Ti szoktátok szavalni/mondani a himnuszt?
Hívőként mondom, hogy szoktam énekelni (na nem túl hangosan, mert nincs jó hangom), de nemzeti himnusznak tekintem, nem csinálok belőle vallási kérdést.
Megjegyzem, hívő keresztényként vallási szempontból nem is lehetne azonosulni a szövegével, mert az ellentétes a keresztény tanítással:
1. a jövendőt nem lehet előre megbűnhődni;
2. a bűnhődés személyes, hiszen a krisztusi megváltás eltörölte az emberiség kollektív bűnhődését.
Ateista vagyok, de ennek ellenére a kereszténység szerinti értékrend szerint élek többé kevésbé, őszintén szólva nem igazán zavar, hogy a himnusz azzal kezdődik, hogy "Isten álld meg...", amit mellesleg el szoktam énekelni nemzeti ünnepek alkalmával, bár az más kérdés, hogy szerintem a magyar himnusz sokkal inkább egy temetési gyászmenet aláfestő zenéje, mintsem egy nemzet himnusza. Az én világnézetem nem holmi perverz fattyú idea két teljesen különböző dolog keverékéből, a csehek egyharmada nyíltan ateista és ennek ellenére mégis az alapvető keresztény ideák szerint élnek, akárcsak a kínaiak, akiknek a nagy része szintén ateista, de megtartják a buddhista szokásaikat, hisz arra épül a kultúrájuk.
Attól még, hogy nem hiszem el azt, hogy a világot egy nárcisztikus öregember teremtette 6 nap alatt, akinek a nihilista hippi fia zombivá változtatott egy hullát és végül ő maga is az lett, még nem tartom elvetendőnek azokat az értékeket, amiket ez az eszme szolgáltat és amikre végső soron Európa épült. Ha kivesszük az elvetemült dolgokat a kereszténység értékrendjéből, akkor a megmaradtak összeegyeztethetőek a humanizmus általam alkotott definíciójával.
" bár az más kérdés, hogy szerintem a magyar himnusz sokkal inkább egy temetési gyászmenet aláfestő zenéje, mintsem egy nemzet himnusza"
A himnusz fogalma: A himnusz vallásos jellegű, Istent vagy isteni hatalma(ka)t dicsőítő, hozzá(juk) segítségért fohászkodó, imaszerű ének. Tárgya és alkalma tehát eredetileg valamely istenség vagy az Isten dicsérete, megnyerése és magasztalása. A vallásos költészet egyik legrégibb műfaja, az ősi kultúrákban mindenhol fellelhető. Közeli rokona az irodalmi ima műfaja.
Tehát pont a mi himnuszunk a valódi himnusz. Ráadásul a miénknek van egy történelmi háttere és nem hasra csapott valaki 40 éve, hogy akkor mától xy katonai induló a himnuszunk, aztán csá.
15-össel (nacionalista részét tekintve) egyetértek.
Nyilvánvalóan természetesen ,ha van esemény és ott lejátsszák akkor végig állom és mondom.
Az izraelit -zsidóként- jobban tudom ,mondjuk azt többször is szoktam mondani (egy évbe max. 3-4 alkalom).
Ami azt illeti még valamennyire az amerikait,franciát és a palesztint is tudom.
De nacionalizmust minden színbe elkerülőm.
Üdv!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!