondolkodik.
2016. aug. 11. 22:56
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!