Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Ortodox kereszténység. Ez...

Ortodox kereszténység. Ez lenne az egyetlen, igaz vallás? Ha, igen - nem, Miért?

Figyelt kérdés
2016. febr. 12. 01:47
 1/10 Andizsuzsi ***** válasza:
53%
Nincs egyetlen igaz vallás. Egyetlen igaz hit van.
2016. febr. 12. 03:16
 2/10 anonim ***** válasza:
100%

Igen, pont ez az.

Jó Nagy Igaz Vallás.

2016. febr. 12. 09:22
 3/10 anonim ***** válasza:
70%
Nem. A Tűzizmus az egyetlen igaz vallás. A tűznek köszönhetünk mindent, ami létezik körülöttünk, a Tűzisten adott bolygót és életet nekünk, az összes többi vallás csak humbug, és mind tévúton járnak. Én meggyőződtem róla igaz hitemmel, hogy csakis a Tűzizmus az egyetlen igaz vallás, érzem és tudom, hogy csak ez lehet az, ez teljesen világos mint a Nap.
2016. febr. 12. 10:01
 4/10 anonim ***** válasza:
100%

"Igaz vallás" nincs, csak igaz módon megélt vallás, az viszont bármelyik lehet :)

Az viszont történelmi tény, hogy az ortodox egyház vallásgyakorlata a legősibb, legeredetibb keresztény vallásgyakorlat.

Az ortodox egyházat személyesen Jézus Krisztus alapította meg, akárcsak a katolikust, hiszen csak 1000 év után vált szét e kettő. Azonban az ortodox egyház sokkal jobban megőrizte a vallásgyakorlatban az apostolok hagyományát, mint a katolikus egyház (teológiában is, szertartásrendben is).

Szent Jakab apostol liturgiáját az ortodox egyházban már kétezer éve folyamatosan a mai napig végzik. Néhány ortodox egyházban pedig még az eredeti, apostolok korából származó dallammal éneklik a templomi énekeket (főleg a szírek és a koptok).

Aki kíváncsi, milyen volt egy ókeresztény istentisztelet, az nézzen meg egy ortodox szertartást. :)))

2016. febr. 12. 11:11
 5/10 anonim ***** válasza:
én ortodox keresztény vagyok, de (a legtöbb ortodoxxal egyetértésben) nem gondolom úgy, hogy csak mi vagyunk a keresztények, vagy ez vlamiféle egyedül üdvözítő felekezet lenne
2016. febr. 12. 13:10
 6/10 A kérdező kommentje:

Helyesbíttem a kérdésem.

Ortodox kereszténység. Ez lenne az egyetlen, igaz hitt? Ha,igen akkor, miért? S,ha nem,akkor mért,nem? Remélem,fogok,választ kapni.

Köszönöm.

2016. febr. 12. 15:36
 7/10 anonim ***** válasza:

Az egyetlen igaz vallás ,azaz az ortodox kereszténység! :O

Viccen kívül:

Nem ,dehogy az (főleg a össze-esküvéses elméleteikkel még inkább nem).

Igaz vallás nincs -a sajátomat sem tartom annak-.

Üdv!

2016. febr. 12. 16:10
 8/10 anonim ***** válasza:

"Ez lenne az egyetlen, igaz hit?"

Erre megint csak hasonlóan tudok válaszolni, mint fentebb: "igaz hit" az, amit igaz módon él meg a hívő, bármely felekezethez is tartozzék :)

Ha a kérdést leszűkítjük a hitigazságokra, azaz a teológiára, akkor itt is csak visszautalni tudok: az ortodox teológia őrzi az eredeti apostoli tanítást, a többi felekezetek vagy jobban, vagy kevésbé, de eltérnek attól.

Erre persze lehet azt mondani, hogy a Szentlélek sugalmazására tértek el az apostoli tanítástól ;)

2016. febr. 12. 17:29
 9/10 Clark Kent.. ***** válasza:

"Néhány ortodox egyházban pedig még az eredeti, apostolok korából származó dallammal éneklik a templomi énekeket (főleg a szírek és a koptok)."

-->Most ez komoly? Azért az elég durva. Van erről valami videó?

2016. febr. 13. 03:27
 10/10 anonim ***** válasza:
én úgy tudom ezt 100%-ig nem lehet bizonyítani, mert az 15-ig csak utalás szerűen vannak források a liturgia mibenlétéről, de az is nagyon valószínű, hogy ha (mondjuk) 160-ból van egy forrás ami sokat mond el a liturgiáról akkor azt nem feltétlenül 160-ban írták teljesen új alapokra, szóval igen, az ortodox liturgia szinte biztosan az apostoli liturgiákon alapul + idő közben a dallam sokat fejlődött, a tömjénfüstölő alakja kicsit változott, valószínűleg az ókori keresztények mikrofont sem használtak :D de lényegi dolgokat tekintve én is azt gondolom a jelenlegi ismereteim alapján, hogy ez még mindig az őskeresztény liturgia
2016. febr. 13. 16:03

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!