Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Mi a véleményetek az új-pogány...

Mi a véleményetek az új-pogány vallásokról?

Figyelt kérdés

Most nem a kevert, általánosan pogány szerű vallásokra gondolok, mint a Wicca és társai, hanem a rekonstruált ókori hitekre. Tehát hellenista, kemetista, druidikus, Asatru meg egyebek.

Én személy szerint jó murinak tartom őket. Habár nem hiszek egyikben sem, mégis izgalmasabbnak és megengedőbbnek tűnnek mint a modern Ábrahámita vallások. Az különösen tetszik, hogy jelentős részük nem arra épül, hogy tagadjuk meg magunktól minden földi élvezetet és inkább csak fohászkodjunk az örökkévalóságig. Pl. egy Bacchanália sokkal szórakoztatóbb mint egy mise vagy muszlim istentisztelet.

#ókor #pogány #új-pogány
2016. jan. 20. 19:46
1 2
 11/13 A kérdező kommentje:

"elhiszem, hogy ez vonz, de godold meg, nem biztos, hogy csak különbözõ nemû ..."

És azzal mi a probléma? Miből gondolod, hogy én pl. nem biszexuális vagyok?

"Viszont a Bibliában olvashatsz arról, hogy "magzatodból ne adj, hogy tűzön átvezessék a Molokhnak" ( Mózes harmadik könyve, 18. fejezet, 21. vers )

Indítsd be a fantáziádat, mi jelenthetett, "hogy tűzön átvezessék a Molokhnak"? ( Ha nem megy, Flaubert: Salambo )"

Molochnak semmi köze a druidákhoz, és ezt te is tudod. Moloch egy föníciai/karthágói isten volt. Emberáldozatokat valóban elkövettek a hívei, habár itt sem tudunk pontos adatokat. A jelenlegi álláspont szerint a nagy veszélyek idejében áldoztak gyerekeket a Karthágóiak. Egyébként a rómaiak egyértelműen elítélték a gyerekáldozatot, és ez fontos eleme is volt a Karthágóiak elleni propagandának. A druida emberáldozatokról is a rómaiak írtak. Pontosan azért nehéz pontos tényeket megismerni, mert a rómaiaknak érdeke volt, hogy mind a gallokat mind a karthágóiakat minél szörnyűbbnek mutassák be a plebsnek.

Másrészről meg teljesen összemosod a dolgokat. A főníciai vallásról senki nem beszélt. Ez olyan mintha én elkezdeném szidni a keresztényeket, arra hivatkozva hogy a csúnya shintoisták kirekesztik a sírásókat. Kb. ennyi logika van ebben. Tudtommal nincs is rekonstruált föníciai vallási csoport.

2016. jan. 21. 17:07
 12/13 anonim ***** válasza:

Hát, hagyományőrzésre, ha ez alatt a reenactorokat értjük, arra pont nem jó, mert ahhoz az újpogányság túl modern felfogású.

Az őshonos természetvallásokat amúgy nem véletlenül szorította ki a kereszténység és az Iszlám. Az ókori pogány vallásokat nem úgy kell elképzelni, mint mondjuk a kereszténységet, csak egy helyett több istennel (mert laikusok döntő hányada így közelíti). A fejlett mediterrán társadalmakban sem így működött a vallásos élet. Egy átlagember lehet, hogy be sem tette életében a lábát Jupiter templomába, nekik ott voltak a házi isteneik. Inkább csak az arisztokrácia hobbija volt, amibe jól lehetett pénzt önteni, mindenféle presztízsberuházásokra, mint templomok építése, szobrok emelése, fesztiválok, ünnepek tartása, de filozófia és dogmatika nem volt mögötte, maximum némi varázslás. Széles vallásos közösség sem volt, csak kisebb szekták, kultuszok, amiknek zárt világai és komoly elhivatottságot igénylő beavatási rítusai kevés embert vonzottak.

A kereszténység épp azért száguldott végig futótűzként a Római birodalmon, mert a hétköznapi embereknek vagy szolgarendűeknek tudott megfogalmazni olyan felismeréseket, amiket aztán maguk is megtapasztaltak, tehát volt személyes visszacsatolásuk. Például, hogy rabszolgamivoltodban is teljes értékű ember vagy, és ezt semelyik másik ember nem veheti el tőled. Vagy, hogy ha szabad ember vagy, megláthattad, hogy a rabszolga, vagy a másik nép tagja is ugyanolyan ember, mint te magad. Vagy, ha arisztokrata vagy, többre mész egy tartós párkapcsolattal, vagy az emberek megsegítésével, mint hedonizmussal és kizsákmányolással. Vagy, hogy többre mész megbocsátással, mint haragtartással. Lehet, hogy számunkra ez már evidens, de akkor ezt el kellett mondani az embereknek, mert ez nem magától értetődő.

Ezért azt gondolom, hogy eredeti formájukban ezek a vallások a mai ember számára ugyanúgy értelmetlen lenne, mint mondjuk magyar nemzethez tartozóként anglikánnak lenni. De tudomásom szerint az újpogány vallások nem is így közelítik meg, hanem ennél modernebb felfogással.

Viszont nem kell újpogány vallást követned ahhoz, hogy ne kelljen magadtól megtagadnod az élvezeteket. És lehet, hogy egy mise vagy sábesz nem szórakoztató, de nem is arra van, ahogy az élet is szerencsére jóval több puszta szórakozásánál.

2016. jan. 21. 20:11
 13/13 anonim ***** válasza:

Szia kérdező!

"Az különösen tetszik, hogy jelentős részük nem arra épül, hogy tagadjuk meg magunktól minden földi élvezetet és inkább csak fohászkodjunk az örökkévalóságig."

A judaizmus se erről szól.

Amúgy én tiszteletbe tartom őket ADDIG amíg nem tesznek rosszat ezzel a más vallású embertársaiknak ,de erről még nem hallottam ,szóval okés számomra.

Amúgy a pogány szó a "paganus" latin kifejezésből származik ami kb. falusit jelent.

Am ma azt jelenti ,mint pl. a Wiccák...stb

Amúgy van Judeo-pogányság is.

És ahogy én tudom a Judeo-pogányság arról szól ,hogy az ember Wicca vallású ,de az életében nagy szerepet játszik a zsidó identitás.

Én egyszer beszéltem egy zsidó származású Wicca vallású nővel ,és szimpatikus volt. :)

Üdv!

2016. jan. 23. 19:37
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!