Van bármilyen bizonyíték arra, hogy az embereknek van lelkük, amivel történhetnek dolgok a halálunk után, vagy ez csak egy vallásos elképzelés?
"én mikor még néztem erről videót"
Na, itt van a probléma. Ez a kísérlet régebben volt.
A halálközeli élményekből meg már elég sokra van magyarázat.
hát az már biztos hogy ez nem tegnap volt,de azt sem lehet mondani hogy nagyon régen.
legalább is nem az ó korban.
mivel kb úgy 8-10 éve lehetett.
valamiről meg csak akkor lehet valódi magyarázatot adni ha azt valaki átéli,tapasztalja.
ezen hiányában csak találgatás,és azért az is fura hogy szinte mindenkinek megegyezik a tapasztalata.
ha az agy produkálná akkor mindenkinek más más volna a saját személyessége szerint.
persze ezt csak vélemény.
Ezeknek a beszámolóknak a hitelességét könnyen lehetne ellenőrizni. (Pl. amikor a betegek részletesen le tudták írni a műtő belsejét)
Csak ki kellene kérdezni az érintett orvosokat, betegeket, és megvizsgálni, pontosan hogyan zajlottak a kisérletek, történhetett-e csalás vagy kinek lehetett érdeke hazudni.
"szinte mindenkinek megegyezik a tapasztalata"
Élettani jelenségek vannak mögötte. A szemben és az agyban.
Már írtam erről.
Hmm....
Jó kérdés!
A haszid (חסידות ,azaz jámbor) tanitások azt tanítják ,hogy 3 része van a léleknek.
Ez a három a(z):
-נפש (kiejtés: nefes /askenázi kiejtés: nejfes)
-נשמה (kiejtés: nesámá /askenázi kiejtés: nesóme)
-רוח (kiejtés: rúákh /askenázi kiejtés: rüjákh)
A nefesről:
A נפש szó kb. annyit fedd ,hogy ösztön. Ez az az ösztön/vágy ami bennünket -sőt nem csak minket ,embereket ,hanem minden élőlényt- hajt.
A nesámáról:
Ez az a lélek (vagy ez a léleknek az a része) ami úgymond a "Földhöz van ragadva" ,mármint ide lett teremtve.
A rúákhról:
A רוח a mai-modern héberbe (עברית) annyit jelent ,hogy lélek.
És itt jön a kérdés..... Mégis Yehuda bá' miért gondolta azt ,hogy a modern héberbe ez lesz a leghelyénvalóbb kifejezés a "lélek" szóra?
A válasz -az én meglátásom szerint- az ,hogy a ruákh a "legfontosabb" lélek ,vagy a lélek legfontosabb része ,mivel a רוח tér vissza I-tenhez ,legalábis a haszid tanítások szerint.
Én humanisztikus zsidóként a reinkarnációt (mármint a lélekvándorlást) találom a legreálisabb válasznak arra a kérdésre ,hogy "mi lesz velünk ,ha meghalunk?".
Bizonyitékokról:
Azt ,hogy mi van az élet után.....nem tudjuk megvizsgálni -szerintem-.
Üdv!
Nos nézd, a lélek dolgait semmilyen mesterséges dologgal nem tudod létrehozni. Mesterséges alatt értem a kémiai vegyszereket. Így aztán a lélek sem lehet anyagi, ennek ellenére ismered a lelki ismeretet, és tudod te is, mit jelent a "lelkesítő beszéd", vagy épp milyen az, amikor nem lelkesedsz valamiért.
Ma még mindig nem kapható a patikában olyan csodaszer, amely mondjuk lelkesedéssel töltene fel.
---
Mi a kapcsolata a léleknek a vallással? Nos leginkább az, hogy a szellem vezet, a lélek sarkall vagy visszatart, és a test megvalósít.
Így lélek nyilván a legnehezebben magyarázható, hogy hogyan is működik és honnan is ered. Hiszen az egy olyan dolog az emberben és magában a működő világban, amely a jót is és a rosszat is mindig visszacsatolja a forráshoz.
---
Az, hogy van e valami a halál után valóban egy filozófiai kérdés. Ám, talán a legkeményebb filozófikus kérdés mind közül. Mert a kérdés nem az, hogy van e élet a halál után, vagy sem, mert ez a kérdés semmilyen módon nem bizonyítható. A kérdés az, hogyha nincs élet a halál után, akkor van e bármi értelme annak, amit teszel ebben a világban?
Van e értelme a tanulásnak? Hisz a tudás veled pusztul, van e értelme védened a családod? Hisz te úgyis elpusztulsz. Van e értelme küzdened a szabadságodért, amibe belehalhatsz, sőt sokan bele is haltak. Miért küzdött a szabadságért? Csak érted? Nemes a gondolat, de épp ilyen naív.
Pontosan az a belső tudat hajt minket mindig előre, hogy bizonyítatlanul is, de tudjuk, hogy van tovább is a test halála után. Ha ez a belső meggyőződés nem lenne, akkor nem tenne semmit az ember. Egy állati szinten élne mint az összes többi élőlény, mai napig.
---
Anonymus
#4. és #6.
" Ami bizonyos, hogy a haláltól semmilyen részünk nem menekül meg. "
" A KÜLSŐ lélek létezését tiltja az energiamegmaradás törvénye. "
Na ti aztán nagyon tudtok a levegőbe beszélni!!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!