Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Ateisták, ti mit gondoltok a...

Ateisták, ti mit gondoltok a Bibliáról? Szerintetek van olyan része, ami igaz és tényleg értelmes, jó gondolatokkal, vagy az egész értelmetlen kitaláció?

Figyelt kérdés

2016. jan. 20. 22:00
1 2
 11/17 r.sentinel ***** válasza:
Szamomra eggyertelmu es ennek megfelelo valaszt Ozmium42 adott.
2016. jan. 21. 13:22
 12/17 anonim ***** válasza:

Szerintem nem lehet az egészet egyben értelmezni, ahhoz túl összetett mű.

Az eleje, a teremtéstörténet, olyan, mint például a görög mítoszok. Ha arra vagyok kíváncsi, hogyan alakult ki a Föld meg az emberiség, arra nyilván nem ad tudományos magyarázatot. Ha arra vagyok kíváncsi, hogyan képzelték el az ókorban a Föld kialakulását, akkor tökéletesen illik az összes korabeli mítosz közé.

A zsidó történelemmel kapcsolatos részek jelentős részben történelmileg értékes forrásnak minősülhetnek, már ha figyelembe vesszük, hogy nagy része valószínűleg sokáig hagyományozódott szájhagyományként lejegyzés előtt, és így torzulhatott, illetve hogy figyelembe kell venni külső forrásokat is, mert amit magáról ír egy nép, az nyilván nem teljesen objektív.

A korabeli zsidó törvényekhez nyilván fontos forrásdokumentum.

Az Újszövetségből Jézus tanításaival jól tudok azonosulni vallásnélküliként is, annyira egyetemes erkölcsi alapelveket hirdet. (Még azt se érzem, hogy csak azért lenne így, mert ezen alapul a kultúrkörünk; szerintem máshol is megállná a helyét.) Ami utána van, az apostolok cselekedetei ha nem is érik el ezt az erkölcsi szintet, de fontos forrásdokumentum a korai keresztény közösségek életének tanulmányozásához.

A jelenések könyvével nem tudok mit kezdeni őszintén szólva.

2016. jan. 21. 17:47
 13/17 anonim ***** válasza:
40%
amit Jézus mondott azt valószínűleg tényleg Jézus mondta, ez igaz, de értelem az nincs benne
2016. jan. 21. 20:18
 14/17 anonim ***** válasza:

A teremtéstörténet egy korabeli egyszerű magyarázat, ami mára értelmét vesztette és ezzel a többi részt is erősen besorolja.

Ami az ókori történelmet illeti, az így, ahogy le van írva, valószínűleg nem történt meg. Szinte minden történelmi leírás tendenciózus, egy ilyen vallási irat különösen.

Nagyjából mégis hitelt lehet adni neki, olyan értelemben, hogy ha így nem is, de valahogy ehhez hasonló módon éltek, mert a benne rejlő szemlélet ezt biztosítja, bár természetesen nem egy történet későbbi korok erkölcseit, felfogását tükrözi, azt, amiben írták, vagy átírták azt a részt.

Lényegében a többszörös átszerkesztés, átírás, amit hiába próbálnak tagadni, módosítja a mű szemléletét.

Én elismerem a kulturális értékét, a forradalmi hatását a gondolkodásra, illetve lehet, hogy a forradalmi gondolkodás hozta létre az Újszövetségi részt és ezzel a Ó-kereszténységet.

Erkölcsileg azonban mára alapjaiban túlhaladott, ami nem is csoda, hiszen két évezred van mögötte.

2016. jan. 22. 18:53
 15/17 anonim ***** válasza:
Jórészt kitaláció,a többi átvett a korábbi civilizációkból.Új nevekkel ugyanazt adják el.
2016. jan. 24. 19:08
 16/17 Jégszív ***** válasza:

Előtte tisztázzuk: AGNOSZTIKUS vagyok!

Vettem a fáradságot, és VÉGIGOLVASTAM a Bibliát. Jó néhány szakaszát többször is. El kell ismernem, nemcsak tartalma miatt, de forrásmunka szempontjából is a VILÁGIRODALOM és a művészettörténet értékes része.

Egy biztos nem: NEM ISTEN IGÉJE!

Amikor több kommentemben kemény kritikát fogalmazok meg, az nem ellene szól, hanem azok ellen a fanatikus valláskárosultak ellen, akik életszemléletét teljesen betölti, és tudatukat kórosan ELTORZÍTJA!

Mit értek az alatt, hogy kórosan? Hogy a benne leírtakat annyira komolyan veszik, ami már lehetetlenné teszi a racionális, TUDOMÁNYOS gondolkodást.

febr. 17. 11:57
 17/17 Jégszív ***** válasza:

Megmondom őszintén:

Korábban egy tartalmas IRODALMI ANTOLÓGIÁNAK tartottam. (Most is az...)

Aztán jött egy vallási(?) csoport, amelyik egész elképesztő módon olvassa és használja ezt a szerencsétlen irományt.

ápr. 8. 09:58
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!