Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » A Mennyországban mit csinálnak...

A Mennyországban mit csinálnak, akik odakerültek?

Figyelt kérdés

Nem is tudom, ti hogy vagytok vele, de ha a Mennyország az örök jót és boldogságot, a Paradicsomot jelenti, én marhára nem akarok odakerülni, és nem is értem, hogy több millió keresztény ezt hogy nem gondolja át alaposabban :D Minek van az egész? Mi értelme? Mi célja? Ha én örökké ott leszek majd boldogan, akkor azzal én hova fejlődök, mire lesz az jó nekem vagy másoknak? Ha egyfolytában boldogságot érzek, akkor az már hétköznapivá válik, tehát nem is leszek boldog.

Szerintem én két hét után megunnám.

2016. jún. 4. 14:06
1 2 3
 21/24 Flogeir ***** válasza:

Ha jól veszem ki a szavaidból, elég fiatal vagy, próbálok ennek megfelelően válaszolni. Nem tudom mennyi sci-fit nézel, feltételezem, hogy nézel.

A Mennyországot úgy tudod elképzelni, mint egy olyan multiverzum olyan világát (létsíkját, dimenzióját), ahol Isten lakik, és ahol nincs helye semminek, ami nem jó és tiszta. Úgy képzeld el ezt, mint hogy az általunk ismert világ anyag közelében megsemmisül az antianyag, úgy Isten "világában" sem lehet rossz, vagy bűn. A keresztény elképzelés szerint az ember, amikor ide kerül, akkor tulajdonképpen újra lesz teremtve, újra össze lesz rakva, ebben az állapotában nem lesz része az a fajta tudatos én, amelyik önző, ami csak a saját boldogulásával, túlélésével, gyarapodásával "foglalkozik". Ezekre szüksége sem lesz, mert ezen a síkon nem értelmezhetőek a hétköznapi (biológiai-fiziológiai) igények és szükségletek, ezért teljesen felesleges lesz az a fajta önző én, ami arra sarkall, hogy ezekből minél többet, vagy jobban elégíts ki. Ezenfelül ezen a síkon a létezés örök, és ennél fogva értelmetlenné válik az idő fogalom, vagy az, hogy valamit megúnsz. Nem úgy fogod érzékelni az időt, mint most. A Biblia (Zsoltárok könyve) erre úgy utal, hogy ami 1000 év a földön, az az Édenben egyetlen nap csupán. Isten közvetlen közelében meg nyugodt lehetsz, hogy az 1000 évet még köbre is emelheted.

HOgy megint egy analógiát vegyek, amit talán könnyebb megérteni, ha mondjuk nem is olvastad, de láttad A Gyűrűk urát. A filmből talán nem derül ki, de Tolkien úgy írta meg, hogy a tündék tulajdonképpen halhatatlanok (erőszakos halált tudnak halni). Tolkien világában egy tünde sosem tud azonosulni egy ember igényeivel, világlátásával, mert amire az ember sürgetően úgy érzi, hogy alíg van rá ideje, és kifut az időből, arra egy tündének örökélet+1 nap áll rendelkezésre. Ez egy ember számára felfoghatatlan, így vagyunk mi azzal, hogy mi vár ránk, ha Isten maga mellé vesz minket.

A fentiek analógiájára a kárhozatra vonatkozó keresztény elképzelést se úgy képzeld, hogy folytatódik minden ugyanúgy, hogy itt a Földön, haverok buli fanta, legfeljebb a DJ nem valami becenév alatt futó csávó, hanem Lucifer. A kárhozat a totális Isten nélküli lét. Nem abban az értelemben, ahogy te most azt gondolod, hogy itt a FÖldön sem érzékeled, hogy van. Az a Föld itt most úgy működik, hogy mindazon szörnyűség, katasztrófák és betegségek ellenére Isten itt kifejti a kegyelmét és könyörületességét, és fékezi és korlátok között tartja a sátán munkáját. A fentiek analógiájára így a kárhozat síkját úgy képzeld el, mint ahol az Istennel dacoló és vele szembeszegülő erők, akár emberiek, akár nem anyagiak totálisan szabadon garázdálkodhatnak. Van, akinek ez a hely maga a haverok, buli, fanta, de a többség úgy érzékeli, hogy az erős felzabálja a gyengébet, csak épppen mindezt az örökkévalóságig.

Ha már multiverzumos hasonlatot hoztam, ha láttad Jet Li Az egyetlen című filmét, nyilván kissé gyerekesen és nevetségesen ábrázolták, de valamit megfogott a lényegből: a kárhozat dimenziójára száműzött gonosztevő élete hátralévő részében egy piramis tetején harcolhat a vég nélkül rátámadó gonosztevők seregével. Szerinted egy ilyen szitut mennyi idő alatt unsz meg?

Remélem érthető voltam tinédzserek számára is. :)

2016. jún. 10. 11:33
 22/24 tgt ***** válasza:

Petri György:

Ábránd

Szeretnék klasszikus, lezárt

rendet vinni a pusztulásba;

remény a jóra: már kizárt.

Haljak meg úgy, hogy más ne lássa.

Sors bona, nihil aliud.

Aki majd csontomat kiássa,

annak üzenem: ide jut

Isten mindegyik képe mása.

S mennyország azért nem lehet,

illetve nem szabad, hogy légyen,

mert a dögletes szeretet

velünk maradna mindenképpen,

visszája sem kell: a pokol

(abban volt-van-lesz némi részem

- deszka nyüszít a láncfűrészen) ---

készületlen s mindenre készen

üldögélek a napsütésben:

jöjjön a megváltó sehol.

2016. jún. 26. 07:22
 23/24 Flogeir ***** válasza:

Petri György, az alkoholista költő, aki olyan szépen bánt szerelmével Kepes Sárával, hogy az többször öngyilkossággal próbálkozott. VÉgül, amikor megkapta Petritől a Sári, ne vigyorogj rajtam című verset, még aznap "sikerrel járt".

Petrinek annyi bizonyos, minden oka meg volt remélni, hogy ne legyen se Menny, se Pokol.

2016. jún. 27. 13:08
 24/24 anonim ***** válasza:

A menyországba Anime sincs?A pokopba van Anime?

Ha nem láthatom Songokut én megfogok őrülni.Gyerek korom óta ő a kedvencem.

2016. júl. 12. 23:38
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!