Hol van most Isten?

Figyelt kérdés

Előre szólok, hogy Jehova tanú válaszait nem kérem.

De más vallásos és ateista emberek írhatnak. Utóbbi csoport esetében csak annyit kérnék, hogy próbálják meg elképzelni, hogy ha szerintük is létezne Isten, akkor hol lehetne.

Nos, a kérdésem abból indul ki, hogy hívő szempontból minden Istentől ered, a Világegyetem is. Most ne menjünk bele abba, hogy ezt hogyan tudjuk összeegyeztetni az Ősrobbanás modellel, az megint egy másik téma lenne, és messzire vezetne.

De a lényeg az, hogy ha feltételezzük, hogy a Világegyetem is Istentől ered, akkor neki már valahol máshol is léteznie kellett, ami a Világegyetemünkön kívül van. Semmi okunk nincs ugyanis azt feltételezni, hogy Isten a teremtés után átköltözött volna a Világegyetemünkbe.

Hol lehet akkor most? Valami olyan helyen, amit esetleg majd valamikor tudományos eszközökkel is be tudunk mérni, vagy valami transzcendens világban?

Dante

2016. máj. 8. 23:27
1 2
 1/20 anonim ***** válasza:
100%
Jó a kérdés nagyon :) Egyfelől konkrét helyen (ami számunkra kézzel fogható fizikai hely lenne) szerintem nem találjuk meg. Talán ott, ahol azok a lelkek, akik már meghaltak, és a mennyben vannak. Dehogy hol van a menny, az megint egy kérdés. Mert ugye az sem hely, inkább állapot. Másfelől Isten mindent lát, és mindent hall, így mindenhol jelen van. Lélekben persze, nem konkrét testben. Én valahogy így gondolom, de kíváncsi vagyok a többiek kommentjeire.
2016. máj. 8. 23:31
 2/20 anonim ***** válasza:

"Az örök élet az, hogy ismerjenek téged, egyedül igaz Istent és akit küldtél, Jézus Krisztust." Jn 17,3

αὕτη δέ ἐστιν ἡ αἰώνιος ζωὴ ἵνα ⌐ γινώσκωσι ¬ σὲ τὸν μόνον ἀληθινὸν θεὸν καὶ ὃν ἀπέστειλας Ἰησοῦν Χριστόν.

Jézus Krisztus főpapi imája.

Isten a megismerés maga, ez az örök élet, a "mennyek országa" ezt nyilatkoztatta ki Jézus Krisztusban Isten.

αἰώνιος ζωὴ - aioni élet

ἀληθινὸν θεὸν -Igazság ἀληθινὸν nevének mindenben megfelelő, igaz I.-t

tehát a MEGISMERÉS maga

2016. máj. 9. 00:20
 3/20 anonim ***** válasza:
+hozzátenném - jó a kérdésben a "most"- mert ez "jelenlétben van", nem a múlttudat "megismert"-je A megismerés. Plótinosz ír erről - van, hogy egyszerűen Jelenlétnek nevezi I.-t.:D Tehát amikor tapasztalom jelenlétben van és a megismerés kezdetében, eredetében -(ez állapothatározó, nem időhatározó: Ἐν ἀρχῇ)
2016. máj. 9. 00:27
 4/20 anonim ***** válasza:

Neitzsche szerint elpatkolt. Kesz, kampec, ennyi volt.

[link]

2016. máj. 9. 04:58
 5/20 anonim ***** válasza:

Friedrich Wilhelm Nietzsche valóban mondott ilyet, de igen jellemzően a Kali-yuga végére, annak szellemi sötétségének szimptómájaként, rosszul idézik. Mert ezt mondta:

"Isten meghalt, mert MEGÖLTÉTEK magatokban Emberek!"

És valóban. Aki nem találja meg az élő megismerés erőiben, annak halott és - mivel ez összetartozik - ő is szellemi halott. Ez nem akadály, hogy rohanjon beteljesíteni fizikai vágyait, hogy mohón hajszolja birtoklást, ezért illuzórikusan úgy tűnik él.

Hírnév, vagyon rang? - mondták már az ókori kínaiak.

Istenben élő pedig az, akiben Isten él.

2016. máj. 9. 07:08
 6/20 Papi Gonzales ***** válasza:

melyik isten?

meg így a leírtakból kicsit logikátlan az egész :/

2016. máj. 9. 09:27
 7/20 A kérdező kommentje:
Alapból a keresztény Istenre gondoltam.
2016. máj. 9. 10:39
 8/20 A kérdező kommentje:

07:08-as:

Nos igen, így mindjárt másképp hangzik Nietzsche kijelentése.

De ő egyébként ateista volt nem? Vagy agnosztikus?

2016. máj. 9. 10:41
 9/20 anonim ***** válasza:

Nietzsche ateista volt, szerintem a nagyon kevés valóban ateista ember egyike, mert a mondhatni Isten nélkül de keresztény etikában gondolkodó emberek uszítását őszintén szólva nevetségesnek látom, mondja akkor, hogy mondjuk "lejár az ideje" vagy ilyesmit, Nietzsche ellenben még a keresztény erkölcsöket is elutasította, és az emberi gondolkodást az "erősebb kutya" elvére akarta építeni, természetesen csak a feslőbrendű embertér aki kitalálhat erkölcsöket amiket az alacsonyabbrendűekbe bele nevel ,csak hogy féken tartsa őket

gyakorlatban pedig (igaz bőven nem tisztán) a nácik valósították meg ezt a gondolkodást

a kérdésed amúgy furcsa, mert csak jehova tanúi és a mormonok szerint található meg Isten egy konkrét fizikai testben egy konkrét fizikai helyen, de a jt-k választá le is tiltottad rögtön :D

2016. máj. 9. 10:51
 10/20 anonim ***** válasza:

Kedves Dante!

Miért ne lenne semmi okunk azt feltételezni, hogy a Teremtés után átköltözött volna a mi Világegyetemünkbe?

Hiszen - ha elfogadjuk, hogy az Úr Jézus Krisztus Isten - akkor bizony Ő itt élt több mint 30 évet fizikálisan a Földön! :-)

Ráadásul a Szentírás szerint Isten nem egyszer itt lakozott a Földön az Ószövetségben is:

2Móz 29,45

És az Izrael fiai között lakozom, és nékik Istenük leszek.

4Móz 5,3

Űzzétek azt ki akár férfi, akár asszony; a táboron kívül űzzétek őket, hogy tisztátalanná ne tegyék az ő táborukat, mivelhogy én közöttük lakozom.

4Móz 35,34

Ne tisztátalanítsd meg azért azt a földet, amelyben laktok, amelyben én is lakozom; mert én, az Úr, Izrael fiai között lakozom.

1Kir 6,13

És az Izrael fiai között lakozom, és nem hagyom el az én népemet, az Izraelt.

Sőt ígéret van rá, hogy a jövőben itt fog lakozni:

Zsolt 132,14

Ez lesz nyugovóhelyem örökre; itt lakozom, mert ezt szeretem;

Jer 7,3

Így szól a Seregek Ura, Izrael Istene: Jobbítsátok meg a ti utaitokat és cselekedeteiteket, és veletek lakozom e helyen!

Ez 43,9

Most már eltávoztatják paráznaságukat és királyaik holttesteit tőlem, és ő köztök lakozom mindörökké.

Jóel 3,17

És megtudjátok, hogy én vagyok az Úr, a ti Istenetek, aki a Sionon lakozom, az én szent hegyemen. És szentté lészen Jeruzsálem, és idegenek nem vonulnak át többé rajta.

Zak 2,10

Örülj és örvendezz, Sionnak leánya, mert íme elmegyek és közötted lakozom! így szól az Úr.

Zak 2,11

És sok pogány csatlakozik azon a napon az Úrhoz, és népemmé lesznek, és közötted lakozom, és megtudod, hogy a Seregeknek Ura küldött hozzád engem.

Zak 8,3

Ezt mondja az Úr: Megtértem a Sionhoz, és Jeruzsálem közepette lakozom, és Jeruzsálem igazság városának neveztetik, a Seregek Urának hegye pedig szent hegynek.

Az újszövetség szerint Isten most is közöttünk, és bennünk lakik a Szentlelke által:

2Kor 6,16

Vagy mi egyezése Isten templomának bálványokkal? Mert ti az élő Istennek temploma vagytok, amint az Isten mondotta: Lakozom bennük és közöttük járok; és leszek nékik Istenük, és ők én népem lesznek.

Jelenések könyve szerint Isten az ő székhelyét is az Újjáteremtett Földre fogja helyezni:

Jel 22,1-4; 22-23;

Ezután láttam új eget és új földet; mert az első ég és az első föld elmúlt és a tenger többé nem volt.

És én János láttam a szent várost, az új Jeruzsálemet, a mely az Istentől szállt alá a mennyből, elkészítve, mint egy férje számára felékesített menyasszony.

És hallottam nagy szózatot, amely ezt mondja az égből: Íme az Isten sátora az emberekkel van, és velük lakozik, és azok az ő népei lesznek, és maga az Isten lesz velük, az ő Istenük.

És az Isten eltöröl minden könnyet az ő szemeikről; és a halál nem lesz többé; sem gyász, sem kiáltás, sem fájdalom nem lesz többé, mert az elsők elmúltak.

És templomot nem láttam abban: mert az Úr, a mindenható Isten annak temploma, és a Bárány.

És a városnak nincs szüksége a napra, sem a holdra, hogy világítsanak benne; mert az Isten dicsősége megvilágosította azt, és annak szövétneke a Bárány.

A kérdésedre válaszolva: most Isten a mennyben van. :-)

Üdv. Péter

2016. máj. 9. 11:20
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!