Ha a Biblia szerint Isten utálja a képmásokat, bálványokat akkor katolikusok miért használják őket?
Olvastam aBibliát elég egyértelműen leìrja...szinte minden könyvben elhangzik.
Nem kötekedni akarok csak érdekel .
"szinte minden könyvben elhangzik."
- Pontosabban melyekben és hogyan?
A képeket ábrázolásra, "oktatási segédanyagként" használják, nem bálványimádásra.
Bálványimádat az, amikor a bálványt imádod - a katolikusok a hitük alakjait jelenítik meg, de nem imádják az így létrejött képmást, szobrot.
Ez abból az időből eredő szokás, amikor a misék még latinul folytak, az emberek 90%-a pedig írástudatlan is volt és latinul sem tudott. Nekik valahogy meg kellett jeleníteni a Biblia történéseit, mert így jobban megértették mintha csak a pap elbeszélte volna nekik.
Nem kell mindent ( semmit) szó szerint venni, amit a Bibliában olvasol.
"A képeket ábrázolásra, "oktatási segédanyagként" használják, nem bálványimádásra. "
Biztos jó oktatási segédanyagnak egy olyan kép ahol a keleti zsidókat (pl Jézus) európainak ábrázolnak.Pont ez a probléma hogy jól leoktatták a világot. Egyébként meg az a mai napig élő ,bevett szokás hogy egy szobor előtt letérdelnek megcsókolják, stb.azt persze lehet szerecsenmosdatni.
# 5/6 Időpont ma 18:18
"Pont ez a probléma hogy jól leoktatták a világot." - Ezen nem fogunk összeveszni. Nekem sem a szívem csücske a katolikus egyház.
"Egyébként meg az a mai napig élő ,bevett szokás hogy egy szobor előtt letérdelnek megcsókolják," - Legfeljebb vannak ilyen emberek, de ez nem a hivatalos katolikus miserend része.
Nem vagyok templomba járó, de azért részt vettem jó pár misén, és sehol sem volt a szertatás része ilyesmi.
Az ortodox hívők bizony sorba állva egymás után megcsókolják a pópa által odatartott ikont vagy egyéb kegytárgyat. Ez enyhén szólva nem higiénikus szerintem sem.
Az ikon által ábrázolt szentnek adják meg a tiszteletet és nem a képnek mint tárgynak.
"Az ortodox hívők bizony sorba állva egymás után megcsókolják a pópa által odatartott ikont vagy egyéb kegytárgyat."
Földhözragadt megközelítéssel valóban nem higiénikus. De ennek a gesztusnak pontosan abban van a lényege, hogy szakadjunk ki a földhözragadt gondolkodásunkból. :)
A gyakorlatban pedig még soha senki nem kapott ettől fertőzést. A kilincset is gondolkodás nélkül megfogjuk akárki után, és nem mosunk utána kezet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!