Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » A Biblia mennyire helyénvaló?...

A Biblia mennyire helyénvaló? Hisz a níceai zsinaton írták össze - bármit írhattak bele.

Figyelt kérdés
2. Jézus miért nem kérte az Urat, hogy mutasson a zsidóknak és a rómaiaknak néhány komoly bizonyságot arról, hogy ő Isten fia? Mária valóban szeplőtlen volt? Szentlélektől? Help. Vesztem a hitem.

2015. dec. 27. 01:50
1 2 3
 1/25 A kérdező kommentje:
Addig és azóta sem volt a földön szeplőtlen fogantatás. Nem lehet, hogy Mária állapotos volt valakitől, de az a valaki egy flört volt, és ezért megkövezték volna, de ezzel bevédték őt? 2. akkoriban a rómaiak nagyon sok embert feszítettek keresztre, miért pont Jézus keresztje lett a szimbólum? A többi lélek nem volt annyira fontos, mint Jézusé? Amikor gyermek voltam, a nagyszüleim arra tanítottak, hogy Istentől félni kell, mert ha csak akár arra gondolok, hogy milyen a szex, akkor elkárhozom... Ettől kialakult bennem, hogy Istentől és Jézustól félni kell. A templom hideg, telis tele a halál érzésével... És a keresztes háborúk és a szent inkvizíció - mindez Jézus nevében? Tényleg ezt akarta?
2015. dec. 27. 01:56
 2/25 anonim ***** válasza:
40%

"Jézus miért nem kérte az Urat, hogy mutasson a zsidóknak és a rómaiaknak néhány komoly bizonyságot arról, hogy ő Isten fia"

Nem kellett kérni, mutatott bőven. Csak az emberek akkor is a csillogást gondolták csodának, a hatalmat meg isteninek.

Azt nem tudom, hogy Mária szeplős volt-e. De szült egy Jézust. És teljesen mindegy, hogyan.

Amíg nem tudtad, hogy a "níceai zsinaton" rakták össze, addig mit gondoltál? Vagy mit kell érteni ez alatt? Elmeséled?

Amúgy azt hiszel, amit szeretnél. Az életed nem a félelem, hanem az értelemnek kell irányítani. De annál is fontosabb a szeretet. Meg azért az élvezet sem olyan rossz...

2015. dec. 27. 01:58
 3/25 anonim ***** válasza:
67%
A nagy szüleidre meg ne figyelj oda. Korral nem mindig bölcsességet szerez az ember és nem jár több tisztelet, mint másnak. Sok öreg segítségre szorul, fizikai értelemben, ezért segíteni kell nekik. Ebben több odafigyelést igénylenek. Sok szellemileg leépül, bár a legtöbbre jellemző, hogy fiatalnak sem volt egy lángész. Van olyan idős ember, aki 100 évesen okosabb egy fiatalnál, de van olyan, amelyik minimum jobb elkerülni.
2015. dec. 27. 02:02
 4/25 A kérdező kommentje:
Érzem, hogy van valami, ami a dolgokat összefogja, de kétlem, hogy az a biblia lenne vagy Jézus. Inkább azt érzem, hogy valami nálam vagy nálunk hatalmasabb dolog, és ez a Jézus MLM-nek semmi köze ehhez. Az ő szent nevében emberek ezreit gyilkolták meg - miért nem lépett közbe?? :( Gyarló az ember és önös érdekből cselekszik sokszor, de jó lenne tudni, hogy van valami amitől nem félni kell, hanem szeretni. És ez a Mária dolog sem stimmel nekem, nem értem... pedig szeretném.
2015. dec. 27. 02:11
 5/25 anonim ***** válasza:
65%

"Nem lehet, hogy Mária állapotos volt valakitől, de az a valaki egy flört volt, és ezért megkövezték volna, de ezzel bevédték őt?"

De lehet.Az Biztos,hogy nem volt szeplőtelen fogantatás,ezt csak az egyház találta ki,hogy egy újabb lényegtelen dologgal foglalkozzanak az emberek.

"Amikor gyermek voltam, a nagyszüleim arra tanítottak, hogy Istentől félni kell, mert ha csak akár arra gondolok, hogy milyen a szex, akkor elkárhozom... Ettől kialakult bennem, hogy Istentől és Jézustól félni kell."

A nagyszüleid félrevezettek,mert ők is félre lettek vezetve az ő szüleik,nagyszüleik által.A láncreakciót csak úgy állíthatod meg,ha eléggé tudatos vagy.Ismerd fel a dolgot:

Az egyház szándékosan kelt félelmet és bűntudatot az emberekben,mert így tartja fenn a saját hatalmát.Ha félsz,és bűnös,sz.r embernek érzed magad,akkor behúzod füled-farkad,mint a leszidott kiskutya.Nem fogsz gondolkodni,ezért nem zavarod őket,vakon engedelmeskedsz,bármit elhiszel,amit mondanak neked.Ugye érthető?

Ez az agymosott állapot káros a testre-lélekre,a szeretet ellen megy! Bizony mondom,ezzel az ember csak eltávolodik Istentől.

"És a keresztes háborúk és a szent inkvizíció - mindez Jézus nevében? Tényleg ezt akarta?"

Dehogy akarta! Ismét az egyház hatalmi visszaéléséről van szó.

2015. dec. 27. 07:58
 6/25 anonim ***** válasza:
49%

A Bibliát nem a niceai zsinaton írták össze, ott speciel nem is foglalkoztak vele. Az Újszövetséget Krisztus közvetlen tanítványai írták, akik tanúi voltak az eseményeknek:

[link]

AZ Ószövetség meg már régebb óta megvolt.

2015. dec. 27. 09:39
 7/25 anonim ***** válasza:
37%

@Kérdező

1. Nem tudom, hogy ki volt az a buta ember, aki elterjesztette a niceai zsinat és a Biblia kapcsolatát, de ez értelmetlenség. A niceai zsinaton nem foglalkoztak a Bibliával, annál sokkal nagyobb gondja volt az Egyháznak. Akkoriban terjesztette ugyanis egy eretnek a tévtanításait, amivel szemben a kereszténységnek állást kellett foglalnia.

2. Jézus elég jelet mutatott (pl halottat támasztott fel), az, hogy ezt nem fogadták el, nem az ő hibája. Egyébként a halála után több zsidó megtért, és a keresztén az egyik római katona is elismerte, hogy Ő Isten fia volt.

3. A szeplőtelen fogantatás a katolikus teológiához tartozik, amit lehet vitatni. Igen, a Szentlélektől, de ez hit kérdése.

2015. dec. 27. 11:21
 8/25 anonim ***** válasza:
39%
*kereszténél az egyik római katona is elismerte, hogy Ő Isten fia volt.
2015. dec. 27. 11:22
 9/25 anonim ***** válasza:
70%

A Biblia csak akkor és úgy a helyénvaló, ha megfelelően értelmezik, ami benne van.

A mai korszerű Biblia értelmezések egy olyan rangsort állítanak fel, amely szerint mindent ami benne van a bibliában, azt Jézus tanítása és gondolkodási módja szerint helyes értelmezni.

Ezért rangsorolni kell a Bibliában, az első az Evangéliumok, és a többi csak az szerint értelmezhető helyesen.

Jézus amit mondott azt a józan ész használatával, úgy kell érteni, ahogyan mondta, az Ószövetséget pedig főleg szimbolikus és a az akkori viszonyokat is figyelembe véve, a jézusi tanításba kell illeszteni.

2, Jézus komoly bizonyságot tett arról, hogy ő Isten fia, pld. leprások megszabadítása, halottak életre keltése, gyógyítások, és a feltámadása.

A feltámadása után nem véletlen, hogy azoknak a tanítványoknak jelent meg, akik hittek benne. Ez ma is így van, ma is sokaknak megjelenik, vagy beszélget velük, de csak azokkal akik hisznek benne.

Ha azoknak is megjelenne, vagy megjelent volna, akik nem hisznek benne, akkor csak ártana nekik, mert a gondolkodásukat nem változtatták meg, nem tértek meg, és így hinni sem tudnának. A hit pedig kulcskérdés Istennel kapcsolatban.

Mária valóban a Szentlélektől fogant, hiszen az Isten született és lett emberré, nem pedig egy ember.

Jézus keresztje azért lett szimbólum, mert ez egy győzelmi szimbólum, a gonoszság felett. Az irgalom és megbocsátás győzött az irgalmatlanság és bosszúállóság felett, ezért ez egy örök érvényű győzelmi jelvény a gonoszság felett.

Az Istentől nem kell félni, a nagyszüleid istenképe azóta már sokat változhatott. Az Isten mindenkit szeret, még a gonoszokat is, csak ezt a gonoszok nem hajlandóak elhinni, de attól még szereti őket is.

Nagyon helyes, ha az eszedet is használod, és gondolkodsz, de ahhoz, hogy meg tanulj helyesen gondolkodni, ahhoz meg kell tanulnod, hogy Jézus hogyan gondolkodott. Hiszen a gondolkodásodat valamihez, vagy valakihez igazítanod kell. Kicsi korodban a nagyszüleidhez igazítottad, de igazából akkor lesz helyén az eszed és a gondolkodásod, ha ezt Jézushoz tudod igazítani.

2015. dec. 27. 13:51
 10/25 anonim ***** válasza:
59%

Vidiripi

Kérdező!

Már eleve a kérdésed is hibás! Ne vedd zokon nem piszkálni akarlak vele de a történelmi tények azt mutatják hogy a Bibliát nem a níceai zsinaton írták össze!

Ott kapta azt a formát ahogyan ma ismerjük de maga a szó hogy Biblia azt jelenti hogy könyvtekercsek!

Igen bármit írhattak bele a Bibliába! Ennek ellenére érdekes dolgok vannak a Bibliában, ami nekem fura az egyik ilyen hogy a Rómában lévő egyház szorgalmazta a papi cölibátust. Biztosan azért mert nem olvasták a Bibliában hogy az egyházi tisztséget betöltő személy az "egyfeleségű férfi legyen"!

S ez nem egy helyen le van írva. Akkor most hogy is van ez. Gondolkodtál már azon hogy miért lehet pl. ez az ellent mondás?

De van még egy dolog! A Bibliában azt lehet olvasni hogy bocsássunk meg az ellenünk vétkezőknek de tovább is van még nem csak hogy bocsássunk meg hanem még jót is tegyünk azokkal akik minket bántanak! Tudod aki arcul üt téged jobbról annak tarts oda a balt is. Meg ilyenek.

Az egy másik kérdés hogy ki tenné meg ezeket a dolgokat. De az hogy ezt leírták a Bibliában az nagyon nem az emberekre utal. Nem tudom hogy neked milyen életed van de az én tapasztalataim szerint még a család tagok is nehezen bocsájtanak meg egymásnak nem hogy az ellenségeikkel jót tegyenek az emberek. S tényleg ezt írták volna bele a zsinaton a Bibliába a te elképzelésed szerint! Az emberek sokszor még egy beszólást sem képesek elviselni a nélkül hogy vissza ne szólnának!

"Az ő szent nevében emberek ezreit gyilkolták meg..."

Hitler vagy Sztálin nevében meg milliókat gyilkoltak meg! Érdekes ez hogy más nevében gyilkoltak. Csak azt nem értem hogy ha Jézus nevében gyilkoltak akkor Jézus miért nem harcolni tanította a követőit? Akkor Jézus miért azt a parancsot adta a tanítványainak későbbi apostolainak hogy tanítsák meg azt az embereknek amit ő tanított nekik?

Ezzel csak azt akarom mondani hogy aki Jézus nevében öl az nem azt teszi amit Jézus tanított! De azért hozod ezt fel mert neked sincs sok fogalmad arról hogy Jézus mit is tanított. Különben felismerted volna hogy azok az emberek nem azt tették amit Jézus tanított hanem valaki másnak az elképzelése miatt öltek. Jézus egyetlen embert sem ölt meg aki nem fogadta el azt amit ő tanított. De ettől függetlenül még is meggyógyított bármilyen betegséget.

"...miért nem lépett közbe??"

Ez egy nagyon jó kérdés! De mehetünk vissza az időben egészen Ádám és Éváig! Ott miért nem akadályozta meg azt hogy egyenek a tiltott gyümölcsből. Azért hogy az ember megtanulja hogy amit Isten mond az úgy van. Azt mondta nekik hogy ha esznek akkor meg fognak halni. A másik dolog pedig a szabad akarat. Az az igazi szabad akarat amikor megtehetsz valamit de még sem teszed meg mert te úgy döntesz hogy nem teszed. De ha ebben valaki megakadályoz az már befolyásolás. Ha Isten közbelépett volna akkor a emberi szabad akarat nem lett volna teljes.

"Gyarló az ember és önös érdekből cselekszik sokszor, de jó lenne tudni, hogy van valami amitől nem félni kell, hanem szeretni."

Tudod hányszor van leírva a Bibliában az hogy: Ne félj! Majd egyszer járj utána. Szerintem a nagyszüleid nem olvasták ezeket a részeket! Sajnos!

"És ez a Mária dolog sem stimmel nekem, nem értem... pedig szeretném."

Pontosan mit nem értesz a Mária dologgal kapcsolatban? Mi lenne a kérdésed?

Hogy Mária szűz volt e? Igen az volt. A ma ismert orvostudomány ennek nem mond ellent. A nők addig szűznek számítanak amíg egy férfival nem kerülnek testi kapcsolatba.

Hogy a szentlélektől lett e várandós? Az a kérdésed? Igen a szentlélek tette várandóssá Máriát. De természetesen itt nem egy testi kapcsolatra kell gondolni. Már csak azért sem mert a szentlélek az nem egy anyagi dolog.

2015. dec. 27. 14:28
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!