Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Isten tudna elkövetni öngyilko...

Isten tudna elkövetni öngyilkosságot?

Figyelt kérdés

2016. febr. 17. 10:49
1 2 3 4
 21/34 anonim ***** válasza:
Ha Jézus isteni mivoltját elfogadjuk, viszont halálát nem áldozatnak fognánk fel, hanem öngyilkosságnak, akkor erről lenne szó.
2016. febr. 19. 16:58
 22/34 anonim ***** válasza:

Persze hogy tudna.

Friedrich Nietzsche szerint mar regen tul is van a dolgon a nagy mindenhato :)

Nezz utana , mar 1882 ben publikalta:

[link]

2016. febr. 19. 21:58
 23/34 fairi1 ***** válasza:

isten amortális, vagyis emberi szempontból sose volt élő, mitológia szerint öröktől fogva létezett vagyis sose volt olyan hogy megszületett alias nem is él.

Még ha öngyilkos lesz akkor is létezni fog továbbra, mivel aki nem él az nem is tud meghalni.

kicsit túlmagyaráztam.

2016. febr. 20. 16:54
 24/34 anonim ***** válasza:

"kicsit túlmagyaráztam."

Nem is kicsit.

Egyrészt butaságot is mondtál: ugyanis olyan nincs, hogy valaminek ne legyen kezdete.

Másrészt nem is olvasol: mert már leírtuk, hogyan lehet az öngyilkosságot az istenre értelmezni.

Arra pedig képes.

De ne keseredj el: a hívők általában hadilábon állanak a gondolkodással.

Ez abból is látszik, hogy az elsőt milyen jól lepontozták... aztán, ahogy olvassák tovább, és látják az írásokat, azokat már felpontozzák.

Ugyanis addigra megértik.

2016. febr. 20. 16:58
 25/34 fairi1 ***** válasza:

isten sose élt, így mindenhatóságával élővé tudja magát varázsolni (mivel mindenható) és utána az élő isten koncepcióját meg tud ÖLNI, ám attól a létezése nem szűnik meg!

Isten definíció* szerint egy öröktől fogva létező entitás (aki fel van ruházva mindentudással és mmindenhatással).

"olyan nincs, hogy valaminek ne legyen kezdete"'

Isten az a lény akinek nincs kezdete.Így van a definició.

" mert már leírtuk, hogyan lehet az öngyilkosságot az istenre értelmezni"

elolvastam tévedésekkel tele,lételméleti filozófia tudom nehéz, először alapfogalmakat tedd rendben utána lehet elmélkedni.

"a hívők általában hadilábon állanak a gondolkodással. "

én szeretek lételméleti filozófiával játszani,te még elég kezdő vagy.Talán pár év és kibogozod azokat.

Mindenhatósághoz hozzátartozik maga a paradoxonok manipulációja.

Kis példa hogy gyakorlatban hogy kell ezzel játszani.

Mindenható Isten tud olyan követ teremteni ami senki sem tud felemelni.

Következő, megkéred rá emelje fel.

Erre ő felemeli.

van itt logikai tévedés, sérült valahol a mindenhatóság?

Minden rendben van. Mivel a mindenhatás képességével ő átalakult Senki Semmé, így Senki Sem megemelte a követ.

te mondtad neki hogy Senki Sem megemeli a követ.Ő azzá tud válni.

Válaszodra felutalva: mindenhatás valójában azt jelenti, olyanra is képes vagy ami valójában nem lehetséges.

"Ugyanis addigra megértik."

valódi kérdés ha egy mindenható megöli magát valójában mit öl meg.

Körülöttünk két fogalom van, vagy él valaki vagy nem él.esetek nagy részében bekategorizálhatjuk, ám ha vallás és filozófiában gondolkodunk sokkal több fogalom lesz, bejön a lélek,szellem, halhatatlanság, örökön létezés,aszcendál vagy deszcendál,legalább 100 ilyent össze lehet számolni.

*Judeo-keresztény mondakörből származó

2016. febr. 20. 17:49
 26/34 anonim ***** válasza:

"valójában mit öl meg."

Ne bonyolítsuk túl: a működését.

Onnan kezdve NEM tud tovább működni, mint egy isten.

De ha nem érted, akkor nézzünk mást:

egy robotgép, amelyik rendelkezik intelligenciával és fegyverekkel - vajon el tudja pusztítani önmagát?

Természetesen nem élőlény, szóval nem él.

2016. febr. 20. 18:01
 27/34 fairi1 ***** válasza:

"Ne bonyolítsuk túl: a működését."

istennek nincs működése, isten mindenhol van és mindenhol létezik. nem egy gép ami mükődik, vagy egy élőlény aminek anyagcseréje van.

Akiről te beszélsz az egy nagyon fejlett, vagy nagy tudási idegen lény vagy valami hasonló, amire a fizikai törvények alapvetően igazak, vagyis ugyanúgy mint bárki más energiát vesz fel és cserébe növelt entrópiát idéz elő.Ez az élőlények alapjellemzője, és minden ismert dologra igaz.

Ám egy isten ez alól is kivétel definíció szerint.

"egy robotgép, amelyik rendelkezik intelligenciával és fegyverekkel - vajon el tudja pusztítani önmagát? "

de ugyanúgy van homeosztázisa vesz fel energiát és növeli az entrópiát. és egyszer ő is megszületett egy másik robot keze által,vagy ember így értelmezhető az hogy meghal vagy öngyilkos lesz.

ha képes a robot az öngyilkosság, és ezen tud gondolkodni akkor van a robotgépnek öntudata és valszeg valami személyisége, így egy ember és te robotgéped közt az lesz a valódi különbség hogy a robotot egy ember vagy egy embertől származó intelligencia teremtette. Vallási szempontból kettő különbség van, az ember teremtője az isten addig robot teremtője az ember, embernek van lelke, robotnak nincs, mert lelket csak Isten adhat.

(100 év múlva mikor talán lesz már valódi AI, akkor érdekes kérdés lesz lehet-e egy robot mondjuk keresztény)

2016. febr. 20. 19:36
 28/34 A kérdező kommentje:

Azt mondod Istennek nincs működése, vagyis nem működik? Ezt szerintem minden keresztény cáfolná.

"Ám egy isten ez alól is kivétel definíció szerint. "

Ha már itt tartunk, mi Isten definíciója?

"Vallási szempontból kettő különbség van, az ember teremtője az isten addig robot teremtője az ember, embernek van lelke, robotnak nincs, mert lelket csak Isten adhat. "

És ha Isten teremtett robotokat is? Akkor lelket is adhatott nekik, nem?

2016. febr. 20. 19:57
 29/34 fairi1 ***** válasza:

" Ezt szerintem minden keresztény cáfolná. "

valszeg igaz, mert ha Bibliát elolvassuk,akkor egy olyan személyt látunk akire lehet mindent mondani de azt nem hogy mindenható.

Ezt a paradoxont már észrevették görög filozófián nőtt emberek is, és i.sz 1 század és 2.-ban megjelent a gnosztikus kereszténység.Jahve-t tökéletlen istennek, sőt inkább démonnak tartotta aki teremteni akart de mindent elszúrt, egy tökéletes Isten nem teremtene ekkora sz@.ságot.

Picit belegondolsz keresztények mit várnak el istentől és minek tartják, vagy mit tulajdonítanak neki hamar rá lehet jönni elég elb@.zott dolog az egész.

"Ha már itt tartunk, mi Isten definíciója? "

egy öröktől fogva létező entitás (aki fel van ruházva mindentudással és mmindenhatással, a valódi omnipotens).

"És ha Isten teremtett robotokat is? Akkor lelket is adhatott nekik, nem?"

biofizikai és biokémiai gépezetek vagyunk, program a DNS-en található és szaporodásnak nevezett folyamat során tudjuk magunkat sokszorozni, ami közben DNS másolás rekombinálás megtörténik.

de van nekünk lelkünk,és amelyik robotnak ezt odaadta úgy hívjuk hogy ember.

2016. febr. 20. 21:00
 30/34 anonim ***** válasza:

"3. vagyok, van pár percem kicsit részletesebben kifejteni. "

Ateistaként azt mondom, hogy ez egy logikus, a maga keretein bellül teljesen koherens levezetés. Én magam is erre a következetésre jutottam. Ha isten létezik, akkor elpusztíthatatlan, és saját magát sem képes elpusztítani. (És természetesen ez nem sérti a mindenhatóságát)

2016. febr. 23. 12:33
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!